14
Sam, Dec
3 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imagePrimarul Tudor Ștefănie a ridicat flamura de luptă a PD-L Turda anunțând ”jihadul” împotriva coaliției din Consiliul local Turda, USL – PP DD. După patru luni de ”mariaj” forțat, de coabitare năbădăioasă între primar și Consiliul local în care s-a format o majoritate simplă ostilă lui Ștefănie, formată din consilierii USL și PP DD, democrat liberalii turdeni au decis că ”așa nu se mai poate”. Iar singura metodă prin care pot să scape de bețele-n roate puse de coaliția potrivnică este calea organizării unui referendum pentru dizolvarea Consiliului local Turda.

Într-o conferință de presă organizată vineri, 2 noiembrie 2012, la sediul Partidului Democrat-Liberal din Turda, primarul Tudor Ștefănie a declarat: ”Suntem total nemulțumiți de modul cum lucrează Consiliul local Turda și de modul în care este respectată instituția primarului. Această nemulțumire trebuie să o transformăm, în urma hotărârii pe care am luat-o de comun acord toți membri organizației municipiului Turda  a Partidului Democrat-Liberal, să solicităm dizolvarea Consiliului local conform legii 215”, a spus primarul turdean.

Spusele primarului au fost întărite de Mircea Irimie, fost viceprimar al municipiului Turda: ”Eu vreau să atrag atenția că este momentul ca acești oameni, această majoritate, să termine cu abuzurile și cu presiunile exercitate atât asupra instituțiilor, asupra direcțiilor, asupra societăților comerciale și, să nu uităm, asupra mass media. Este un moment fără precedent”, a spus Mircea Irimie, liderul grupului PD-L – UDMR din Consiliul local Turda .

Democrat libearlii au prezentat și o statistică referitoare la activitatea Consiliului local Turda, de la alegerile locale din luna iunie până în prezent: 64 de Hotărâri de Consiliu local (HCL), 9 din partea grupului USL- PP DD, 4 ale lui Cristian Matei, 4 ale lui Corpodean Dorel, 5 alți consilieri, 22 primarul Tudor Ștefănie (în cadrul cărora sunt asimilate proiecte ale grupului PD-L UDMR, conform spuselor primarului turdean). ”Cele nouă ale USL, toate au fost pentru schimbare reprezentanți AGA și membrii ai consiliilor de administrație. Din cele patru ale lui Corpodean, nu puteau fi decât patru pentru fotbal. Mai mult de patru din patru chiar nu se putea, dar probabil că o să mai vină. Celelalte hotărâri se referă la probleme de ordin social, facilități pentru anumite categorii sociale, intrări la salină, facilități pentru nu știu ce. Vreau să vă amintesc că cele 22 de HCL, ale executivului turdean și al nostru se referă la probleme care afectează mersul spre bine al comunității turdene. Aici trebuie să ajungă toată lumea. După 6 luni, nu avem un proiect de hotărâre care să se refere la activitatea administrativă și de administrare a municipiului Turda”, a acuzat primarul Tudor Ștefănie.

Obiectivul USL și PP DD, de schimbare a Consiliilor de administrație, este unul greșit, mai susțin democrat-liberalii. Primarul Ștefănie spune că el și colegii săi, nu au nimic împotriva găsirii celor mai bune soluții, a celor mai bune variante pentru componența acestor organisme însă sunt total împotriva celor care nu se încadrează în prevederile legale. Vreau să le spun că, în conformitate cu art. 4 din OUG 109/2011 ”Autoritatea publică tutelară și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice. Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a întreprinderii publice și răspunderea, în condițiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului”, subliniază Tudor Ștefănie.

Democrat liberalii cred că activitatea administrativă de la nivelul municipiului Turda stagnează și asta nu din vina lor. Ei acuză că în aceste luni scurse din actualul mandat, cei care dețin majoritatea în Consiliul local Turda, o majoritate de 12 voturi, nu au promovat nici un proiect de hotărâre care să necesite 14 voturi, adică dintre cele de urbanism, investiții etc. ”În această perioadă de 6 luni de zile nu a existat nici un proiect pentru Turda, nici un proiect pentru viitorul acestui municipiu. Pentru că tot au spus că nu s-au făcut în ultimii ani nimic, vă readuc aminte că, în perioada 2004-2010, au fost realizate 21 de proiecte pe fonduri europene. În 6 ani. Oricum le-ați împărți, ele au pornit în 2004 și s-au materializat în al doilea mandat. Pe social am avut șapte proiecte, de infrastructură - două, mediu - patru, turism - trei, educație - unu, servicii administrație - trei, cooperare inter-regională - unu. În cifre, valoarea totală a proiectelor a fost 115 469 493 euro, la care, cofinanțare locală au fost 3 869 760 euro”, reamintește Ștefănie, care continuă: ”Iată că, în anul 2012 nu avem nici măcar un proiect de dezvoltare civică, în orice domeniu, pe când, în 2004, în decursul a șase luni de zile au fost cele mai multe proiecte care apoi au devenit performante pe parcursul anilor, pentru dezvoltarea acestei localități. Din acest punct de vedere, cu adevărat sunt foarte sceptic că lucrurile merg bine. Nu au cum să meargă bine. Atât timp cât nu există o gândire strategică pentru viitorul acestei localități, nu facem altceva decât să dăm înapoi ce am consolidat până acum și chiar nu-mi convine, pentru că s-a muncit pentru aceste obiective, cu plusurile și minusurile de rigoare, și nimeni nu poate să-și bată joc de munca de atâția ani de zile a consilierilor, executivului și primarilor”, a subliniat primarul turdean.

După cum merg lucrurile, face o previziune primarul turdean, ”în câțiva ani de zile, Turda nu va mai avea bani pentru activități investiționale”. Starea socială și economică din municipiul Turda este încă un punct de îngrijorare pentru Ștefănie care susține că încasările la bugetul local scad, multe firme au dispărut, se pierd bani din impozite și taxe, din TVA, iar în ultimele 6 luni, de la Consiliul județean Cluj nu s-a mai primit nici un ban. În plus, ministerele, altădată atât de darnice cu Turda, au tăiat toate finanțările după venirea guvernului Ponta. Este vorba de banii pentru anvelopări de blocuri, pentru blocul ANL, pentru străzi, etc.

Planul administrației turdene condusă de primarul Tudor Ștefănie era ca în acești patru ani, 2012-2016 să asfalteze toate străzile din Turda, susține chiar edilul-șef. Se speră ca în curând Compania de Apă Arieș să acceseze fonduri pentru canalizarea și alimentarea cu apă a tuturor străzilor din oraș, rămase neacoperite în prima fază a proiectului, cea de 79,9 milioane de euro. Aceste lucrări, odată finalizate, ar fi urmat asfaltarea tuturor străzilor, mai arată șeful PD-L Turda, care însă, se întreabă retoric: ”Dar cu ce, de unde bani?”

”De aceea, sunt nemulțumit și de activitatea consiliului local. Nu poți să stai, să faci proiecte numai pentru interese de grup, interese personale, fără performanțe administrativ. E, în permanență, un război deschis, cine este mai puternic decât celălalt. Asta a dorit populația municipiului Turda să se întâmple? După opt ani de investiții cum nu a mai avut parte niciodată într-un timp atât de scurt?”, întreabă Ștefănie.

Apoi primarul Ștefănie a adus vorba despre rapoartele prezentate de directorul CAA, Alexandru Sabău, și managerul Teatrului municipal Turda, Narcisa Pintea, în ultima ședință a Consiliului local. Ștefănie susține că aceștia au fost tratați fără un minim respect iar rapoartele solicitate au fost doar ”un motiv să ne batem joc de ei”, acuză edilul turdean. În Consiliul local, acei directori au fost acuzați, tratați ca la interogatoriu, erau vinovați înainte de a ajunge în ședința de consiliu local pentru fapte pe care nu le-au comis, mai spune Ștefănie. ”Sunt hărțuiți continuu. Deci, dacă nu reușim să-i schimbăm legal pe acești directori, poate îi motivăm să renunțe ei. Amenințări prin primărie, la șefi de servicii, la angajați: ”Noi suntem puterea, noi conducem! Le transmit că, fraților, există primar în Turda. Dacă până acum nu am fost suficient de incisiv, a fost tocmai pentru că am crezut că găsim o stare normală de funcționare a celor două instituții pentru a răspunde nevoilor cetățenilor acestui municipiu”, afirmă Ștefănie.

În final, șeful PD-L Turda, Tudor Ștefănie, a concluzionat: ”Împreună cu colegii de la Partidul Democrat-Liberal, ne-am propus să renunțăm la funcțiile pe care le avem în Consiliul local, în condițiile în care populația va solicita să se organizeze alegeri. Suntem de acord, în conformitate cu art. 55 alin. 3 din legea 215, să adunăm semnături pentru dizolvarea Consiliului local Turda. Vom organiza centre de strângere de semnături pentru dizolvarea consiliului local și alegerea unuia nou. Probabil toți ar trebui, cu onoare, să-și dea demisia din Consiliul local Turda și să organizăm alegeri noi, fără lista de semnături, pentru că actuala componență a Consiliului local nu reprezintă o stabilitate politică și administrativă”, conchide președintele PD-L Turda.

Primarul Tudor Ștefănie a declarat că a luat în calcul și posibilitatea ca și el să-și dea demisia din funcția de primar însă a considerat că nu este cazul, atât timp cât a fost ales cu un număr de voturi comparabil cu cel al tuturor celorlalți contracandidați la un loc.

Art. 55 din legea 215, stipulează, referitor la dizolvarea Consiliului local prin referendum următoarele:

”(3) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.

(4) Cheltuielile pentru organizarea referendumului prevazut la alin. (3) se suporta din bugetul local.

(5) Referendumul local este organizat, in conditiile legii, de catre o comisie numita prin ordin al prefectului, compusa dintr-un reprezentant al prefectului, cate un reprezentant al primarului, al consiliului local si al consiliului judetean si un judecator de la judecatoria in a carei jurisdictie se afla unitatea administrativ-teritoriala in cauza. Secretarul comisiei este asigurat de institutia prefectului.

(6) Referendumul este valabil daca s-au prezentat la urne cel putin jumatate plus unu din numarul total al locuitorilor cu drept de vot. Activitatea consiliului local inceteaza inainte de termen daca s-au pronuntat in acest sens cel putin jumatate plus unu din numarul total al voturilor valabil exprimate.

(7) Stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a constatat dizolvarea consiliului local sau, dupa caz, de la validarea rezultatului referendumului.

(8) Pana la constituirea noului consiliu local, primarul sau, in absenta acestuia, secretarul unitatii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale comunei, orasului sau municipiului, potrivit competentelor si atributiilor ce ii revin, potrivit legii.”

Decizia extremă luată de Partidul Democrat-Liberal Turda de a strânge semnături pentru dizolvarea Consiliului local Turda este una cu două-tăișuri. Coaliția USL-PP DD ar putea să decidă începerea aceluiași demers însă pentru demiterea primarului, în condițiile aceleiași legi. Ce se va întâmpla, vom afla în perioada imediat următoare. Cert este însă că, la Turda, campania electorală pentru alegerile parlamentare a început cum nu se poate mai tumultuos.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh