26
Vi, Apr
1 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ședința constituire a Consiliului local Turda pentru mandatul 2020-2024 a avut loc la o lună și o zi după alegerile locale desfășurate în 27 septembrie 2020. Lucrurile au întârziat din cauza întârzierii emiterii de către Judecătoria Turda a hotărârilor de validare a mandatelor  primarului și consilierilor locali aleși, demers finalizat în urmă cu câteva zile, dar și a situației speciale cauzată de epidemia de coronavirus care afectează toate sectoarele de activitate.consiliul local turda

La ședința care are un caracter solemn, a participat prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean. Momentul a început așa cum spune protocolul, prin intonarea imnului de stat al României și a continuat cu citirea hotărârilor judecătorești prin care s-a stabilit forma finală a Consiliului local. Una dintre acestea a invalidat mandatul de consilier local câștigat de Cristian Matei, aflat în deschiderea listei de candidați a PNL Turda, ca urmare a câștigării de către acesta a mandatului de primar al municipiului Turda.

Prefectul județului Cluj a constatat că Emil Moldovan (PMP Turda) este noul decan de vârstă al Consiliului local al municipiului Turda, iar Mara Sur și Radu Sima sunt cei mai tineri din acest for legislativ, astfel că le-a transmis conducerea ședinței de constituire, în conformitate cu Legea Administrației Publice Locale.

S-a trecut la depunerea jurământului, astfel că noii consilieri locali s-au perindat în ordine alfabetică la masa amenajată special unde, cu mana pe biblie, au rostit, fiecare, următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Turda. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, apoi au semnat în dublu exemplar această declarați, unul rămânând la consiliul local.

A urmat citirea hotărârii judecătorești de validare a primarului, urmată de rostirea jurământului de către Cristian Matei, primarul aflat la al doilea mandat, consecutiv, în fruntea executivului turdean. Jurământul depus de edilul șef are același conținut ca și cel al consilierilor locali.

În finalul ședinței solemne de constituire a Consiliului local Turda, primarul Cristian Matei a susținut un discurs pe care îl puteți urmări în filmarea alăturată. 

Și consilierii Emil Moldovan (PMP) și Daniela Pârlea (PNL) au adresat un cuvânt scurt colegilor prezenți.

Așa a luat sfârșit ședința de constituire a Consiliului local 2020-2024.

Trebuie să precizăm că, de obicei, imediat după constituire se alegea viceprimarul, din rândul consilierilor în funcție. La Turda aceasta s-a amânat din cauza absenței de la ședința de astăzi a lui Adrian Sălăgean, ales pe lista PNL. Acesta se află în izolare și, deși cele 14 zile prevăzute de protocolul medical expiră azi, în absența unui aviz din partea Direcției de Sănătate Publică din Cluj, consilierul care ar fi trebuit să își preia al doilea mandat consecutiv prin depunerea jurământului, a preferat să nu părăsească domiciliul, în aceste condiții. Primarul Cristian Matei ne-a declarat că v-a convoca o nouă ședință de consiliu local pentru alegerea viceprimarului, în prima jumătate a consiliului local. Cât despre cine va fi propus pentru funcția de viceprimar de către PNL care, împreună cu aliatul tradițional, UDMR,  ar putea forma o majoritate simplă, totul este învăluit în mister. Favoriți par a fi, spun sursele noastre, Daniela Pîrlea și Paul Sârbu. Dar răspunsul  la întrebarea legată de viceprimar îl vom afla doar la ședința când acesta va fi ales.

---Discursul primarului 

---------Iată lista cu aleșii municipiului Turda, care vor reprezenta cetățenii în forul legislativ local pentru următorii patru ani:

Pârlea Daniela PNL

Cojocaru Igor PNL

Sur Mara PNL

Sălăgean Aron-Adrian PNL

Sârbu Paul Marius PNL

Orbean Ioana PNL

Năstase Paul PNL

Sima Radu-Mihai PNL

Costea Anca-Nadia PNL

Joldeș Mircea PNL

Ciortea Răzvan PSD

Aruncutean Bogdan-Ciprian PSD

Vancea Monica-Laura PSD

Nap Adrian PMP

Moldovan Emil PMP

Kolozsi Atilla PMP

Suciu Andrei Nicolae Alianța USR Plus

Blăniță Gabriela Alianța USR Plus

Teban Adrian-Marius Alianța USR Plus

Csép Leylla UDMR

Nemeș Arpad UDMR

------------- Înregistrarea ședinței de constituire a Consiliului local 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh