11
Vi, Oct
18 New Articles

Sport/Timp liber
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

cheile-turzii-rezervatia-naturala

Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii”, obiectiv turistic de interes naţional aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, anunţă deschiderea sezonului de vizitare pentru acest an. Rezervaţia, deschisă până la sfârşitul lunii octombrie, oferă vizitatorilor ei un mod deosebit de plăcut de petrecere a timpului liber în concordanţă cu frumuseţile naturale în stare pură care se pot întâlni la orice pas.

 

Consiliului Judeţean Cluj prin intermediul Serviciului Public Salvamont Cluj, desfăşoară o activitate permanentă de supraveghere a acţiunilor cu caracter turistic realizate în interiorul rezervaţiei, fiind prezent cu o echipă formată din 2 oameni, la care se adaugă unul sau doi în week-end-uri şi sărbători. Preţul de intrare este de 1 leu pentru copiii sub 14 ani şi 3 lei pentru adulţi. În această perioadă, grupurile organizate pot beneficia de ghid turistic din partea custodelui sau a Serviciului Public Salvamont Cluj, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin o zi înainte.cheile-turzii-rezervatia-naturala

În plus, persoanele care vizitează această rezervaţie au posibilitatea practicării unei game variate de sporturi, activităţi recreative care nu afectează însă microclimatul existent: alpinismul, căţărarea, orientarea turistică, zborul cu parapanta şi deltaplanul (după 1 iulie). Aici se organizează frecvent concursuri de alpinism de rang naţional şi internaţional.

Cheile Turzii, situate în zona de graniţă dintre o regiune muntoasă (Munţii Trascăului) şi Câmpia Transilvaniei, reprezintă cea mai cunoscută rezervaţie naturală de pe teritoriul judeţului Cluj cu un număr anual de vizitatori de peste 45.000, fapt care îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale din judeţ. Cele mai emergente perioade de vizitare sunt înregistrate în lunile iulie – august (perioada concediilor de odihnă) şi ultima jumătate a lunii mai, respectiv prima jumătate a lunii iunie (sfârşitul anului şcolar). Situaţia pe anul 2009 s-a prezentat ca în graficul alăturat.

 

Cheile Turzii se întind de-a lungul Pârâului Hăşdate pe o lungime de aproximativ 1,5 km, ele reunind pe un teritoriu relativ restrâns (324 ha) o multitudine de valori peisagistice, geologice, botanice, zoologice şi arheologice.

Atracţiile turistice cele mai valoroase din cadrul acestei rezervaţii sunt:cheile-turzii-rezervatia-naturala

 

- Versanţii aproape verticali ai cheilor, ce depăşesc pe alocuri 100 de m. înălţime.

 

- Aprox. 60 de peşteri care adăpostesc importante comunităţi de lilieci de importanţă comunitară

 

- Peste 100 specii de pasări, dintre care cea mai importantă este acvila de stâncă – unul dintre simbolurile acestei rezervaţii

 cheile-turzii-rezervatia-naturala

- 1030 de specii de plante superioare, multe de importanta comunitară, specii rare sau endemice (ceapa-ciorii sau usturoiul sălbatic, Ephedra distachya, Ferula sadleriana)

 

- În jur de 1300 de specii de fluturi.

 

Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii” dispune de aproximativ 100 de kilometri de trasee turistice bine delimitate. Cele mai importante sunt următoarele:

 

1. Cheile Turzii – Izvorul Popii – Cascada Ciucaş; distanţa: 6 km; durata: 2-3 ore

 

2. Cabana Cheile Turzii – Dealul Hodiş (Turda); distanţa: 8,2 km; durata: 2-2,5 ore

 

3. Cheile Turzii – Comuna Corneşti (prin Ciucaş); distanţa: 9,2 km; durata: 3-4 ore

 

4. Cheile Turzii – Cheile Turului (Tureni); distanţa: 10 km; durata: 4 ore

 

5. Cheile Turzii – Cariera de var (Tureni); distanţa: 10 km; durata: 4 ore

 

6. Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru; distanţa: 12,5 km; durata: 4-5 ore

 

7. Circuitul Crestelor Cheilor Turzii – Ambii versanţi; distanţa: 12,5 km; durata: 4-5 ore

 

8. Cabana Cheile Turzii – Comuna Mihai Viteazu (Turda); distanţa: 13 km; durata: 3-4 ore

 

9. Cheile Turzii – Deleni – Cabana Făget (Cluj-Napoca); distanţa: 29 km; durata: 10 ore

 

10. Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Băişorii; distanţa: 40 km; durata: 12 ore

 

„Aria protejată Cheile Turzii reprezintă un obiectiv turistic de mare interes, atât printre turiştii români, cât şi printre cei străini. Numai anul trecut, spre exemplu, aproximativ 60-65% dintre vizitatori au fost străini. Numărul mare de turişti români şi străini care a crescut de la an la an ne-a determinat să investim constant în acest obiectiv, anul acesta desfăşurându-se aici importante activităţi de întreţinere la poduri şi marcaje, igienizarea defileului, renovarea pichetului de la intrarea în rezervaţie, amplasarea de toalete ecologice, etc. Toate aceste investiţii au fost făcute pentru sporirea confortului şi siguranţei turistului care caută o oază de linişte, departe de forfota oraşului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh