12
Vi, Apr
7 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Oana Murariu președinta USR Cluj și Cristian Ghinea, coordonatorul PNRR și al politicilor publice din USR, au vorbit despre "trenul cu bani" din PNRR care vine spre Cluj, într-o conferință susținută, astăzi, la Cluj Napoca.

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Proiectelor și Investițiilor Europene, se află zilele acestea în Transilvania într-un tur pentru lansarea cărții sale ˝Cine a făcut România. Răscrucile noastre˝, publicată recent la editura Humanitas. PNRR este o parte a acestui proiect istoric de modernizare rapidă a României, a spus Cristian Ghinea.

Proiecte mari, precum metroul, modernizarea și electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Episcopia Bihorului, dar și celelalte proiecte, reabilitarea energetică a clădirilor - rezidențiale, școli și instituții publice, construirea unei școli și creșe în Borhanci, amenajare parc Observatorului, achiziție autobuze electrice și stații de încărcare, digitalizarea spitalului municipal, construcția de noi spitale și dotarea cabinetelor medicilor de familie, programele anti-abandon școlar, toate acestea, ÎMPREUNĂ, duc la o dezvoltare a Cluj-Napoca și a întregului județ. “În baza monitorizării realizate de departamentul de politici publice din USR Cluj, condus de George Trif, 1,5 miliarde de euro ar trebui să ajungă de la Cluj”, a declarat Oana Murariu. Ea i-a răspuns lui Emil Boc care acuză frecvent USR că nu a pus niciun șurub în Cluj Napoca.

Cristian Ghinea: A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR.

Cristian Ghinea a salutat două proiecte ale căror linii de finanțare le-a introdus personal în PNRR.

˝Bosch, care are un centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj, unde se va derula în pricipal proiectul, împreună cu Continental și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din PNRR pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori cu un buget total 420 de milioane de euro.

Universitatea Tehnică Cluj Napoca este partener în proiectul cu Bosch. A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR. România refuzase anterior să participe la această încercare a Comisiei Europene de a localiza pe continent producția de cipuri. Este încercarea UE de a concura cu China și cu SUA în noua revoluție economică.

Guvernele României conduse de PSD și PNL fac industrializare pe gură. Fel de fel de bazaconii vorbesc, fac și dreg. Eu nu am încredere în politicile de industrializare făcute de politicienii vechi˝, a declarat Cristian Ghinea.

Fostul ministru USR al MIPE l-a întrebat pe Emil Boc: "Cu cine modernizați Clujul și România, cu Bode, care vroia să cumpărăm corvete prin PNRR, și cu Hellvig. Sau vă alăturați coaliției modernizării și USR, sau rămâneți cu coaliția anti-modernizare, cu PSD". cel de-al doilea proiect este crearea unui consorțiu pentru învățământ dual la Cluj Napoca, astfel încât liceele industriale să aibă o bază tehnică solidă pentru educație.

Zero șanse ca anul acesta să mai primim bani din PNRR

Dar vor ajunge doar dacă guvernul PSDPNL implementează reformele l-a care România s-a angajat prin PNRR.

PNRR suferă, a declarat Cristian Ghinea. ˝Am lansat un nou raport Monitor PNRR, al echipei care l-a făcut, din 9 jaloane pentru acest an, doar 2 sunt realizate. Ei se laudă pe cererea 2 de anul trecut, dar cererile 3, legată de pensiile speciale și 4 nu au fost transmise.

Zero șanse ca anul acesta să mai primim bani din PNRR. România este și printre ultimele 3 state care au depus cereri de revizuire, chiar dacă Ciolacu, Budăi, Boloș și Câciu vorbesc de doi ani de zile despre modificare. Le-a luat mai mult sa faca cererea de revizuire, decât mi-a luat mie să fac PNRR˝ a declarat Cristian Ghinea. Fostul ministru a avertizat că PNRR riscă să se transforme într-o bombă bugetară dacă Guvernul PSDPNL nu transmite cererile de plată aferente anului 2023. ˝Sunt 7 miliarde care stau la BNR. Din cele 7 miliarde Guvernul a tras doar 1 miliard, dar a semnat contracte de 14 miliarde. Dacă nu se mișcă, 7 miliarde vor trebui plătiți din buget˝, afirmă Cristian Ghinea.

Dirigenția pentru șantierul metroului, anulată de trei ori. Risc de calendar!

Întrebat care este pericolul pentru metroul din Cluj Napoca, Cristian Ghinea a răspuns: riscul e de calendar. ˝Am negociat împreună la Bruxelles pentru metrou, în contextul în care Comisia Europeană era sceptică cu privire la capacitatea administrativă de a realiza un proiect de o asemenea anvergură în doar 5 ani.

I-am spus ˝dl Emil Boc să știți că vă jucați cariera politică˝˝au întârziat deja cu OUG și HGul de actualizare a prețurilor. Emil Boc și-a dat cuvântul că va respecta calendarul, dar contractul de supervizare a lucrărilor (dirigenția de șantier) a fost recent anulat pentru a treia oară și pe 6 octombrie a fost lansată a patra licitație. Acesta este un semnal prost, cineva nu și-a făcut treaba˝a declarat Cristian Ghinea.

Termenul de finalizare a lucrărilor din PNRR pentru cele 9 stații finanțate din PNRR (finanțarea include tunelul și construcția stațiilor) este iunie 2026. Pentru întreg proiectul, data la care ar urma să funcționeze efectiv metroul, este 2031.

Deputatul USR Viorel Băltărețu a atras atenția și asupra faptului că lucrările la metrou vor îngreuna și mai mult traficul în Cluj Napoca: ˝Am cerut Primăriei un plan, nu l-am primit˝.

Cristian Ghinea a dezvăluit și că Emil Boc a fost parte la decizia de a muta Centura metropolitană în Programul Operațional Transporturi: ˝E un mister de ce avem această discuție. Ar trebui să fie recunoscători că am pus centura în POT. Sunt bani europeni pentru centura metropolitană până în 2019? Da. Nu puteai sa pui în PNRR capetele de autostradă, decizia a fost sa punem autostrăzile. Ne certăm că nu e în altă parte, iar problema este ca nu se fac pași înainte. E un conflict pe care nu noi l-am început. Dl Boc a fost parte din decizie, a spus: excelență, e o decizie bună˝.

Cristian Ghinea: Nu este exclus ca o parte din PNL să se alăture coaliției care modernizează România din jurul USR

˝USR Cluj sta pe capul autorităților ca lucrurile să se întâmple. Nu e nici o magie, e nevoie de cooperarea între partide, cu societatea civile, cu mediul antreprenorial˝, a afirmat Cristian Ghinea. “Dl Boc trebuie să ia decizia dacă se alăture coaliției modernizatoare sau vrea să rămână alături de PSD care nu vrea să modernizeze România. PNL a câștigat alegerile la Cluj și în țară spunând niciodată PSD. Astăzi PNL este femeia de serviciu a PSD și a lui Marcel Ciolacu", a declarat Cristian Ghinea, fost ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Chestionat de jurnaliști asupra polului de dreapta, Cristian Ghinea a nominalizat PMP și Forța Dreptei dar nu a exclus ca o parte din PNL, cea care este de partea modernizării României să se alăture coaliției modernizării.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh