18
Joi, Apr
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


ÎNTREBARE

 

Adresată: Doamnei Aura RĂDUCU Ministrul Fondurilor Europene

De către: Deputat ALDE de Turda, Mircea-Vicenţiu IRIMIE

Obiectul întrebării: Programele operationale

 

 

Stimată doamnă ministru,

Ca urmare a sesizărilor venite la grupul parlamentar, cât şi la birourile parlamentare, vă rugăm să ne ajutaţi în clarificarea următoarelor situaţii:

1.     Programul Operaţional lnfrastructura Mare — programul cu cea mai mare finanţare prevăzută:mircea-irimie-iunie-2015

- sfârşitul lunii februarie 2016 ar fi trebuit să coincidă deja cu monitorizarea contractelor de finanţare semnate cu beneficiarii Anexelor 6 şi 8. Până în acest moment nici ghidurile nu sunt lansate. Ce măsuri s-au întreprins? Aţi primit vreo notificare în acest sens din partea vreunui Organism intermediar?

 

- Ce sumă aţi prevăzut în buget, anul acesta, pentru plăţile restante ale contractelor şi plăţilor datorate conform deciziilor finale emise de Comisiile de Adjudecare a Disputelor (inclusiv penalităţi)?

2.     Programul Operaţional Capital Uman, cu o alocare financiară de 4,32 miliarde euro, are programate pentru anul 2016 un număr de 48 de lansări de apeluri. Cum veţi face aceasta, fiind început de luna martie, fără niciun ghid lansat în  consultare — aprobat până în prezent?

3.     Prefinanţările primite de la Comisia Europeană pentru Programele Operaţionale 2014-2020, în valoare de 193,41 milioane euro includ şi cele 30 milioane euro ce vor fi pierdute în luna mai (3 luni!) pentru iniţiative pentru tineret? Ce măsuri aţi întreprins pentru a nu pierde bani?

4.     Memorandumul aprobat de Guvern în 27 ianuarie 2016 —“Aprobarea calendarului de activităţi ce vor fi desfăşurate pentru operaţionalizarea sistemului integrat de management SMIS 2014+/MySMlS  2014,  pentru gestionarea fondurilor europene“. Anexa 2 cu stabilirea termenelor de dezvoltare finală — aveţi două module —“Apel" şi “Solicitare finanţare", ce au termenul depăşit. Icon-ul de pe site-ul www.fonduri-ue. ro nu este funcţional şi deja aţi anunţat o amânare a funcţionalităţii lui. Având în vedere, că de acest sistem informatic depind deasemenea programele operaţionale şi, ca urmare, lansarea de apeluri şi contractarea, cum explicaţi aceste termene mereu amânate şi depăşite, ce nu înseamnă decât ţinerea pe loc a tuturor programelor şi imposibilitatea de a atinge indicatorii obligatori cadrului de performanţă la 2018.

5.     Memorandumul aprobat de Guvern la 20 februarie 2016 – “Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013”. De ce nu s-au luat măsuri până acum? Nu cumva termenul de 31.03.2016 este de finalizare a analizei, inclusiv contractarea? De ce nu se face contractarea după?

Doamnă ministru,

Asigurându-vă de întreaga mea consideraţie, vă întreb respectuos: Care este strategia şi care sunt demersurile ministerului pentru deblocarea acestor situaţii?

Solicit răspuns scris.

 

Deputat ALDE de Turda,

Mircea-Vicenţiu IRIMIE

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh