20
Sam, Iul
3 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Vineri, 22 ianuarie, turdenii au avut prilejul să ciocnească un pahar pentru primul semn al revigorării turismului din oraşul nostru: Salina Turda şi-a redeschis porţile. Lucrările de modernizare şi reabilitare a acestui obiectiv, întinse pe durata a doi ani, au luat sfârşit. Inaugurarea propriu-zisă s-a desfăşurat cu surle şi trâmbiţe, în prezenţa primului ministru, Emil Boc – unul din vechii aliaţi ai oraşului de pe Arieş şi pe care îl leagă o strânsă relaţie de prietenie şi muncă de primarul turdean – şi a Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Alături de edilul Turzii, Tudor Ştefănie, la eveniment au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai autorităţilor judeţene, în frunte cu prefectul de Cluj, Florin Stamatian, primarii unor localităţi situate în apropierea Turzii, parlamentari clujeni, reprezentanţi ai unor instituţii ale statului, dar şi ai clerului.  Primii vizitatori oficiali au rămas uimiţi de felul în care a fost transformat un munte de sare într-o bijuterie arhitecturală. Elena Udrea a declarat: "Sunt aici a doua oară în jumătate de an, data trecută am văzut mai mult pe hârtie. Şi am coborât o grămadă de scări. Ce văd azi aici e spectaculos. Nu numai că am primit flori, dar sunt şi violet... Cred că e semn de bun augur".
Primarul Turzii, Tudor Ştefănie a mărturisit că Salina Turda este unul dintre cele mai ambiţioase planuri de revigorare a municipiului: „Dorim să transformăm oraşul dintr-unul puternic industrializat, într-un important punct de atracţie turistică. Interesul pentru acest obiectiv va atrage în lanţ dezvoltarea celorlalte servicii din acest domeniu. Dacă vin 150.000 de oameni pe an să viziteze obiectivul turistic , aceşti oameni vor cumpăra un artizanat, vor cumpăra o prezentare video cu salina, vor cumpăra servicii hoteliere, vor cumpăra mâncare, toate aceste mici afaceri se vor dezvolta colateral, pentru că acesta este punctul de atracţie, iar lumea când iese de acolo sau înainte de a intra va consuma celelalte servicii".
Invitaţii au asistat la reprezentaţii de dansuri populare în Salina, primul ministru Emil Boc a fredonat „Puşca şi cureaua lată", alături de taragotul orchestrei. Salina Turda a fost amenajata deopotrivă ca spaţiu de tratament si odihnă, dar şi ca loc de agrement. La 80 de metri adâncime este Mina Rudolf, cu amfiteatru pentru audiţii şi vizionări, teren de sport, loc de joacă pentru copii, pistă de bowling şi minigolf. Tot aici a fost montată o roată panoramică ce va ridica turiştii la 20 de metri înălţime, de unde se pot admira mai bine stalactitele din sare. Turiştii pot coborî de acum în Mina Rudolf cu liftul panoramic, iar cei care vor să facă mişcare au de coborât nu mai puţin de 171 de trepte, adică 13 etaje.
La 120 de metri adâncime, în mina Terezia, se află punctul de atracţie al salinei, un debarcader cu bărcuţe pentru agrement, amenajat pe un lac cu soluţie salină suprasaturată, ideală pentru tratament.
În urma acestei investiţii numărul vizitatorilor Salinei a crescut considerabil, de la 500 la peste 80000 pe an. Valoarea totală a contractului este de 5.807.120 euro, din care contribuţia Consiliului Judeţean Cluj este de 92 914 euro, restul fiind fonduri europene. Intrarea în salină costă 10 lei, iar pentru copii şi elevi 5 lei.

Pin It