19
Vi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Guvernul Dăncilă, complice la distrugerea parcurilor naționale și a pădurilor virgine. Răspunsul halucinant al Grațielei Gavrilescupaduri virgine usr cluj guvernul dancila

 

Uniunea Salvați România acuză Ministerul Mediului, condus de Grațiela Leocadia Gavrilescu, de complicitate la distrugerea parcurilor naționale și a pădurilor virgine din România. La începutul săptămânii viitoare urmează să se ia o decizie importantă în privința viitorului Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC). Aprobarea planului propus de Romsilva ar permite tăierile de pădure în mai mult de jumătate din parc, în ciuda recomandărilor specialiștilor de la IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), care au efectuat o vizită de documentare în România, la sfârșitul anului trecut.

Senatorul USR Mihai Goțiu a primit, în această săptămână, un răspuns oficial halucinant al Ministerului Mediului, care probează complicitatea cu Romsilva în distrugerea pădurilor din Semenic. Potrivit răspunsului, abuzurile comise în luna decembrie 2018 ar fi fost anchetate de Corpul de Control al Ministerului în luna septembrie 2018!

”Sunt, pur și simplu, stupefiat, de răspunsul primit. În a doua jumătate a lunii decembrie, am interpelat Ministerul Mediului, prezentându-i mărturii legate de modul abuziv în care Romsilva vrea să obțină aprobarea unui plan de management distructiv pentru PNSCC, solicitând o anchetă de urgență cu privire la aceste abuzuri, precum și la ilegalitățile semnalate anterior. Printre altele, e vorba de mimarea dezbaterii publice legate de planul de management și de presiunile făcute asupra unor angajați ai Consiliului Științific, care și-au dat demisia cu acuzații grave la adresa Administrației PNSCC, asigurată de Romsilva. În răspuns mi se spune că Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție a efectuat verificări la Administrația PNSCC în baza Planului de control nr. 6122/GLG/24.09.2018, raportul fiind în curs de redactare. Mi-e imposibil să înțeleg cum au fost verificate, în luna septembrie a anului trecut, acuzațiile legate de fapte comise în luna decembrie?!”, a declarat Mihai Goțiu.

Potrivit senatorului USR, Ministerul Mediului favorizează Romsilva și încearcă să ajute regia să dea o aparență de legalitate acțiunilor distructive din PNSCC.”În fapt, contractul de administrare dintre minister și Romsilva ar fi trebuit să fie denunțat cel târziu în vara anului trecut. Încă din luna mai, Administrația PNSCC a primit notificare de punere în întârziere din Partea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) pentru nerealizarea planului de management. Cum cele 30 de zile din notificare au trecut fără trimiterea planului de management spre aprobare, contractul ar fi trebuit să fie denunțat, iar Romsilva să-și ia drujbele și TAF-urile și să plece din Semenic. Ministerul nu doar că nu a denunțat contractul, ci a închis ochii și la modul în care Romsilva vrea să forțeze adoptarea unui plan de management distructiv”, a explicat Mihai Goțiu, care a mai adăugat că, săptămâna viitoare, se va lua o decizie extreme de importantă pentru viitorul parcului național.

”Conform informațiilor pe care le am, la începutul săptămânii viitoare, planul de management ar urma să primească decizia de încadrare, cu sau fără impunerea necesității de efectuare a unui studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului. Dacă decizia autorității competente va fi că nu e nevoie de evaluare adecvată, planul de management va fi trimis pentru aprobare la minister. Ce se întâmplă, însă, dincolo de detaliile juridice? Ani la rând, Romsilva nu a finalizat planul de management, iar acest lucru i-a permis să facă ce a vrut cu PNSCC. În ultimii doi ani, am făcut mai multe vizite de documentare pe teren și am sesizat o listă fără sfârșit de abuzuri și ilegalități. O parte dintre ele au fost confirmate de o anchetă a Corpului de Control a Ministerului Apelor și Pădurilor, care a sesizat și Parchetul. Acum, pentru a nu pierde contractul de administrare, Romsilva încearcă să forțeze aprobarea unui plan de management aberant, care să acopere și să le permită să ducă mai departe distrugerile. Doar un exemplu: în planul pe care îl vor aprobat se scrie că vor evalua și vor carta habitate pentru diferite specii. Asemenea studii trebuiau să fie făcute înainte de a face planul de management și pe baza lor să fie elaborat planul! La asta se adaugă faptul mai mult de jumătate din suprafața parcului ar urma să fie inclusă în zonele cu protecție redusă, în ciuda recomandărilor IUCN și a Ordonanței 57/2007, care arată că un parc național ar trebui să aibă cel puțin 75% din suprafață cu protecție strictă și integrală. Mai exact, zone de non-intervenție, zone în care să nu se poată tăia sub niciun pretext”, a arătat senatorul USR.

Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru Ape și Păduri din Senat, menționează și că raportul vizitei pe care reprezentanții IUCN au făcut-o la sfârșitul anului trecut în parcurile naționale din Caraș-Severin, făcut public în această săptămână, confirmă afirmațiile lui. ”Parcurile naționale românești nu respectă, în linii mari, orientările IUCN cu privire la conceptul de zonare. Dacă există planuri de management, zonele de protecție strictă și integrală, în aproape toate cazurile, sunt mai mici de 75%, în multe cazuri chiar mai mici de 50% din suprafața totală a parcurilor naționale. (…) Ca și în aproape toate parcurile naționale, siturile cu valoare naturală ridicată sunt amenințate imediat de deteriorare sau de degradare (de exemplu, prin exploatare forestieră intensă). Trebuie luată în considerare, de urgență, extinderea zonelor de non-intervenție, în special pentru a include păduri vechi de creștere. În zonele tampon mari ale parcurilor naționale române, pădurile cu valoare naturală ridicată suferă în mod evident de tăiere progresivă și de conservare. Practicile forestiere din zonele tampon nu par să se deosebească de zonele de exploatare industrială din afara parcurilor. Aceste forme de gestionare a pădurilor industriale nu respectă obiectivele de conservare primară ale parcurilor naționale, care au fost stabilite pentru a conserva (printre alte obiective) ecosistemele forestiere de mari dimensiuni.”, se arată în concluziile raportului IUCN.

De asemenea, concluziile raportului IUCN reclamă și ineficiența măsurilor luate pentru protejarea pădurilor virgine – întârzierile legate de finalizarea Catalogului Național al pădurilor virgine, faptul că efortul e lăsat doar în sarcina ONG-urilor de mediu, birocrația ori că Romsilva nu a luat măsuri în zonele tampon pentru protecția pădurilor virgine incluse în Parimoniul Mondial UNESCO.

”Și în cazul parcurilor naționale, și în cazul pădurilor virgine, inclusiv a celor incluse în UNESCO, situația este mai mult decât alarmantă. Dacă Ministerului Mediului nu face nimic să stopeze, de urgență, distrugerea lor, în câțiva ani le pierdem. La începutul sesiunii, în februarie, voi solicita constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la ceea ce se întâmplă în PNSCC și la complicitatea autorităților publice în distrugerea parcului”, a conchis Mihai Goțiu.

https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%2017%2012%20GOTIU%202301%20C.pdf

USR Cluj                                                                             23.01.2019                                                                                

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh