19
Mie, Iun
5 New Articles

Sport/Timp liber
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Un turdean joacă în finala Campionatului European pe echipe la şah prin corespondenţă şi nu o face deloc rău.
Boris Guşan este cunoscut în oraşul de pe Arieş ca urmare a activităţii sale profesionale de jurist şi consultant în afaceri, apoi ca şef al unei importante comisii de specialitate a Consiliului local şi mai puţin ca un jucător pasionat de şah prin corespondenţă şi cu rezultate notabile în sportul minţii. Component al echipei naţional e a României la şah prin corespondenţă, el a ajuns să joace finala pe naţiuni la această competiţie, evoluând la masa 4. Tot patru este locul provizoriu pe care îl ocupă în acest moment ca urmare a rezultatelor obţinute în actuala competiţie, la o masă la care joacă alţi 14 şahişti , în majoritatea lor superiori lui Guşan ca şi coeficient valoric. O competiţie care se desfăşoară în sistem "fiecare cu fiecare" şi în care România este reprezentată de 6 jucători, printre care şi turdeanul Boris Guşan. El mai are de jucat două partide iar până acum a obţinut o victorie la Marele Maestru izraelian Abir Har-Even, deţinătorul unui coeficient valoric (o să-l numim în continuare tot ELO, deşi nu este acelaşi lucru cu ratingul FIDE) de 2532. Trebuie precizat că la şah prin corespondenţă coeficientul valoric, titlurile şi ierarhiile nu sunt similare cu cele ale Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE). Boris mai are de disputat două partide: cu maeştrii internaţionali seniori Serghei Kuznetzov (Ukraina, ELO 2492) şi slovacul Dr. Ján Helbich (ELO 2545). Fapt îmbucurător pentru şahistul turdean este că în desfăşurarea ultimei partide se întrevede o victorie care îi va aduce a doua normă de maestru internaţional senior. Doar că adversarul nu se grăbeşte să mute iar regulamentul de desfăşurare a competiţiilor de şah prin corespondenţă prevede doar că fiecare trebuie să facă 10 mutări în 50 de zile. Cât despre obţinerea titlurilor, normele Federaţiei Internaţionale de Şah prin Corespondenţă stipulează ca, pentru obţinerea titlului de maestru internaţional senior, spre exemplu, să fie obţinute anumite rezultate în două competiţii de importanţă din rândul celor organizate de această federaţie. Prima normă a fost obţinută de turdean în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul unui concurs la care au participat mari maeştrii internaţionali.
Cu un coeficient valoric de 2530, turdeanul se situează pe poziţia 97 între jucătorii afiliaţi la International Corespondence Chess Federation (ICCF) şi pe locul 5 în lista de rating a Federaţiei Române de Şah prin Corespondenţă (FRSC), după 135 de partide jucate.
În acelaşi timp, Boris Guşan (ELO 2530)este angrenat în Campionatul Naţional de Şah prin Corespondenţă, unde ocupă poziţia întâi în clasamentul provizoriu, în urma rezultatelor înregistrate până în prezent, cu 6,5 puncte obţinute din 5 victorii şi trei remize. El este urmat de Gavril Berecz (ELO 2321) iar pe poziţia a treia este Cristian-Ion Epure (ELO 2384). Pentru Boris Guşan mai sunt 7 partide de disputat iar în cadrul competiţiei interne au fost deja încheiate 32 de meciuri urmând să se dispute în continuare alte 88. Anul trecut turdeanul a ocupat locul doi la Cupa României. El este preşedintele Comisiei de Disciplină şi Apeluri a Federaţiei Române de Şah prin Corespondenţă.
Boris Guşan ne-a mărturisit că a început să joace şah prin corespondenţă în anul 1979, în urma emisiunilor realizate la Televiziunea Română de către marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade. Dacă atunci şahul prin corespondenţă însemna o grămadă de bani economisiţi şi daţi pe plicuri şi timbre, în prezent totul este mai facil datorită Word Wide Web-ului. Dar despre evoluţia acestei ramuri a şahului şi drumul parcurs de Boris Guşan de la debut până la obţinerea unor rezultate remarcabile, vom scrie după un interviu pe care îl vom realiza în perioada următoare. 
Copie a ratinglist-corr-2010.xls

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh