16
Dum, Iun
11 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

USR Cluj a făcut azi un bilanț de etapă și a prezentat reușitele, obiectivele și provocările din prima jumătate a anului.

Reușite majore pe plan național

  • Stop Pensii Speciale. USR luptă pentru eliminarea pensiilor speciale și a depus în Parlament 5 legi de abrogare ale acestora. Una dintre ele, copiată de PSD după ce a fost ținută la sertar 3 ani de zile, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată în urmă cu 2 săptămâni. USR a strâns peste 150 000 de semnături și iată că s-a putut.

  • Fără penali în funcții publice. Principiul "Fără penali în funcții publice" a fost introdus în toate legile privind alegerile: de la primari, până la președintele României. Cele peste 1 milion de semnături din partea românilor au avut efect asupra clasei politice. Vechile partide și-au dat seama că vor avea costuri politice dacă nu implementează Fără penali. Alegerile de anul viitor vor fi primele din istoria României în care persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni de drept comun sau pentru corupție nu vor mai avea voie să candideze. Și asta datorită românilor și USR. Continuam lupta pentru a introduce principiul Fără penali și în Constituție.

Parlamentarii USR Cluj - exemple de legi importante în prima jumătate a anului

Unul dintre angajamentele USR pentru Guvernare a fost „Să nu mori cu dreptatea în mână” prin care se urmărea accesul mai ușor al românilor la justiție. Chiar și din opoziție, USR reușește să schimbe legislația în acest domeniu.

 

1. Fără cheltuieli de judecată pentru românii cu condiții precare

 

A fost promulgată și este în vigoare legea inițiativă de deputata USR Cluj Oana Murariu privind creșterea pragului de la care reclamantul va beneficia de suportarea în totalitate a costurilor procesului la maxim 750 de lei pe membru de familie. Reclamantul al cărui venit pe membru de familie este sub 1500 de lei va beneficia de o acoperire a costurilor procesului în proporție de 50%. Totodată, pragul minim este raportat procentual la salariul minim pe economie, astfel că de fiecare dată când salariul minim crește și pragul se mărește.

 

2. Eliminarea aglomerației din instanțele de judecată

 

O altă lege în favoarea justițiabililor, care elimină aglomerația din instanțe a fost adoptată! Legea inițiată de USR prevede gruparea proceselor pe ore și permite o mai bună organizare a ședințelor de judecată. Legea a fost adoptă în Parlament dar atacată la CCR de către Administrația Prezidențială."

 

3. Minim două limbi străine pentru diplomații români

 

Un obiectiv major al USR este eliminarea nepotismului și clientelismului pe care le considerăm o formă de corupție politică. În acest sens, senatorul USR Cluj Cristian Bordei a propus o lege care condiționează intrarea în corpul diplomatic și consular de cunoașterea la perfecție a două limbi străine, dintre care una de circulație internațională. Legea a trecut de Senat. Astfel, nu va mai fi posibil să fie trimiși să reprezinte România în străinătate politruci sau soții de senatori, așa cum s-a întâmplat cu numirile la ICR pe care USR le-a contestat. Și am avut dreptate: Catinca Nistor, numită șef la ICR Londra, a fost retrasă din cauza comportamentului inadecvat care face de rușine România.

Oana Murariu, Președinta USR Cluj și Deputată USR Cluj: „Noi, la USR Cluj nu facem legi din burtă sau la kilogram, cum se practică la vechile partide. Vrem să arătăm că se poate legifera și altfel: pornind de la date și prin consultare cu beneficiarii legilor și cu experții Astfel încât legile noastre să aibă cu adevărat rezultate bune asupra vieții oamenilor.”

Politicile naționale încep de la Cluj

USR a organizat la Cluj 6 dezbateri și evenimente publice cu specialiști. Astfel USR Cluj se poziționează ca jucător puternic pe scena politică, arătând că în materie de politici publice, vocea clujenilor este importantă și contează.

Sănătate:. Oana Murariu organizat, alături de deputatul USR Adrian Wiener o masă rotundă pe marginea noului nostru proiect de lege, „O reformă necesară: Îmbunătățirea sistemului răspunderii civile pentru acte de malpraxis” și a depus 3 proiecte de lege care aduc claritate în legislația răspunderii pentru malpraxis medical.

Educație: Dezbatere publică pe legile educației, în urma căreia au rezultat numeroase amendamentele formulate de către USR în Parlament.

Infrastructură: Deputatul USR Viorel Băltărețu a organizat o dezbatere pe marginea proiectelor marilor de infrastructură ale Clujului împreună cu experți, proiectanți și societatea civilă.

Tehnologie și IT: Deputatul USR Cluj Viorel Băltărețu, în calitate de vicepreședinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor pentru automatizare şi viitorul muncii a organizat o dezbatere asupra impactului pe care avansul tehnologic îl are asupra diverselor domenii. Deputatul USR Cluj Radu Molnar a organizat o consultare pentru dezvoltarea unei strategii naționale pentru inteligența artificială. Cum s-a văzut în Congresul SUA, audierile privind inteligenta artificiala, același lucru l-am făcut și noi, USR Cluj, în Parlamentul României.

Mediu: Picnic politic în Pădurea Hoia cu discuții despre temele și proiectele de mediu USR, precum și o dezbatere cu cetățeni și specialiști despre proiectul USR Cluj de protejare a zonei Hoia-Baicu.

O altă componentă a activității parlamentarilor USR de Cluj este cea de urmărire a aplicării legilor și cea de sesizare a autorităților locale și centrale atunci când legile sunt ignorate. Astfel, Radu Molnar a urmărit implementarea proiectului de cadastrare gratuită a terenurilor agricole care a eșuat în multe comune ale județului Cluj, motiv pentru care sunt sute de întabulări greșite, care acum încep să apară și provoacă nemulțumire. Deputatul USR a sesizat Ministerul Dezvoltării Regionale cu privire la situațiile identificate.

Tot în prima jumătate a anului, USR a găzduit Liga aleșilor locali ai USR, unde au fost prezente primărițele USR Elena Lasconi și Clotilde Armand, dar și primarul USR de Bacău Lucian Stanciu Viziteu. USR face performanță în administrația locală și schimbă în bine viețile locuitorilor din aceste comunități.

Reușite majore pe plan local

Și în plan local, proiectele USR prind contur. În ultimele 6 ani, consilierii locali USR au militat și obținut implementarea unor proiecte atât la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cât și în localitățile învecinate.

TRANSPORT

Extinderea transportului de noapte în Cluj-Napoca.

De sâmbăta trecută transportul de noapte a fost extins așa cum a susținut USR în programul de guvernare locală de la alegerile din 2020.

„Mulțumim celor 7000 de clujeni câte au semnat petiția noastră. Cu voi alături, presiunea USR a funcționat, iar astăzi be bucurăm să vedem că s-au făcut primii pași. Noi vom insista în continuare pentru implementarea completă a propunerii noastre: sincronizarea liniilor nocturne în zona Sora pentru a permite interschimb facil între toate liniile nocturne; utilizarea abonamentelor și biletelor valabile în timpul zilei și pe timp de noapte” a declarat George Trif, Vicepreședinte USR Cluj și Responsabil de politici publice

Vinerea verde în Florești și Apahida.

La nivelul județului, consilierii USR din Apahida și Florești au reușit să ducă Vinerea Verde și în comunitățile lor. Astfel, în urma propunerilor USR, locuitorii din cele două comune pot circula gratuit, în fiecare vineri, cu transportul public local.

EDUCAȚIE

Hubul Educațional Bună-Ziua.

Consilierii USR din Cluj-Napoca au pornit acest proiect imediat după intrarea în Consiliul Local în 2020, însă abia în 2022 a fost semnat contractul de începere a studiului de fezabilitate. „Deși ar fi trebui să vedem studiul finalizat în august 2022, iată că a mai trecut un an și încă nu avem nici măcar PUZ-ul aprobat, ci a fost doar în consultare publică. Bună-Ziua are nevoie de o școală și acest proiect nu trebuie întârziat nicio zi. Impactul nu e doar pentru Bună-Ziua, ci și pentru a scădea supraaglomerarea școlilor din cartierele vecine, precum Liceul Tiberiu Popoviciu din Zorilor sau Școala Gimnazială Brâncuși din Gheorgheni” a transmis George Trif.

Fără lacăt pe curtea Școlii Horia, Cloșca și Crișan din Turda

La Turda, consilierii USR au militat pentru deschiderea către comunitate a curții Școlii Horia, Cloșca și Crișan. Proiectul inițial a fost respins de către administrația PSD, dar repus pe ordinea de zi într-o formă similară și a fost adoptat. La Timișoara, primarul USR Dominic Fritz a deschis de ieri curțile a 12 școli pe perioada caldă pentru activități sportive. Aceasta trebuie sa devină o normalitate și să nu fie nevoie să ne luptăm pentru ce este normal să se întâmple în orașele și comunele noastre.

SĂNĂTATE

Petiție pentru o maternitate nouă!

„La Consiliul Județean continuă lupta pentru o maternitate nouă în Cluj Napoca. Administrația PNL încă crede că poate petici problema lipsei unei maternități noi în Cluj-Napoca însă județul nu poate aștepta după calendarul de campanie al domnului Tișe. Din 2018 susținem nevoia unei noi maternitati și vom insista cu el indiferent de calendarul de alegeri.” a punctat George Trif.

INFRASTRUCTURĂ

Monitorizarea marilor proiecte

O alta activitate ca partid de opoziție este monitorizarea permanentă a marilor proiecte în Cluj Napoca și în Cluj. În Cluj-Napoca e de notorietate podul Oașului-Răsăritului care a stat în conservare între august 2022 și martie 2023 în condițiile unei ierni calde și abia acum îl vedem inaugurat.

„Chiar zilele următoare ar trebui să vedem finalizată construcția modernizării Căii Moților - Calea Mănăștur - Uzinei Electrice - Mărginașă, pe 9 iulie, însă dacă mergem în șantier nu vedem nicio grabă să fie finalizate.

Clujenii din tot județul văd cum șantierele stau deschise cu lunile de zile în așteptarea anului electoral. De pe unele dispar muncitorii cu lunile, altele invocă lipsa materialelor de construcții, deși au ca obiectiv amenajarea unor zone de agrement, iar de pe altele chiar Primăriile întârzie șantierele.

Aceste practici trebuie să înceteze, iar proiectele pentru clujeni trebuie executate cât mai repede și cu un deranj minim. Noi nu ne uităm la calendarul alegerilor și insistăm la administrațiile locale din județ să implementeze proiectele cât mai repede." a subliniat vicepreședintele USR Cluj.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh