28
Joi, Mar
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Primarul turdean Tudor Ștefănie i-a „tras de ureche” pe unii dintre consilierii locali care și-au permis să critice executivul, cerându-le să le arate  Thumbnail image

cetățenilor și ce s-a făcut, nu doar aspectele negative. El a prezentat la finalul ultimei ședințe a Consiliului local o serie de ”realizări” pe care le-a trecut pe răboj în dreptul guvernării locale din perioada 2012-2015. Singura problemă este că multe dintre cele arătate de primar sunt jumătăți de adevăr.

Tudor Ștefănie: "Am auzit foarte multe lucruri discutate, că în ultimii ani Consiliul Local şi primarul n-au făcut nimic. Asta pentru că noi, oriunde discutăm, nu aducem aminte de nişte realizări în ultimii 4 ani sau trei ani de zile de când există Consiliul Local, cu toate discuţiile care le-am avut. E firesc să fie discuţii uneori, dar important este că s-a şi lucrat", și-a motivat primarul intervenția spunând apoi: ”Sigur că în Turda sunt foarte multe probleme şi ele vor exista şi peste 100 de ani, nu numai astăzi, şi pretenţiile vor fi tot mai mari. Problema noastră este cum obţinem fonduri şi de unde pentru a face lucrările care noi le avem preconizate, pentru că nu putem depăşi dintr-un buget de aproximativ 800 de miliarde acel 10 % pentru dezvoltare. Dacă luăm 10 % pentru dezvoltare şi împărţim pe toate domeniile sigur că pare foarte puţin pentru fiecare domeniu, mai dăm şi la şcoli, mai dăm şi la spital, mai dăm şi la asistenţă socială, mai dăm şi la proiecte de finanţare, este greu să te gândeşti care sunt priorităţile, sigur că va trebui să găsim soluţii de finanţare, aşa cum am obţinut şi cu alte ocazii şi sper să se găsească aceste soluţii. Eu o să fac tot posibilul să găsesc aceste soluţii şi să vi le aduc la cunoştinţă”, și-a început primarul discursul.

Este adevărat că trebuie găsite finanțări, în Primăria Turda există persoane angajate special pentru a lucra pe programe de finanțare din afara bugetului local. Problema este că din 2012 încoace, specialiștii noștri nu au mai fost la fel de prolifici ca până atunci. Îmi permit să vă aduc aminte că în iunie 2012 s-a format la Turda, la nivelul Consiliului local o coaliție USL-PP DD care a format o majoritate. Ei bine, din acel moment, executivul nu a mai realizat mult doritele programe care să fie finanțate de la guvern sau de la Uniunea Europeană. Cu o mică excepție, Proiectul „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda” are o valoare totală de 323.903 lei, din care: Grant SEE (85%) – 275.317,55 lei și cofinanţare naţională (15%) – 48.585,45 lei. Nu o dată, reprezentanții noștri la nivel național, deputat, senator sau președinți de partide aflate la guvernare, făcând lobby pentru Turda s-au lovit de o solicitare a celor de acolo, a celor care dirijează banii bugetului național spre teritoriu: „- Dați-mi un proiect, să vi-l finanțăm conform legii!”. Păi de unde să ducă proiecte dacă nu sunt? Cei care nu fac parte din actuala majoritate din Consiliul local spun că nu se dorește finanțarea unor proiecte pentru Turda câtă vreme la putere este guvernul PSD, al lui Ponta, ca să nu spună oamenii că aceștia au rezolvat problemele turdenilor. Ei bine, acest guvern a căzut. Să vedem cât de repede scoate executivul turdean proiecte pentru finanțare.

Tudor Ștefănie: „În ce priveşte unele informaţii permiteţi să vi le aduc aminte. S-a spus şi se spune permanent că noi plătim impozite şi taxe, e o obligaţie legală, aşa spune codul fiscal, să plătim cu toţii impozite şi taxe, fie că suntem persoane fizice, fie că avem activităţi ca persoane juridice, aşa cum spunea şi stimatul nostru coleg, îl felicit că a adus aşa mulţi bani la buget, care este un atribut stabilit de codul fiscal (N.R. vorbește despre consilierul independent Dorel Corpodean care spunea că a plătit la buget, prin firmele sale, în jur de 30 de miliarde de lei vechi). Vă readuc aminte câteva tarife ca să putem face o evaluare a ce putem face din ce se adună. Numai frezarea covorului asfaltic este 21 de lei pe metru pătrat, strat de uzură 57 de lei metru pătrat, lucrări care le executăm cu Domeniul Public, săpătură mecanică 7,44 lei, strat de fundaţie din balast 62 de lei pe metru pătrat, ş.a.m.d., bordurare 84 de lei pe metru pătrat. Un imobil din Poiana de circa 232 de metri pătraţi plăteşte 459 de lei pe an, dacă luăm un imobil de circa 36 metri pătrați , am luat extreme, 74 de lei pe an, cartierul Primăverii vine la 68 mp cu 30 de lei, în Oprişani un apartament de două camere 110 lei, trei camere 144 de lei, centru 196 de lei, Turda Nouă  480 cu 31 de lei. Deci sumele care vin la bugetul local sunt sub 50 % din bugetul care îl avem noi. Ştiţi foarte bine că în buget trebuie să prevedem absolut tot ce înseamnă cheltuieli cu şcolile, cu socialul, cu funcţionalitatea ş.a.m.d., de aceea ajungem la acel 90 % şi cu toate acestea eu zic că în Turda s-au realizat câteva lucruri care trebuie să le luăm în evidenţă”, a arătat Ștefănie prezentând apoi ce consideră ca fiind meritul guvernării sale: „Şi faptul că în aceşti ani au fost circa 4-500 de autorizaţii de construcţii, în trei ani de zile, înseamnă ceva, din care peste 300 de autorizaţii de construcţie au însemnat imobile proprietate individuală. Faptul că pentru obiective industriale s-au dat 13 autorizaţii de construcţie, servicii 20, turism 4, imobiliare una, faptul că am dat un certificat de urbanism cu firma Dedeman cu aproape 5.000 mp, Agrosel 10.000 mp, ş.a.m.d., înseamnă că se dezvoltă şi că poate în timp toate aceste dezvoltări vor aduce şi un plus de valoare şi o soluţie pentru partea socială dar în acelaşi timp şi pentru un buget mult mai bun”. Ce uită primarul turdean este promisiunea de realizare a unui parc industrial viabil, cu o firmă spaniolă, care a plecat între timp, vânzând terenul altcuiva. Uită că mulți dintre investitori au evitat Turda din cauze care nicidecum nu le putem pune în seama contribuabililor, ci a celor ce conduc orașul.

Tudor Ștefănie: ”Eu vă readuc aminte că totalul străzilor care le avem în Turda este undeva pe la 150 de km. Din cei 150 de km avem astăzi 62 de km de străzi modernizate, 79 de străzi pietruite, 10 străzi în zona Hărcana de pământ ş.a.m.d.” Ce nu spune primarul însă este câte străzi au fost reabilitate în 2012-2015, câți kilometri... Nicio vorbă despre motivul pentru care Primăria municipiului Turda, ca proprietar al drumurilor de pe raza localității, nu a obligat firmele care au lucrat pe programul CAA de reabilitare a rețelelor de apă și canal să readucă drumurile la starea inițială. Putem da nenumărate exemple de drumuri care înainte de acele intervenții erau ca-n palmă iar acum au gropi și valuri care ne distrug mașinile. În Turda anului 2015, pe rețelele de socializare este plin de imagini cu străzi desfundate care devin impracticabile atunci când plouă. S-au împrumutat de la bancă 120 de miliarde pentru asfaltarea străzilor din oraș. Ce s-a făcut cu acei bani? De ce nu se organizează măcar o conferință de presă lunar, pentru ca alesul nostru să explice toate aceste lucruri. Are rost să mai spun că la ultima conferință de presă organizată de primarul Ștefănie redacția noastră nici nu a fost invitată, însă acolo el a făcut referire la persoana mea într-un mod care nu îi face cinste. Se vorbește de transparență, se etalează premii primite de primărie pentru așa ceva… Primăria Turda este probabil cea mai netransparentă instituție din oraș, alături de Salina Turda, condusă de oameni din același grup. Dacă rămânem puțin la drumuri, să vedem ce s-a întâmplat în acest an:

( va urma)

Pentru conformitate, citiți și articolul colegului Marian Oprea: http://agoramedia.ro/index.php/administratie/item/3524-primarul-stefanie-indeamna-consilierii-locali-si-presa-sa-spuna-cate-lucruri-bune-s-au-facut-la-turda

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh