20
Sam, Iul
3 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Datele oficiale confirmă eficiența măsurilor luate încă de la învestire de către Guvernul Florin Cîțu, sprijinit de majoritatea parlamentară de dreapta. Am spus, în repetate rânduri, că România are nevoie de stabilitate, predictibilitate și competitivitate, în condițiile dificile cauzate de pandemie și de risipa bugetară din ultimii ani.guevrnul catu

   Apreciez ca extrem de îmbucurător faptul că încrederea în economia României se află în prezent la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, în urmă cu un an. Indicatorul percepției asupra economiei românești (ESI – „economic sentiment indicator”), calculat recent de către Comisia Europeană, a continuat să crească și a atins cel mai ridicat nivel din martie 2020 până acum.

    Acest instrument de măsurare al stadiului actual al economiei, precum și a previziunilor viitoare, se realizează pe baza percepției operatorilor din sectorul serviciilor, industriei, construcțiilor și comerțului, dar și a populației, fiind relevant pentru toate statele europene. ESI pentru România a urcat, în martie, cu 0,5 puncte procentuale, de la 90,8 puncte la 91,3 puncte, nivel ce nu

a mai fost depășit din martie 2020, când se situa la 100,6 puncte, moment în care pandemia abia lovise România.

În ultima perioadă, îmbunătățirea cea mai consistentă, de 2,1 puncte, s-a înregistrat în sectorul serviciilor, urmat de construcții, cu o creștere de 1,3 puncte. Remarcabilă este, de asemenea, evoluția indicatorul referitor la previziunile angajărilor, în creștere cu 5 puncte, cel mai bun nivel de după aprilie 2020.

    Și în ceea ce privește colectarea fondurilor la bugetul statului avem motive de satisfacție, în ianuarie și februarie 2021 veniturile crescând cu 4,1%, raportat la primele două luni ale anului trecut. Mai mult, în martie a.c. estimările arată o creștere a veniturilor bugetare cu 10%, ceea ce înseamnă că Guvernul Cîțu a luat cele mai bune măsuri privind redresarea și stimularea agenților economici.

   La capitolul execuția bugetară, avem tot un plus pentru primele două luni din 2021, veniturile bugetului general consolidat fiind de 53,36 miliarde lei, cu 4,1% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții nominale pozitive-veniturile fiscale, contribuțiile de asigurări, veniturile nefiscale și fondurile europene. 

   Mai amintesc și că sumele rambursate de Uniunea Europeană, în contul plăților efectuate și donații, au totalizat 2,7 miliarde lei în primele două luni ale anului 2021, în creștere cu 10,5% comparativ cu anul precedent.

Nu în ultimul rând, remarc faptul că Banca Mondială a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei României în 2021. Din ultimele comunicări publice, rezultă că economia românească va avea în acest an un avans de 4,3%, iar în 2022 creșterea economică va fi de 4,1%. 

   Estimările prestigioasei instituții financiare certifică în mod evident corectitudinea, predictibilitatea și eficiența construcției bugetare întocmită de Executiv.

   V-am prezentat, așadar, cifre oficiale, incontestabile, ce reprezintă evaluarea obiectivă făcută de către instituțiile europene și mondiale, și care demonstrează corectitudinea deciziilor Guvernului, mai ales pe segmentul economic, vital pentru redresarea României.      

   Sunt rezultate concrete, reușite vizibile, ce nu pot fi combătute prin vorbele fără acoperire și declarațiile politicianiste ale celor care nu recunosc și nu apreciază evoluția pozitivă din ultima perioadă a economiei, și implicit a societății. România are resurse importante pentru a depăși cu succes această perioadă grea pentru fiecare dintre noi, iar printr-o implicare generală, a tuturor, sunt sigură că ne vom îndrepta în direcția bună, mult-așteptată de oameni.

 

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh