20
Sam, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageJocul de-a alba neagra cu guvernul României privind impozitele și taxele locale, care credeam cu toții că s-a terminat, a revenit obligând practic Consiliile locale să mărească impozitele și taxele locale cu 16 %. N-o să revenim asupra lașității guvernului de a spune clar contribuabililor că trebuie să plătească mai mult cu 16 %, ascunzându-se după pseudo-decizia aleșilor locali, pentru ca apoi să treacă și peste voința acestora. Pe scurt, Consiliul local a fost obligat să aprobe majorarea impozitelor cu 16 %, prin Hotărârea Guvernului nr. 1309 din 2012, după care i s-a acordat posibilitatea instituirii unei derogări de la această majorare care reprezintă inflația pe ultimii trei ani (perioadă în care, din motive predominant electorale, nivelul taxelor și impozitelor locale nu a fost actualizat cu rata inflației stabilită anual de Institutul Național de Statistică) prin Ordonanța Guvernului nr. 1 din 2013, derogare valabilă doar pentru acest an, urmând ca de la anul nivelul acestor taxe să fie aduse la nivelul actualizat. Ei bine, pentru că prea multe consilii locale din întreaga țară și-au protejat alegătorii alegând să profite de derogare și să amâne pentru anul următor majorarea impozitelor și taxelor, guvernul ponta a decis să-și dea ”arama pe față”, obligând consiliile locale care au ”arierate” să mărească ”birul”. Guvernul risca să rămână fără sume mari de bani pe care economiștii săi le luaseră în calcul nu numai pentru cheltuielile curente ale aparatului de stat dar și pentru promisiunile pe care coaliția politică aflată la putere le-a făcut în campania electorală de la parlamentare, unde a avut un succes ”zdrobitor”.

 

Așa că guvernul Ponta II a emis Ordonanța de Urgență nr. 8 din 23 ianuarie 2013, pentru modificarea Legii nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Acest act normativ, prevede la art. IV : ”(1) Prevederile alin. (1) al articolului unic din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale sunt aplicabile numai de autorităţile administraţiei publice locale care nu au înregistrate la data de 31 decembrie 2012 arierate, aşa cum sunt definite în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”. Actul normative continuă, nemaidând nici o șansă celor care vroiau să nu mărească impozitele întrucât, să fim serioși, la redundanța opusă masivului refractarism din sistemul nostru fiscal, care unitatea administrativă locală nu are arierate? Iată ce spune aliniatul (2) al documentului citat: ”Autorităţile administraţiei publice locale care au adoptat hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 1/2013 şi care nu îndeplinesc condiţiile de la alin. (1) adoptă noi hotărâri, stabilind că începând cu 1 februarie 2013 nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile sunt cele din Hotărârea Guvernului nr. 1.309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013. Hotărârile se adoptă în procedură de urgenţă, intrând sub incidenţa prevederilor art. 6 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, cu completările ulterioare”.

Ca atare, acum putem spune clar că primul ministru Victor Ponta a mințit când a promis în campanile electorale din decursul anul 2012 că nu va majora nivelul impozitelor și taxelor locale. Ba mai mult, a mințit și când a declarat pe toate mijlocele de informare în masă că va lăsa la latitudinea fiecărui Consiliu local și Primar dacă măresc sau nu impozitele locale.

Ca urmare a noilor prevederi, Consiliul local Turda nu a putut decât să se conformeze și să majoreze nivelul impozitelor și taxelor locale cu aproximativ 16 %. Modificarea a și creat unele dificultăți sistemului de încasare a acestor ”dări”, Direcţia de impozite şi taxe locale din cadrul Primăriei municipiului Turda anunțând că, , din cauza ”modificării impozitelor, în data de 4.02.2013, se vor încasa doar taxe şi amenzi.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh