28
Joi, Mar
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

(continuare)Thumbnail image

 

Precedentele episoade pot fi citite aici: (I) http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Administratie/primarul-tudor-tefnie-trage-de-urechi-consilierii-i-presa-ruvoitoare.html

și aici (II)

http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Administratie/primarul-tudor-tefnie-trage-de-urechi-consilierii-i-presa-ruvoitoare-ii.html

 

 

Să zicem „bogdaproste” că avem iluminat public, seara, pe străzi

 

Tudor Ștefănie: „V-aş readuce aminte că a fost modernizat tot sistemul de iluminat public. S-a uitat acest lucru. Este o schimbare de circa 3.100 de aparate de iluminat public, lucru care până la urmă trebuie să se vadă. Din aceste 3.000 de aparate de iluminat public foarte multe funcţionează pe un sistem de monitorizare permanent, ceea ce înseamnă că 900 de aparate de iluminat pot fi monitorizate de la centru ceea ce înseamnă că luminozitatea poate fi dirijată central sau se poate vedea în acele corpuri de iluminat de la centru dacă sunt defecţiuni, urmează să continuăm această modernizare şi este un lucru, eu zic, apreciabil, este una din localităţile care au avut şansa să-şi modernizeze iluminatul public.”, a arătat primarul aflat la al treilea mandat.

Deci iată o informație aruncată, așa, în ochii oamenilor, fără să dea o cifră, cât a costat modernizarea, de unde bani, câți bani au fost din bugetul local, cât de eficientă este modernizarea în sensul dacă a scăzut factura sau nu, câți bani intră anual în buzunarul firmei care se ocupă de acest domeniu? Sunt doar câteva întrebări la care primarul turdean nu va răspunde niciodată. Va prefera să se supere pe oricine care îl critică, pe oricine ridică semne de întrebare,arătându-i pe bună dreptate situația din oraș.

 Aceste vorbe ale edilului actual mi-au adus aminte de o povestioară spusă de - Dumnezeu să-l odihnească! - fratele lui Ion Rațiu, Mircea Dimitrie Rațiu. Acesta povestea că, ajuns în America, a fost întrebat de unde vine? El a răspuns „- Sunt născut în Orașul proștilor, din Transilvania!” Pentru că a șocat pe cei prezenți, a fost nevoit să dea explicații. „- Păi în orașul meu, Turda, au fost mulți cetățeni care s-au opus introducerii sistemului de iluminat public. Cucoanele spuneau că nu avem nevoie întrucât doar răufăcătorii umblă pe străzi după lăsarea întunericului, oamenii „de treabă” se odihnesc după truda zilei!”, le-a povestit cel care în America a lucrat până la pensionare pentru echipamente nucleare la marile întreprinderi Transnuclear west, Fermont, California, Calcet Company, San Leandro, California, Duke Engineering Service, San Ramon-California, ca specialist tehnic în consultanță.

 

Surpriză: în mandatul 2012-2015 s-a și lucrat!

 

Iată ce ne spune Ștefănie despre acest din urmă mandat: „Vă mai dau câteva informaţii şi vă rog să nu vă supăraţi că nu vreau să vă plictisesc dar am auzit foarte multe lucruri discutate în ultimii ani că primarul şi Consiliul local nu au făcut nimic. Atunci când discutăm nu aducem aminte de nişte realizări în ultimii trei ani de zile de când există Consiliul local, cu toate discuţiile pe care le-am avut, e firesc să fie discuţii, dar important este că s-a şi lucrat.

Între 2012-2015 am avut proiectul Ceramica pe fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii pe zona Turda Sângeorz-Băi care s-a finalizat, Colegiul Naţional Mihai Viteazu, extindere apă şi canal de 79 de milioane de euro, proiect de mare anvergură, putem spune de Situl Natura 2000, iar a fost realizat reabilitarea sitului poluat istoric de pe Petru Maior şi îmi pare rău că nu este încă adjudecat dar este un proiect în derulare şi multe altele. S-a discutat de piste pentru biciclişti. Ştiţi chiar dumneavoastră aţi aprobat un proiect pentru piste de biciclişti şi acela a fost depus la ministerul mediului. Noi am făcut din nou intervenţii să vedem ce se întâmplă pentru că acel proiect l-aţi aprobat finanţarea e de 17 % noi şi diferenţa de 83% bugetul statului, nu s-a mai întâmplat nimic cu el”, a mai spus primarul turdean.

Dar oare are dreptate? Cei care cunosc realitatea din Turda știu că proiectele prezentate ca fiind realizate în acest mandat sunt, de fapt, mai vechi, anterioare acestuia. Să consultăm informațiile publicate chiar pe site-ul primăriei ( le găsiți aici http://www.primariaturda.ro/portal/cluj/turda/portal.nsf/AllByUNID/0001C9AE?OpenDocument). Primul proiect, Ceramica, uitați-vă la perioada de implementare și la celelalte informații:

CeRamICa – Creşterea cooperării în domeniul ceramicii şi a industriilor mici, tradiţionale”

- 12 parteneri din 9 ţări membre UE

- valoarea totală: 2.100.000 euro, la care participă cu cofinanţare toţi partenerii

- valoare partener Turda: 73.379,91 euro, din care cofinanţare de la BS 9539,38 euro şi cofinanțare BL 1.467,65 euro (2%)

Proiectul urmăreşte păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi transformarea lor într-un mijloc de relansare economică a zonei.

- perioada de implementare: 01.11.2008 – 30.11.2011” (deci mandatul precedent)

http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Eveniment/proiect-ceramica-turda.html

Următorul, proiectul cu Sângerz Băi:

„Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda-Sângeorz Băi)”

- sursa de finanţare: POR (Programul Operaţional Regional), Axa 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice

- valoarea proiectului: 24.097.253,68 lei (la care se adaugă TVA 5.783.340,88 lei) respectiv 6.948.975,48 euro din care 11.902.034,38 lei respectiv 2.767.915 euro pentru locaţia Turda (cofinanţare Mun. Turda 191.968,30 lei respectiv 44.644 euro).

- 85% UE, 13% Guvernul României şi 2% Municipiul Turda;

- perioada de implementare: 2010 – 2012 (deci mandatul precedent)

 Al treilea proiect, modernizarea Colegiului Mihai Viteazul, finalizat în acest mandat, dar cea mai mare parte a lucrărilor au fost efectuate în precedentul, astfel că îl putem considera un proiect din perioada 2008-2012: „Reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul”

- Valoare estimată a proiectului:  9.496.545 lei, respectiv cca. 2.530.000 euro din care cofinanţare Mun. Turda 432.934 lei respectiv 100.682 euro (2% + cheltuieli neeligibile);

- Sursa de finanţare: POR (Programul Operaţional Regional), Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă;

- 85% UE, 13% Guvernul României şi 2% Municipiul Turda.”

Cel mai important ca valoare dintre proiectele pomenite a fost prelungit, urmând să se încheie la finalul acestui an, însă și el poate fi considerat ca realizat în cea mai mare parte în 2008-2012: „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii”, finanţare a Comisiei Europene, consecutiv accesării Programului ISPA, valoarea totală a proiectului: 79,9 milioane euro, 79,7% fonduri nerambursabile + 12,3% BS + 1,8% BL (1.438.200 euro) +6,2% CA Arieş.”

Și atunci, despre ce realizări și proiecte vorbim în acest mandat? Alții, de la alte partide, au făcut pentru Turda și turdeni mai multe decât primarul și majoritatea sa. O majoritate care, să nu uităm, a încălcat legea de atâtea ori, că nici nu mai știm numărul proceselor din contencios câștigate de prefect și alte instituții sau persoane, din toate acestea rezultând alte și alte cheltuieli de la bugetul local pe care o să le trecem în revistă cu altă ocazie.

Reabilitarea sitului poluat istoric de pe Petru Maior este, probabil, cel mai mare eșec al actualei administrații, alături de Grădina Zoologică. Cum de ne-a venit în minte Grădina Zoologică? Păi cine a câștigat licitația pentru reabilitarea sitului poluat istoric? Să vedem ce scrie Ziar de Cluj: ”Problema decontaminarii deseurilor din zona Postarat  a fost analizata de administratia locala înca din anul 2006, iar ulterior s-a castigat un proiect cu finantare europeana, de circa 19 milioane de euro. Prima licitatie a fost organizata în anul 2011, dar a fost anulata cateva luni mai tarziu, din cauza unor grave deficiente privind achizitiile publice. Ulterior, la finalul anului 2012, licitatia s-a reluat, iar depunerea ofertelor s-a finalizat la data de 14 februarie 2013. La data respectiva, Romabelt Import-Export a fost descalificata, pentru ca nu avea garantia de participare conforma solicitarilor. În urma contestatiei la CNSC, Romabelt obtine dreptul de a reintra in licitatie, odata cu anularea procedurii de evaluare facuta de Primaria Turda”, titra Ziar de Cluj.

Vă aduceți aminte de Romabelt? Această firmă a avut atâtea contracte la Turda încât am ajuns să credem că este singura firmă de specialitate.

Despre implementarea aceluiași proiect, mai bine zis despre eșecul acestuia de până în prezent, puteți citi mai multe aici, în articolul scris de jurnalistul turdean Horea Hudrea:

http://www.infoaries.ro/adio-fonduri-europene-municipalitatea-a-anulat-licitatia-pentru-proiectul-de-77-milioane-din-postarat/

 

Între timp, s-a stabilit că pentru proiectele care nu pot fi finalizate în actuala perioadă de programare, respectiv 2007-2013, în vederea maximizării absorbției fondurilor europene, s-a creat mecanismul fazării, prin transferul către viitoarea perioadă de programare, respectiv 2014-2020, a componentelor din cadrul proiectelor care nu pot fi finalizate până la 31 decembrie 2015, termenul limită de eligibilitate a cheltuielilor POS Mediu.  În această categorie se încadrează proiectul “Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deşeuri periculoase U.C.T. – Poşta Rât (Municipiul Turda)", finanțat prin Axa 2, prioritatea 2.2 a POS Mediu, Beneficiar Municipiul Turda, pentru care se fazează contractul de lucrări în întregime. Astfel, s-au creat premisele ca întreg proiectul să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile, din cele două perioade de programare.

Așa că acest proiect, care vine din perioada 2008-2012, va fi, probabil, realizat abia din 2016 încolo. Că așa-i la noi. Dar primarul turdean îl trece, iată, la realizări din mandatul 2012-2016.

 

Salina Turda și Podul lui Apolodor din Damasc, moștenirile Turzii

 

Tudor Ștefănie:  „Sunt foarte multe activităţi de modernizări după cum vedeţi şi la Salina Turda. Să vă mai dau câteva ... În anul 2010, când s-a deschis Salina erau 265 de locuri de cazare, astăzi în evidenţele noastre, probabil că sunt mult mai multe, sunt peste 1400 de locuri de cazare, sunt în construcţie un complex balnear de mare însemnătate, terminăm şi hotelul din centru, al doilea complex balnear şi deja ne încadrăm în posibilitatea de a trece din statutul de localitate sau staţiune turistică de interes local în statutul de staţiune turistică de interes naţional. Aceşti paşi s-au făcut. Existenţa, cum vă spuneam, a acestor peste  1000 de locuri de cazare înseamnă şi o dezvoltare în domeniul acesta pentru că dacă sunt 1000 de locuri de cazare probabil că sunt la fel de mulţi agenţi economici sau persoane private care desfăşoară această activitate. Sigur că ar fi foarte multe de spus, eu v-am dat doar câteva informaţii dacă doriţi vom avea o discuţie despre ce a însemnat 2012, 2013, 2014 şi inclusiv 2015, oricum vom avea cu toţii un raport la sfârşitul mandatului, haideţi să vedem ce s-a făcut.

Iată că punem în funcţiune săptămâna viitoare podul de peste Arieş cu toate greutăţile de finalizare a acestui pod”, spunea  primarul consilierilor locali, lucru care s-a și produs. Însă cum? Podul nu seamănă de loc cu proiectul prezentat de edilul turdean în urmă cu doi ani. În plus, acum are un trotuare în plus, care duce din parcarea de lângă sensul giratoriu până în mijlocul unei zone de unde pietonul este obligat să se întoarcă de unde a venit. El nu poate continua drumul decât dacă încalcă legea trecând strada prin loc nepermis, pe riscul său, bineînțeles.

Podul de peste Arieș, care trebuia să aibă o formă de turdenii s-ar fi crezut în Sibiu, adică nu, în Berna sau Amsterdam a ieșit, ce a ieșit, știm cu toții și vom vedea calitatea lucrărilor peste ceva timp. Dar să te lauzi că ai reparat un pod de 20 de metri lungime, peste un râu ca Arieșul în aceeași perioadă de timp în care Apolodor din Damasc a făcut Podul lui Traian, peste un fluviu ca Dunărea, asta este chiar bună! Mai ales cu utilajele de care dispunem în prezent.

 

Avem proiecte, dar urmează să le depunem în viitor!

 

Tudor Ștefănie:  „Au fost, dacă nu mă înşel,  reabilitarea Casei de Cultură, cu instalaţii interioare cu geamuri, cu închiderea ei  şi continuarea activităţii investiţionale în Casa de Cultură. Avem foarte multe proiecte , sunt foarte multe proiecte pentru a fi depuse la finanţare şi de asemenea sunt proiecte în derulare, noi am pregătit toate aceste proiecte care până la urmă ele vor trebui să aducă bani. Eu nu văd soluţie, oricât am vrea, de a finanţa din bugetul local activităţi de o asemenea amploare financiară dar, în acelaşi timp ne pregătim să avem tot ce ne trebuie pentru a depune pe perioada 2014-2020 la finanţare tot ceea ce dumneavoastră aţi aprobat de la reabilitarea centrului istoric până la Castrul Roman, avem două proiecte în parteneriat, unul pe rezervele de nămol şi ape naturale cu proprietăţi din Slovenia, Slovacia şi noi, primăria din Turda. În acest proiect, mai avem un parteneriat pe Comunitatea Urbană Arieş, deci câteva lucruri de genul acesta”, afirmă primarul Ștefănie. Adică, proiecte există, dar nu au fost depuse la finanțare că nu erau „ai noștri” la guvernare. Cine suferă din această cauză? Turdenii. Adică Ponta ni se spune că a pedepsit Turda și Clujul, ca și tot Ardealul pentru că nu a fost votat, iar cei de la Turda nu depun proiecte pentru că la guvernare nu sunt ai lor? Și atunci să nu sprijinim copiii care ies în fiecare stradă în fața primăriei?

 

Concluzie: Noi suntem orbi sau răuvoitori dacă nu vedem mărețele realizări!

 

Tudor Ștefănie:  „Şi eu mi-aş dori să fie Turda 100 % asfaltată şi finalizată dar în timpul cât merg aceste proiecte şi eu am marea nemulţumire că nu se finanţează un proiect până la finalizarea lui, păi nu poţi să finanţezi apa în care schimbi apa, conductele de apă şi să faci canalizare 30% şi să aştepţi poate peste 10 ani de zile finalizarea integrală. Gândiţi-vă că nimeni nu o să aprobe ca acele artere de circulaţie şi să vină în Consiliu local din CUA şi să prezinte studiul de fezabilitate să vedeţi la ce se referă acest proiect de finanţare care mai repede de 2017 nu va primi finanțare şi se va derula până în 2020, nu ştiu, vom vedea atunci , sau veţi vedea atunci care veţi fi…”, a uitat primarul turdean că deja anunțase că nu mai candidează pentru un nou mandat. Dar și-a amintit repede.

„Lucrurile acestea sunt de durată şi atunci nu putem merge înainte să modernizăm până nu aşteptăm lucrările celelalte care se fac şi am marea rugăminte să explicăm şi aceste lucruri cetăţenilor, că prea mult aud că punem vina că e de vină nu ştiu cine ... Suntem toţi capabili să aducem îmbunătăţiri la ceea ce hotărâţi sau hotărâm împreună, dar în acelaşi timp să fim şi realişti cât se poate şi până unde se poate. Pe lucrurile punctuale vă asigur că se face tot ce este posibil ca să finalizăm şi să mai rezolvăm din problemele şi nemulţumirea cetăţenilor. Asta nu înseamnă decât să-i convingem că unele lucruri se fac dar faptul că toată lumea spune că plătim impozite şi taxe sunt mulţi proprietari care plătesc mai puţin decât un metru pătrat de asfalt anual, dar din valoarea respectivă noi trebuie să plătim şi învăţământ, şi social, şi salarii şi tot ce înseamnă funcţionalitate”, se plânge Ștefănie care apoi face și o profeție: „Banii aceia nu o să ajungă în Consiliul local indiferent cine va fi primar...”

În final, primarul Tudor Ștefănie cere tuturor să informeze corect: „Iată a ajuns Muzeul din Turda să fie finalizat integral să expună 30.000 de exponate, suntem unul din Muzeele din România cu o asemenea performanţă, vă rog să mergeţi să vedeţi despre ce este vorba. Lucrurile acestea trebuie promovate şi daţi-ne şi nouă o mână de ajutor acolo unde se greşește, dar nu putem face lucrurile aceste decât informând corect şi găsind soluţii împreună”, a solicitat primarul, iar noi ne-am conformat, am încercat în această serie de materiale să vă informăm corect.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh