20
Sam, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


clt-consilieriCa de obicei, punctul ”Propuneri, întrebări, interpelări” de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului local din 31 iulie a fost unul colorată și interesant, deși nu știm cât de folositor, atâta vreme cât semnalările și solicitările consilierilor locali sunt tratate, de multe ori, cu indiferență de cei din executivul Primăriei Turda.

 

Propuneri, întrebări, interpelări

 

Și de această dată, câțiva consilieri locali au semnalat existența unor probleme aduse la cunoștința lor de către cetățeni sau observate de ei, pur și simplu. Cerșetori, câini vagabonzi, mizerie, proastă administrare, nepăsare, poluare sunt doar câteva dintre subiectele aduse în vizorul celor care sunt plătiți să găsească soluții și, nu în ultimul rând, să le pună în practică la nivelul comunității turdene. O comunitate care, să recunoaștem, are de suferit tot mai mult, pe zi ce trece, din cauza nepăsării unor autorități care par a fi cuprinse de o lehamite de parcă nu ar fi aleșii acestei comunități locale. Altfel nu pot fi explicate gropile din drumuri, bălăriile de peste tot, ciorile care au infestat suprafețe uriașe, cinematografe și alte clădiri în paragină devenite focare de infecție și locuri care te fac să-ți întorci privirea. Însă nu vă așteptați ca aleșii locali care semnalează aceste probleme, deși fac un lucru lăudabil, să aibă vehemența noastră, întrucât, orice ar spune, au o parte din vină, iar majoritatea dintre ei se complac în această stare de ”dolce far niente”, mulțumindu-se să ridice mâna sau să o țină pe masă atunci când li se spune.

 

Reparații la două școli

 

Primul care a luat cuvântul la ”Propuneri, întrebări, interpelări”, a fost liderul grupului de consilieri PD-L, Sorin Bichiș, care a relatat despre situația neplăcută ivită la fosta Școală ”Gheorghe  Barițiu”. Acolo s-a pietruit o parte din parcarea pentru mașini iar în cursul ”operațiunii”, a fost deteriorat gardul, astfel că zona arată rău. Bichiș a solicitat cuprinderea unei sume, la rectificarea bugetului din luna august, pentru repararea gardului, mai ales că în ultima vreme tot mai multă lume din afara orașului vizitează acea zonă venind la meciurile de handbal.

Sorin Bichiș a mai solicitat pentru următoarea ședință ordinară a Consiliului local (care nu se știe când va mai avea loc întrucât înainte de ședința din 31 iulie, ultima ședință ordinară a fost la finalul lunii aprilie!), prezentarea de către conducerile SC Turda Salina Durgău SA și SC Domeniul Public Turda SA a situațiilor financiare la finalul primului semestru din acest an.

Consilierul local Dora Arion (PSD) a prezentat una dintre problemele cu care se confruntă Școala Gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan”, unde vreo trei săli de clasă au fost inundate ca urmare a deteriorării instalației de alimentare cu apă, deteriorându-se parchetul, mobilierul etc. Membră a Consiliului de Administrație de la acea școală, profesoara Dora Arion a solicitat trimiterea, de către executivul turdean, a unui un specialist care să coordoneze reparațiile de acolo, după ce părinții elevilor au asigurat parchetul și cele necesare. Președintele de ședință, Cristian Felezeu, a propus ca Direcția tehnică a primăriei Turda să desemneze pe cineva pentru asistența tehnică de specialitate.

 

Consilierii turdeni își dau încet, încet, seama cât de murdar este orașul nostru

Consilierul local  Adamossy Clara a semnalat existența unui teren părăsit, în spatele primăriei, năpădit vara de bălării și copaci care au crescut necontrolat. Același consilier din partea UDMR a mai arătat că zona din jurul Casei de Cultură aflată în construcție este insalubră, acolo ies bunici, părinți cu copii la joacă iar acolo este plin de câini. Adamossy a propus realizarea acolo a unui loc de joacă pentru copii, împrejmuit, pentru a se împiedica accesul câinilor fără stăpân, și acoperirea acelei zone pentru a proteja de razele arzătoare ale soarelui, un loc de joacă dotat cu groapă de nisip și un tobogan pentru copii mici, iar în jur să se monteze două-trei bănci.

”Nu departe de noi, ne putem uita peste drum, la vitrina unde erau reclamele pentru cinematografe un geam a fost spart de cel puțin un an. Nu a fost înlocuit iar locul a devenit un adevărat container. Primăria oare nu vede toată această mizerie existentă chiar lângă locul unde avem Galeria de Artă?”, s-a întrebat retoric consilierul local UDMR, asemeni altor sute de cetățeni care trec zilnic pe acolo.

Consilierul Nicolae Roș a semnalat o problemă apărută în zona intrării în Salina Turda din cartierul Turda Nouă. ”Anul trecut s-a modernizat Piața Basarabiei, și toată artera rutieră spre intrarea în Salină. Este foarte important să grijim ce s-a făcut acolo și de aceea solicit reprezentanților executivului să se deplaseze la fața locului și să constate că prin venirea traficului cu tracțiune animală, respectiv a tractoarelor, se creează o poluare în zonă. Problema este dată de faptul că se închide târgul iar aceste utilaje agricole sunt obligate să treacă prin zona intrării Salinei murdărind astfel zona. Dacă s-ar deschide târgul ar putea trece direct prin obor iar astfel am putea păstra ce s-a făcut la Salină, un obiectiv tot mai vizitat, pe zi ce trece, nu numai de cetățeni români ci mai ales de străini”, a solicitat Nicolae Roș, consilier local PSD.

De la cetățeni adunate…

Consilierul PNL Ovidiu Micu, a prezentat o doleanță a locuitorilor de pe strada Viilor. ”Deoarece a crescut traficul foarte mult, odată cu creșterea numărului vizitatorilor de la Salină, iar mulți turiști aleg să coboare sau să urce pe acea stradă, se conduce cu foarte mare viteză, sunt mulți copii, iar acolo nu este nici o trecere de pietoni. Oamenii de acolo solicită realizarea unor treceri de pietoni și montarea unor praguri de reducere a vitezei”, a relatat Ovidiu Micu.

Consilierul Mariana Dobra s-a transformat în portavocea locuitorilor străzii Iasomiei care susțin că au depus de vreo 2-3 ani la primărie o solicitare pentru prelungirea rețelei de iluminat public stradal însă nu s-a făcut nimic. Dobra a întrebat care sunt criteriile după care este stabilită ordinea de realizare a extinderilor de rețele de iluminat, motivând că și acei oameni sunt plătitori de taxe și impozite și, ca atare, au dreptul la utilități.

Consilierul PP DD Lucian Varo a semnalat dispariția unei guri de canal nesemnalizată care se constituie într-un pericol de accidentare pentru trecători, mai ales că se află în apropierea unei biserici.

Au mai fost și alte propuneri, mai consistente, pe care le vom trata în cadrul altor materiale. Vom încerca să vă ținem la curent cu toate luările de poziție, sau cu cele mai multe, ale consilierilor locali, pentru ca dvs., cititorii noștri și alegătorii lor, să știți și să hotărâți dacă ei își fac datoria sau nu.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh