29
Vi, Mar
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare aplicat României, un pas vital pentru aderarea la Spațiul Schengen

 

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este un capitol închis pentru România, acesta urmând a fi ridicat printr-o decizie a Comisiei Europene. Hotărârea anunțată de forul european este foarte importantă, având în vedere cei 15 ani în care țara noastră a fost  monitorizată prin MCV, chiar de la aderarea la Uniunea Europeană.

Încheierea acestui capitol reprezintă un mare succes de țară al României, constituind, de asemenea, un prolog al viitoarei admiteri în Spațiul Schengen.

În opinia mea, notificarea privind ridicarea MCV este rodul bunei guvernări a PNL din ultimii ani și a evoluțiilor constant pozitive avute de țara noastră la toate capitolele analizate.

În special, remarc progresele înregistrate în domeniul justiției, concretizate recent prin votarea legilor justiției în Parlament și promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, apreciate corespunzător de către oficialii Comisiei Europene.

În noile legi ale justiției au fost introduse și recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale instanțelor judiciare, inclusiv ale CSM, garantul independenței justiției. De asemenea, reprezentanții PNL care au fost mandatați cu misiunea îmbunătățirii acestor acte normative, au colaborat permanent cu Comisia de la Veneția, implementând cu celeritate observațiile acesteia.

Finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare demonstrează, fără echivoc, angajarea ireversibilă a României în dinamizarea proceselor de consolidare a statului de drept, a procedurilor de combatere și diminuare a corupției și a independenței justiției, reformele structurale din aceste sectoare urmând a fi continuate în perioada următoare.

Sunt încrezătoare că progresele evidente ale României pe toate planurile vor fi apreciate cum se cuvine și în reuniunea europeană din 8 decembrie, în care se va decide aderarea noastră la Spațiul Schengen.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh