28
Joi, Mar
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Administrația Tișe se umple, din nou, de penibil! Acum se ladă cu 40.000 de vizitatori ai Cheilor Turzii, într-o jumătate de an.  În comunicatul de presă, trimis mass media, nu spune însă câți bani a adunat de la aceștia în contul biletului de vizitare și cum au fost cheltuiți acei bani. Taxarea intrării în unele rezervații naturale nu este nouă, însă, probabil, Cheile Turzii este rezervația cea mai mică, pentru vizitarea căreia ești taxat la nivelul unor rezervații de 100 de ori mai mari.

Corectitudinea introducerii acestei taxe este discutabilă, ca și rezultatele ei. Cel care a introdus-o primul, prin 2005, a fost tot un liberal, fostul „senator-porno” Marius Nicoară, pe vremea când ocupa fotoliul de președinte al Consiliului Județean Cluj, cel cu care minusculul partid ALDE se laudă ca ultimă achiziție! Liberalii care l-au urmat la conducerea CJ Cluj, pentru că trebuie să spunem că, în ultimii 14 ani CJ Cluj a fost condus de foști sau actuali liberali. Din 2005, taxa de vizitare a fost majorată succesiv și a fost motivată, în general, de necesitatea asigurării Serviciului Salvamont în rezervație. Părerea generală este însă că taxa nu se justifică, iar Consiliul Județean Cluj, ca și custode legal al rezervației, are posibilitatea financiară de a asigura toate activitățile necesare, cu atât mai mult cu cât, ca urmare a încasării taxei, prea multe modernizări în defileu nu s-au făcut. Mai ales că marcarea traseelor este făcută, adesea, de asociații de voluntari iar apoi Consiliul Județean, condus de Păunel Tișe, se laudă cu munca lor. Cum s-a întâmplat și cu catargul pe care flutură drapelul României, montat pe un vârf din Cheile Turzii, în urmă cu câteva săptămâni, de cei de la Pajura. Cine s-a lăudat însă și atunci? Tișe și CJ Cluj.

Acum, Tișe ne scoate ochii cu asfaltarea drumului județean ce duce în Cheile Turzii. Adică, după ce că și-a făcut doar datoria, și tot pe banii clujenilor, nu pe bani europeni sau din alte surse, nicidecum din propriile buzunare, își arogă cine știe ce merite într-o presupusă creștere a numărului de vizitatori.

La ultima vizită pe care am făcut-o în Cheile Turzii nu am constatat o creștere a gradului de curățenie sau a siguranței pe traseul din defileu, dar am văzut mulți vizitatori care s-au întors de la podul de metal, când au văzut că se percepe taxă de vizitare. Poate PET-urile și alte deșeuri, aruncate peste tot de turiști, au legătură cu perceperea taxei...

Multă lume poate înțelege perceperea unei taxe pentru un obiectiv turistic modernizat, ca Salina Turda și Lacurile sărate de la Durgău (Turda), unde există prețuri ale biletelor foarte mari chiar, însă de ce să plătești pentru un defileu unde nu ți se oferă nimic, nici măcar un peisaj curat, ci doar natura, așa cum este ea. Cum ar fi să fie percepută taxă pentru a face baie în lacul Tarzan din Turda, doar pentru că administrația locală a făcut un ponton de intrare, de lemn, și a montat coșuri de gunoi? Taxa Consiliului Județean seamănă puțin a șmecherie, ca și exploatarea financiară a Ștrandului Turda (Lacul Roman) ,de către societatea lui Augustin Baciu.

Ar mai fi multe de discutat despre Cheile Turzii, poate cu altă ocazie.

Acum, însă, fideli echidistanței jurnalistice, să dăm Cezarului ce este a Cezarului. Iată comunicatul de presă la care făceam referire în debutul acestui articol, integral:

„Potrivit bilanțului realizat de Consiliul Județean și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo, în perioada în care Rezervația Naturală Cheile Turzii a fost deschisă pentru vizitare, respectiv în intervalul martie – iunie 2018, aproape 40.000 de persoane, turiști și alpiniști, români și străini, au ales să viziteze acest obiectiv turistic.

Au început să apară, în mod firesc, rezultatele investițiilor și ale măsurilor pe care le-am luat pentru a pune în valoare acest obiectiv turistic. Ele se traduc, în primul rând, într-un număr tot mai mare de vizitatori, lucru care nu poate decât să ne bucure” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în intervalul mai-iunie când, datorită inclusiv vremii favorabile și zilelor libere ce s-au constituit în mini-vacanțe, peste 25.000 de persoane au vizitat Cheile Turzii. Desigur, odată cu creșterea fluxului de turiști, activitatea Salvamont-Salvaspeo de asigurare a siguranței și securității vizitatorilor s-a intensificat exponențial. În același timp însă, datorită activităților de prevenție derulate, salvamontiștii au fost nevoiți să intervină în această perioadă în doar nouă cazuri, marea majoritate a răniților prezentând leziuni specifice zonei, precum entorse, luxații și excoriații.  

Dincolo de frumusețea și atractivitatea în sine a Cheilor Turzii, creșterea semnificativă a numărului de turiști poate avea drept explicație și o serie de investiții și măsuri pe care Consiliul Județean Cluj, direct sau prin intermediul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate, le-a promovat în cadrul acestui obiectiv turistic de importanță regională.

Astfel, pentru ca accesul turiștilor spre Rezervația Naturală Cheile Turzii să fie unul cât mai facil, în cadrul programului de reabilitare a drumurilor județene derulat de Consiliul Județean, de la începutul anului și până în prezent au fost realizate lucrări pe nu mai puțin de trei sectoare ale drumului județean DJ 103G, respectiv asfaltarea tronsoanelor Mihai Viteazu – Cheia - Cheile Turzii și Tureni - DN 1, precum și executarea de lucrări de pietruire, refacere a șanțurilor și desfundarea rigolelor pe tronsonul Săndulești - platoul Cheile Turzii.

În ceea ce privește activitatea Serviciului Salvamont, pe lângă lucrările de reparații și îmbunătățiri continue realizate pe traseul de vizitare, salvamontiștii clujeni au urmărit eliminarea riscului de rătăcire, precum și ușurarea parcurgerii traseului. În acest sens, a fost realizată marcarea cu triunghi galben a traseului de legătură dintre Cabana Cheile Turzii și Cascada Ciucaș, au fost reabilitate și, respectiv, montate la ambele intrări în Defileu diverse panouri de informare și panouri tematice conținând principalele reguli de vizitare. De asemenea, a fost reconstruit, din fondurile Consiliului Județean, podul numărul 2 peste pârâul Hășdate, a fost finalizat un nou podeț, s-a modernizat punctul de taxare dinspre Petrești, etc. Totodată, la începutul perioadei de vizitare au fost derulate mai multe campanii de ecologizare care au urmărit crearea pentru turiștii-vizitatori a unui ambient în care aceștia să se simtă confortabil.

 

Biroul de presă

6 Iulie 2018”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh