25
Joi, Apr
5 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imagePrimarul Tudor Ştefănie acceptă colaborarea cu viceprimarul Lucian Nemeş, cel puţin aceasta este declaraţia făcută de edilul-şef în cadrul ultimei conferinţe de presă organizată la sediul Primăriei Turda. Cu toate acestea, nu l-a invitat la conferința de presă respectivă, așa că viceprimarul în exercițiu (trebuie să facem această precizare, că la Turda și la Cluj, "azi ești, mâine nu") nu a stat nici de-a dreapta, nici de-a stânga.

Viceprimarul Lucian Nemeş a fost schimbat din funcţie printr-o hotărâre a colegilor săi din Consiliul local Turda, care l-au numit în locul său, în decembrie anul trecut, pe viceprimarul Lucian Varo. Lucian Nemeş şi-a căutat dreptatea declanşând un proces în instanţă după ce, ca urmare a plângerii prealabile depusă la Consiliul local, aceiaşi colegi ai săi din forul legislativ local şi-au menţinut decizia, preferându-l pe Varo. Planul celor care nu îl voiau pe Nemeş pe al doilea scaun din urbe a fost dejucat, după ultimele evenimente politice de pe plan naţional (vezi ruperea alianţei USL) de atacarea de către prefect a Hotărârilor Consiliului Local referitoare la postul de viceprimar.

Deși a arătat că prefectul clujean dăduse, în aprilie curent, un aviz de legalitate a hotărârilor prin care Lucian nemeș fusese schimbat, și de aceea nu înțelege poziția de acum a reprezentantului guvernului în teritoriu, primarul Ștefănie a declarat că, pentru a debloca activitatea din primărie, nu numai că este gata să colaboreze cu viceprimarul Nemeș, dar va propune Consiliului local să revoce hotărârile respective. "Eu n-am să pun în discuție legalitatea acestor documente sau nelegalitatea lor, sunt alții împuterniciți să o facă dar, în acest moment, apreciez că este și necesar dar și oportun ca aceste acte să fie revocate, de aceea am și propus pentru viitoarea ședință de Consiliu local a acestor documente, pentru efectul lor spre viitor și nu spre trecut, și pentru a înlătura orice dubiu care putea plana asupra bunei credințe pe care noi am avut-o ca autoritate publică. (Eu o să propun revocarea acelor hotărâri pentru că nu pot să stau în acest moment cu doi viceprimari, unul despre care spune domnul prefect că este primar de drept și un altul despre care spune că este viceprimar suspendat", susține edilul șef turdean.
Primarul turdean mai spune că dorește revocarea respectivelor hotărâri pentru ca primăria să nu fie obligată să achite eventualele drepturi salariale solicitate din acest moment de Lucian Varo instanței de judecată. Acum, să stăm strâmb și să judecăm drept această situație.
Viceprimarul Lucian Nemeș ne-a declarat că ar prefera să obțină victoria în instanță, pentru a dovedi tuturor că au greșit iar el a avut dreptate, însă recunoaște că revocarea HCL-urilor propusă de primarul Ștefănie i-ar lăsa procesul de la instanța de contencios administrativ fără obiect. "Eu vreau să muncesc dar îmi voi recupera și banii pentru că mi se cuvin", ne-a spus viceprimarul Nemeș.
Dacă onorat Consiliul local Turda va răspunde pozitiv propunerii primarului Tudor Ștefănie, acești oameni își recunosc, practic, greșeala, și consfințesc faptul că Lucian Nemeș nu a părăsit niciodată postul de viceprimar și că trebuie să primească, retroactiv aproape 200 de milioane de lei vechi, fără să fi muncit pentru acești bani. De cealaltă parte, cel care a ocupat din finalul anului trecut funcția de viceprimar, Lucian Varo, a muncit și a încasat salariul aferent postului. Păi, noi, contribuabilii, doar n-o să-i plătim pe amândoi pentru că am trimis în forul legislativ local niște nepricepuți pe care și azi îi joacă unii și alții pe "degete".
Dar socoteala nu se încheie nici aici, odată cu revocarea de către Consiliul local a hotărârilor lor. Aleșii nu se pot, chiar așa, răzgândi și apoi să-și continue activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Într-un stat de drept, ei nu pot să spună "hai vorbă înapoi!" ci trebuie să plătească pentru hotărârile luate, așa cum și legislația prevede. Doar instanța poate schimba această "bulibășeală" provocată de aleșii noștri. Și de ce spun instanța? Pentru că în 4 iulie, procesul intentat de Lucian Nemeș a avut termen iar instanța a amânat cauza în vederea conectării dosarului cu cel deschis prin acțiunea prefectului care are același obiect. S-a dat un nou termen pentru 21 noiembrie 2014 și asta pentru că, potrivit uzanțelor judecătorești procedura respectivă durează ceva timp. Însă dacă aleșii locali revocă respectivele hotărâri procesul rămâne fără obiect astfel că instanța va stabili doar cheltuielile de judecată pe care, evident, le vom plăti tot noi, contribuabilii, pentru a acoperi gafele aleșilor.
Dar nici asta nu înseamnă sfârșitul "telenovelei Lucian", pentru că Varo nu va vrea să returneze banii câștigați ca viceprimar, iar dacă instanța îl va obliga, va cere, la rândul său despăgubiri. Lucrurile vor sta altfel doar dacă cineva, pe căi neortodoxe, evident, îl va convinge să renunțe la judecată. Pentru că ce se va întâmpla dacă Varo va avea câștig de cauză în instanță și magistrații vor decide să-i dea dreptate, chiar dacă vor face acest lucru cu întârziere? Cine va plăti acei bani pe care cei doi viceprimari, când de drept, când suspendați, îi vor fi încasat? Că dacă instanța îi va pune pe cei care au luat hotărârea să plătească acei bani, consilierii locali nu numai că vor rămâne fără banii încasați ca remunerație pentru funcția de ales local, dar, ar putea aduce chiar bani de acasă. Pentru că toți cei care intră în politică trebuie să știe că aceasta poate fi și păguboasă.
Așa că, oricât ar "da-o pe după cireș", consilierii locali turdeni ies prost din această "afacere", făcându-și în ochii turdenilor o imagine pe care le va lua, probabil, ani buni ca să și-o spele.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh