28
Mie, Feb
17 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Clujul poate fi primul județ în care se pune în aplicare legea consorțiilor administrative. Consilierii locali USR din Cluj-Napoca, Baciu, Florești, Feleacu și Apahida au depus un proiect comun de Hotărâre de Consiliu Local prin care cer formarea unui astfel de consorțiu administrativ între aceste localități.

 

Până acum cadrul legislativ permitea doar unificarea voluntară între două sau mai multe localități prin referendum local. Au existat două precedente de unificare prin referendum local, ambele nereușite, la Oradea în 2015 și la Buzău în 2021. O altă propunere a venit din partea lui Emil Boc, pentru a permite unificarea administrativă voluntară a municipiului cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe cu scopul principal de a menține municipiul ca unitate de tip metropolă, însă Guvernul nu a promovat această propunere.

 

Prin proiectul depus de consilierii USR, Primăriile localităților din zona metropolitană își vor putea partaja resursele umane, vor putea asigura eficiență în serviciile publice și implementa mai ușor investiții cu fonduri europene și guvernamentale.

 

Una dintre consecințele acestui demers - arată consilierii USR - ar putea fi realizarea unui Master Plan de aliniere a Planurilor Urbanistice Generale pentru municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Baciu, Apahida, Feleacu, pentru a asigura o dezvoltare coerentă în zona metropolitană și pentru a limita tendințele de dezvoltare haotică.

 

De asemenea, ceea ce deja se întâmplă în cazul unor proiecte de investiții majore cum sunt Metroul sau Centura Metropolitană Cluj, va putea fi aplicat și la proiecte mai mici. Acest lucru ar asigura îndeplinirea unor nevoi atât de cunoscute și stringente din zona metropolitană, precum construirea de creșe, grădinițe și școli noi sau realizarea de parcuri și zone de agrement, dar și investiții tehnologice ample, care să traseze o nouă direcție de dezvoltare economică pentru întreaga zonă metropolitană, cu toate implicațiile sale: noi locuri de muncă, salarii competitive, bunăstare.

 

Maria Rodilă, consilier local USR Apahida: „Acest consorțiu administrativ poate fi văzut ca o căsătorie de probă. Și cel mai importat: există un acord prenupțial. Astfel, relația dintre autorități va fi una de colaborare, nu de subordonare, în care fiecare pune la comun ce are mai bun și fiecare are de câștigat din acest proces, fără a face rabat de la dezvoltarea locală sau mândria de apahidean, floreștean, băcean sau felecan.”

 

Gabriel Barz, consilier local USR Baciu: „Inițiativa vine din nevoia de a găsi ceva ce a lipsit evident: coerența. Proiectul depus de noi poate asigura exact ceea ce primăriile de comună fac greu sau deloc: elaborarea de strategii și realizarea de investiții.”

 

Andreea Florea, consilier local USR Feleacu: „Feleacu ar putea să beneficieze de funcționarea unui Consorțiu Administrativ din care să facă parte Prin accesarea mai ușoară a fondurilor, prin suplinirea resurselor umane lipsă din primăria noastră, prin atragerea de investitori pentru continuarea proiectului cu parcul industrial început și neterminat din zona centurii Vâlcele - Apahida. De asemenea, modernizarea spatiilor de învățământ existente pentru a atrage copii și a avea un număr suficient de elevi ar ajuta la eliminarea sistemul de clase comasate.”

 

Călin Groza, inițiatorul proiectului, consilier local USR Cluj-Napoca: „Municipiul Cluj-Napoca concurează pentru atragerea investițiilor și a forței de muncă înalt calificată nu doar cu alte orașe din România, dar și cu orașe similare din centrul și estul Europei, deci identificarea de terenuri pe raza comunei Florești, Baciu, Apahida sau Feleacu pentru construcția unui parc industrial tehnologic de amploare ar trebui să devină prioritate și un ambițios obiectiv în următori ani. În acest scop, este necesar ca administrația locală să se implice activ în sprijinirea de investiții și atragerea unor lideri mondiali în domenii avansate precum baterii pentru electromobilitate, microelectronica pentru automobile sau biotehnologii. Începând din acest an, avem o oportunitate majoră de dezvoltare prin fonduri nerambursabile în următorii ani care nu trebuie ratată. Așadar, implicarea personalului specializat din Primăria Municipiului Cluj-Napoca în inițierea și realizarea unor proiecte și investiții derulate în zona metropolitană este de o importanță crucială. Proiectul depus de noi creează cadrul legislativ pentru ca astfel de inițiative să fie implementate mai rapid”

 

Dan Dehenes, Lucian Contraș, consilieri locali USR Florești: „din toate beneficiile pe care le aduce structura și principiile de lucru a unui consorțiu, în focus sunt optimizarea regională a resursei umane, prin fuziunea a specialiștilor din toată regiunea, pe teme ca inovația tehnologică, digitalizare și accesare fonduri europene pentru diverse programe de dezvoltare și dezvoltarea de parcuri industriale in regiune, Florești fiind polul cel mai interesant datorită facilității distribuției si transportului, facilitat de accesul la Autostrada Transilvania cu acces direct către vestul Europei!

 

Important pentru toți “actorii” regionali care acced la acest consorțiu are să înțeleagă beneficiu comun al regiunii, și nu o structura cu caracter subordonare sau o limitare a dezvoltării locale, acesta din urmă rămânând în continuare o responsabilitate a tuturor UAT urilor din regiune!”

 

Consilierii USR apreciază că acest proiect va juca un rol crucial pentru viitorul cetățenilor și felul cum își vor duce ei viața de zi cu zi în Cluj-Napoca și comunele din jur. Prin urmare, au lansat o invitație la un dialog deschis tuturor partidelor reprezentate în Consiliile locale din municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Baciu, Apahida, Feleacu pentru negocieri privind adoptarea proiectului și realizarea acordului de asociere.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh