25
Joi, Apr
6 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Transport public eficient și modern în Comunitatea Urbană Arieș

Începând cu decembrie 2019, Turda a devenit primul municipiu din România cu un transport public integral ecologic, bazat pe o flotă de autobuze electrice. Acest proiect se dovedește a fi un proiect de succes, un exemplu de bună practică, pe care ne dorim sa îl extindem în cadrul Comunității Urbane Arieș (CUA), în cadrul căreia Turda, prin amplasarea și dimensiunea sa, va constitui centrul urbanistic, economic și de dezvoltare a întregii asocieri de localități din zona Arieș. Comunitatea Urbană Arieș reprezintă asocierea a 20 de localități grupate în jurul municipiilor Turda și Câmpia Turzii, însumând aproximativ 140.000 locuitori și acoperind peste 22% din teritoriul județului Cluj.

Primarul Municipiul Turda, Cristian Matei: ,,În calitate de Primar al municipiului Turda am inițiat dezvoltarea, finanțarea și implementarea unui sistem public municipal de transport în comun, bazat pe mijloace de transport nepoluante, atractive pentru cetățeni. Iar acum, în calitate de Președinte al Comunității Urbane Arieș, îmi doresc conectarea mai bună a tuturor localităților din zona Arieș, dezvoltarea și inițierea unui sistem de transport public regional, eficient și modern, prin care Turda să își asume rolul de pol de dezvoltare a întregii regiuni și interconectarea pe mai departe în sistemul de transport public al județului Cluj. Dezvoltarea unei comunități nu se poate realiza în lipsa conexiunilor între localități, între zonele de locuire, zonele de interes turistic, zonele cu locuri de muncă, fără conexiuni rapide și accesibile, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și în ceea ce privește serviciile publice oferite cetățenilor.

Ne dorim extinderea sistemului de transport public local din Turda la nivel regional, prin deservirea tuturor comunelor partenere din Comunitatea Urbană Arieș, însemnând în principal: achiziția de mijloace de transport ecologice moderne (autobuze electrice sau hibride), implementarea unui sistem de tarifare electronic, eficient și accesibil pentru fiecare cetățean al CUA, dezvoltarea infrastructurii aferente sistemului de transport, însemnând stații de autobuz moderne, în orașele și comunele CUA, sisteme de informare a călătorilor, dezvoltarea unei autobaze și a unei autogări pentru deservirea transportului public regional al CUA.,,

Primul pas pentru realizarea acestui proiect îi reprezintă încheierea unui protocol între Municipiul Turda și Primăriile membre CUA, împreună cu Consiliul Județean Cluj, pentru a pune bazele viitorului sistem de transport public regional, un sistem public dezvoltat în conformitate cu prevederile Regulamentului European 1370/2007 privind serviciile publice. Ulterior, va fi elaborat un Studiu de Oportunitate pentru stabilirea rutelor de transport, a modului de organizare a operatorului regional, pentru calculul eficienței investiției și stabilirea tarifului pentru călătorii, precum și stabilirea specificațiilor tehnice și a numărului de autobuze necesar a fi achizitionate pentru deservirea întregii comunități regionale.

 

Transport Urban și Periurban pe cablu - Pornind de la faptul că Turda este singurul oraș din România cu transport public de călători utilizând tehnologii verzi, integral electric, ne dorim să ducem Turda la un alt nivel, motiv pentru care Primăria, la inițiativa primarului Cristian Matei a început să pregătească, împreună cu Consiliul Județean Cluj, un proiect îndrăzneț, unic în regiune și anume: realizarea unui transport urban și periurban (limitrof) pe cablu. Această idee pe care primarul Turzii, Matei Cristian, a avut-o în urmă cu câțiva ani s-a transformat într-un proiect de suflet pentru el și iată că astăzi suntem în punctul în care sunt demarate studiile de oportunitate și protocolul de colaborare cu județul Cluj. Acest sistem va reprezenta o alternativă ecologică de transport și va uni toate punctele turistice ale Turzii, inclusiv Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Vor oferi cetățenilor o nouă alternativă de transport electric, incluzând în obiectivele turistice ale zonei această atracție inedită, cu scopul de a crește potențialul turistic al zonei. În conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul I: Investiții și reforme pentru tranziție verde și schimbări climatice, care are ca obiective dezvoltarea transportului durabil și a diverselor programe de mediu, precum și Pilonul II: Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului, se dorește a se pune în aplicare inițiativa acestui proiect de transport urban și periurban pe cablu, pentru a asigura un impact pozitiv asupra standardelor de locuire și a calității vieții, ideea proiectului incluzând mobilitatea urbană, regenerarea urbană și valorificarea patrimoniului local.

Suntem optimiști și sperăm că vom atrage fonduri nerambursabile pentru acest proiect, deoarece Uniunea Europeană pune un accent important pe tot ceea ce înseamnă tehnologii verzi, nepoluante. Prin implementarea acestui sistem de transport pe cablu, alături de toate celelalte obiective turistice propuse, Turda ar putea deveni cel mai important punct turistic din România, astfel crescând considerabil numărul de turiști, asigurând o creștere economică sustenabilă la nivel local. Pe lângă acest rezultat important, se va dezvolta și mediul de afaceri și ecosistemul antreprenorial, prin înființarea de noi locuri de muncă și asigurarea atragerii de noi investitori.

 

Mina Iosif - A fost finalizat și aprobat de Consiliul Local studiul de fezabilitate pentru deschiderea și modernizarea Minei Iosif din Salina Turda! Un proiect spectaculos care va dubla capacitatea de vizitare a obiectivului turistic. Proiectul a fost realizat de aceiași arhitecți care au proiectat și actualele mine. Proiectul este foarte spectaculos, va avea mai multe lifturi de acces, iar structura interioară va ieși la suprafață, formând un turn de observare. De asemenea, vor fi multe zone de agrement, restaurante, spații de joacă pentru copii, trasee de escaladă, etc. Valoarea acestui proiect este estimată la 18 milioane de euro.  Ne dorim ca acest proiect să devină realitate cât mai curând cu putință și să fie obținute fondurile necesare.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh