20
Sam, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Opoziție vs. putere

consiliul local turda

S-a lăsat cu discuții aprinse în ședința Consiliului local Turda, de joi, 26 noiembrie, cauzate de stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2021.

Este ceva obișnuit ca, oriunde în țară, când un consiliu local stabilește impozitele și taxele, cei aflați la putere să dorească un buget de venituri consistent, pentru realizarea promisiunilor electorale care i-a adus în acea poziție, iar cei din opoziție s încerce să reducă aceste sume cât mai mult, pentru a îi împiedica pe adversarii lor să realizeze cele promise populației care i-a votat. Asta este esența politicii românești, și nu numai. Puterea trebuie să facă, opoziția îi dă la „temelie”, pentru a-i lua locul.

Politica turdeană nu a făcut și nu face excepție. Doar spiritele sunt mai exacerbate de multe ori, o caracteristică a locuitorilor acestor meleaguri.

 

O primă dispută, în noul mandat

 

Iar ședința de stabilire a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021 s-a desfășurat exact așa, cum dealtfel se așteptau toți cei implicați.

Pentru stabilirea impozitelor și taxelor, proiectul de hotărâre s-a aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile. Partidul Mișcarea Populară a făcut câteva recomandări punctuale, vizând reducerea acestor impuneri pe motiv că pandemia de coronavirus a afectat și viața economică a turdenilor. Din partea executivului, PMP Turda a primit răspunsuri oficiale.

A venit, apoi, momentul ședinței de joi, cu proiectul de stabilire a impozitelor și taxelor pe anul 2021 aflat pe ordinea de zi. Pe scurt, Adrian Nap, consilier local PMP, a fost cel care a ținut să propună o listă lungă de amendamente, menite să reducă cotele de impozitare la mai multe astfel de impuneri. Consilierul local PMP, Adrian Nap, a susținut că indexarea impozitelor și taxelor locale putea fi făcută doar până la 30 aprilie 2020. Secretarul general al municipiului Turda, Elena Mărginean, l-a contrazis însă, arătând că varianta propusă de executiv este legală. Mai departe, același consilier PMP a făcut mai multe amendamente, vizând modificarea cotelor propuse în proiectul inițial, amendamente respinse, rând pe rând. La fiecare propunere a sa, cei 10 consilieri PNL și doi UDMR au votat „împotrivă”, iar cei din opoziție, trei USR-PLUS, trei PSD și trei PMP, au votat „pentru”.

Întrebat dacă propunerile sale vin pe baza unui studiu fundamentat, care să releve în ce măsură reducerile de taxe și impozite ar afecta bugetul local, Nap a răspuns că s-a luat ca exemplu Municipiul Câmpia Turzii. Primarul Cristian Matei a rugat să nu se facă astfel de comparații, cu orașe sau comune mai mici decât Turda și a solicitat consilierilor locali să nu facă teme de campanie din ședința Consiliului local. Primarul a mai făcut apel la consilierii locali să înțeleagă că propunerea făcută de executiv este una de bună credință, edilul-șef având o vedere de ansamblu asupra proiectelor aflate în derulare sub coordonarea sa.

 

Au crescut taxele și impozitele sau nu?

 

În plus, consilierul Adrian Nap a fost contrazis atât de consilierul PNL, Ioana Orbean, cât și de colegul acesteia, Paul Sârbu, care au atras atenția că propunerile PMP nu sunt fundamentate pe niciun studiu și au sorginte eminamente politică, iar Adrian Nap induce în eroare cu privire la multe din cifrele vehiculate.

În apărarea colegului său a sărit consilierul PMP, Emil Moldovan, care l-a interpelat pe omologul său, Paul Sârbu: „N-aș fi intrat în discuții, dar mai noii colegi văd că știu foarte bine cum funcționează consiliul local și, mai ales, știu taxele și impozitele locale și probabil că și efectul acesta al măririi taxelor va influența substanțial, după calculele pe care le-a făcut și mai tânărul coleg Sârbu, bugetul local. Dar întreb și pe dna. Orbean și pe dl. Sârbu, ați făcut calcule ce impact economic vor avea aceste taxe, aveți și dvs. un studiu să spuneți că acest impact economic este atât de mare încât nu putem să rămânem la taxa de 5 în loc de 6, sau 6 în loc de 7? Atât de mulți bani vin la bugetul statului încât trebuie să mărim chiar toate taxele pentru cetățeni? Pentru că toate taxele au fost mărite!”, a afirmat Moldovan, omițând cu rea intenție să precizeze că impozitele și taxele sunt majorate OBLIGATORIU, cu nivelul inflației,  de art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și că nici primarul, nici cei din Primărie, nici PNL și nici altceva nu a majorat vreo taxă în afara acestei obligativități legislative.

Primarul Cristian Matei a intervenit, arătând că consilierul PMP nu are dreptate: „Domnule Moldovan, v-aș ruga să nu faceți afirmații gratuite, pentru că inițiatorul acestui proiect este subsemnatul. Eu nu țin minte să fi mărit vreo taxă sau vreun impozit, în această perioadă. Atâta timp cât eu am făcut propunerea, dați-mi voie să cred că am dreptate că n-am mărit nimic, decât taxele care presupuneau inflație și care este legal să se aplice inflația!”, a subliniat Matei.

Explicații referitoare la fundamentarea impozitelor și taxelor locale au venit din partea directorului executiv a Direcției Impozite și Taxe locale, Gabriela Sălăgean, care a fost foarte tranșantă și elocventă, așa cum ar trebui să fie toți profesioniștii. „În ceea ce privește impozitele locale pentru anul 2021, țin să precizez că nu au fost majorări de impozite și taxe. Conform legii, suntem obligați să facem actualizarea cu rata inflației. Ceea ce interpretați dumneavoastră ca și majorare este, de fapt, actualizarea cu rata inflației cerută și impusă de lege. În ceea ce privește cotele de impozitare, așa cum se vede din tabelul și anexele la proiectul de hotărâre, sunt comparativ 2020 cu 2021, deci cotele de impozitare au rămas nemodificate!”, a demontat directorul executiv tot eșafodajul de imagine cu care pemepiștii au dorit să dea lovitura, în plină campanie electorală, o săptămână înainte de alegeri.  

 

Final cu delimitarea taberelor

 

Varianta taxelor și impozitelor propusă de executivul condus de primarul Cristian Matei a avut sprijinul majorității din Consiliul local, formată din consilierii Partidului Național Liberal și cei ai UDMR. Așa cum am mai arătat, amendamentele făcute de cei din opoziție au fost respinse, iar în final s-a supus votului varianta propusă de executiv, care a fost și cea adoptată, cu 12 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”.

La finalul discuțiilor, s-a votat proiectul inițial, care prevedea indexarea taxelor și impozitelor locale care au fost aplicate în anul 2020 cu indicele de inflație, adică un procent de +3,8%, indexare obligatorie, impusă de lege.

În urma voturiloe exprimate, putem spune că în Consiliul local s-au delimitat taberele în mod extrem de clar, de o parte, având majoritatea simplă, PNL+UDMR, de cealaltă, evident, în opoziție, USR-PLUS+PSD+PMP. Dacă PNL e reprezentantul dreptei, USR PLUS și PMP sunt de-a stânga? Hmmm....

---------

Proiectul de hotărâre, așa cum a fost votat, poate fi consultat aici: https://primariaturda.ro/uploads/OZ/20.11.2020/proiect%202.1.pdf

---------

Înregistrarea ședinței Consiliului local din 26 noiembrie 2020: https://fb.watch/21PElopdRT/ 

--------

 

După ședință, unii consilieri, care nu și-au expus punctul de vedere altfel, decât prin vot, în cadrul tumultoasei ședințe, au „refulat” în mediul online, pe Facebook:

RADU SIMA-consilier local PNL Turda:

 

„Gânduri de seară...

Ce măsuri populiste propuse astăzi... câtă frunză câtă iarbă.

Cum sa propui scădere impozitelor și taxelor fără să știi cum afectează acest lucru bugetul local?

Păi în cazul acesta să le facem 0 și să ne întoarcem în peșteri ...

Știu că dă bine în campanie să se ceară aceste lucruri, însă fără o documentație bine pusă la punct, e doar o măsură spusă din gură...

Dacă asta nu era destul, mi-a fost dat să aud că cineva vrea să scadă birocrația... cerând un raport de cheltuieli prezentat LUNAR!! Pai cum domnule? Dar de ce sa nu își facă decontul zilnic, ca la taximetre. Trimestrial sau semestrial nu era în regulă... poate dumneavoastră personal stați prost la capitolul încredere. Apropo, turdenii au arătat că au încredere în

Matei Cristian

și modalitatea sa de administrare, votând dublu față de cât ați avut toți la un loc. Faptul că vouă vă trebuie deconturi de 3 ori pe zi sau vreți să scădeți impozitele fără să știți cum se alcătuiește un buget în primul rând...nu ajută deloc Turda în dezvoltarea sa.

P.S. în schimb îmi place să văd alianța USR+PSD la Turda. Știu sigur că undeva pe strada Rațiu sunt câțiva oameni foarte mândri de asta...prietenii știu de ce.”

 

Adrian Teban-USR-PLUS Turda:

 

„Astăzi am trăit din nou experiența unei ședințe de Consiliu Local.

Îmi este foarte greu să mă obișnuiesc cu această „democrație” locală. O majoritate de 12 care e convinsă că electoratul le-a transferat la alegeri dreptul de-a face ce vor. O masă inertă de 12 care nu au păreri, nu au amendamente şi care te întrebi dacă sunt lăsați să gândească. Probabil doar după ora 18:00 şi doar dacă ridică osanale, după cum am văzut un articol intitulat „Gânduri de seară”. Așa e „democrația”’ la Turda. Nu ai dreptate dacă nu ai majoritate! Nu poți reduce taxe într-un an în care economia este puternic afectată de pandemie, pentru ca suntem doar 9 din 21. De ce asfaltăm pe ploaie şi la temperaturi sub 10ºC?........ nu se răspunde pentru că noi nu am câștigat alegerile. Mii de litri de substanțe biocide vor sosi în școli și aflăm că pregătirea personalului ce le va aplica, este inclusă în preț/litru al produsului. O matematică simplă, ne spune că dacă vom cumpăra mai mulți litri vom avea un personal mai calificat. Am putea râde dacă nu ar fi vorba de copilașii noștri. Dar așa plângem, plângem pentru că bunele intenții ne sunt zădărnicite şi ne rugăm să nu avem dreptate şi să plângem când mediul economic intră în colaps, când șoselele proaspăt asfaltate vor ceda şi Doamne ferește când tragedia din ianuarie de la Arad se va repeta și la Turda. Atunci stimați consilieri majoritari „Gândurile de seară” nu vor mai fi suficiente, iar sintagma „Partidul e în toate” doar va certifica expresia Quod erat demonstrandum.”

 

Kolozsi Atilla-consilier local PMP Turda

 

„Domnilor de la PNL și UDMR ați uitat de pandemie,ați uitat că oameni sunt in somaj,că fabricile lucrează la capacitățile minime de funcționare,iar noi ce facem mărim taxele.Ce impact de majorare este,să răspundă executivul,de ce trebuie mărite,tocmai acum ?Ați uitat că Turda se dezvoltă pe banii europeni ! Să vă fie rușine votați la comandă,nu aveți pic de demnitate si curaj!”

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh