25
Joi, Apr
3 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cei care „s-au culcat pe-o ureche” crezând că, după ce a pus „laba” pe Turda Salina Durgău SA și Domeniul Public Turda, PNL-ul primarului Ștefănie Thumbnail imagese va opri, mulțumit, s-a înșelat. Dovada constă în noul asalt pe care Consiliul local Turda, controlat de primarul fost democrat actual liberal, încearcă să-l dea asupra Companiei de Apă „Arieș”, condusă de pesedistul Cristian Matei. Întrebarea care se pune este: oare controlul asupra celor două firme, subordonate Consiliului local, nu ajunge pentru a câștiga în campania electorală?

Dar să explicăm. În ședința ordinară din 10 martie 2016 a Consiliului local Turda, cei 12 consilieri prezenți au votat în unanimitate proiectul de hotărâre prin care solicită, într-un termen de 5 zile de la notificare, transmiterea unui raport specific. Hotărârea Consiliului Local solicită ca acel raport să conțină mai multe informații. Prima solicitare se referă la stadiul unei eventuale proceduri de selecție demarate în temeiul OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în contextul în care mandatele unor membri ai consiliului expiră în iunie 2016. „Hotărârea Consiliului de Administrație al Societății Compania de Apă Arieș SA prin care s-a stabilit necesitatea și oportunitatea declanșării procedurii de selecție”, este a doua solicitare. A treia se referă la „considerentul pentru care  s-a stabilit ca procedura de selecție să se efectueze de către consiliul de administrație, fără informarea acționarilor și fără obținerea avizului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului”. Consiliul mai solicită: Planul de administrare al consiliului de administrație, în contextul prevederilor art. 30 din OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, hotărârea care stabilește remunerația membrilor consiliului de administrație, motivul pentru care componența și datele de identificare ale administratorilor nu sunt menționate în actul constitutiv al societății. „Pe ce bază își desfășoară activitatea economică societatea, în contextul în care bugetul de venituri și cheltuieli nu a fost aprobat până în prezent, în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societățile, ale actului constitutiv al societății și a OG 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară” este o altă cerere prevăzută în Hotărârea Consiliului Local, ca și „Lista de investiții pentru anul 2016”. Ultimele cerințe adresate Companiei de Apă „Arieș” sunt: Stadiul implementării Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunea Turda-Câmpia Turzii, 2014-2020, execuțiile bugetare pentru anul 2015, raportul de gestiune, raportul tehnic, raportul de performanță prevăzute de articolul 48 din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, încheiat la data de 21.09.2007 între societate și ADI Apa Văii Arieșului, Organigrama societății”.

Într-o luare de cuvânt agramată și cacofonică, primarul turdean a explicat de ce Consiliu lui local a adoptat o nouă hotărâre de râsul curcilor: „Acest proiect de hotărâre are la bază o experienţă de peste trei ani de zile de desfăşurare a unei colaborări şi unui parteneriat instituţional stabilit de legislaţia în vigoare şi aş dori să fac câteva menţiuni, cu solicitarea, conform proiectului, ca cei care răspund de buna activitate a Companiei de Apă Arieş, mă refer la cele trei instituţii Adunarea Generală, Consiliul de Administraţie, conducerea executivă să ne răspundă la aceste teme pe care le ridicăm având în vedere că nu au avut ecou de nici un fel solicitările, interpelările consilierilor şi la respectarea actului constitutiv al asociaţiei”, s-a exprimat poticnit primarul turdean care s-a lansat apoi într-o serie de referiri la legislație pe care pare să le fi descoperit recent, după ce însuși oamenii lui le-au încălcat în mod repetat. Și o să dăm un singur exemplu. În 29 octombrie 2012 s-a desfășurat la Turda ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Turda, pe a cărei ordine de zi figura și „Raportul de activitate al SC Compania de Apă Arieş SA”. Dacă unii au memorie scurtă, noi avem una infailibilă și de aceea, iată, redăm vorbele fostului director al CAA, Alexandru Sabău, când a fost invitat să prezinte raportul: „Bună ziua, vis a vis de raportul de activitate solicitat, punctul de vedere al Companiei este că raportul asupra activității de administrare a fost prezentat în AGA, normele legale neprevăzând obligația prezentării de către fiecare acționar în parte a raportului. Situațiile financiare ale societății sunt publice, postate pe site-ul Ministerului de finanțe”, a spus Sabău atunci, iar mai departe a prezentat stadiul proiectului cu finanțare europeană. Atunci primarul Tudor Ștefănie nu i-a cerut lui Alexandru Sabău raportul de activitate, supus unor legi cu caracter economic și nu politic, absentând, convenabil pentru domnia sa, de la ședință.

Menționăm că au lipsit de la ședință, probabil nevrând să fie părtași la luarea unei astfel de hotărâri, cei doi consilierii locali PSD, Dora Arion și Nicolae Thumbnail imageRoș, independenții Sorin Bichiș, Mariana Dobra, Lucian Varo, Dorel Corpodean și consilierul ALDE Rozalia Crișan.

Așteptăm reacția actualei conduceri a Companiei de Apă Arieș. Iar la final, mai punem primarului turdean, o întrebare, două: Doar acum, în preajma alegerilor,  v-ați dat seama că între CAA și Consiliul local Turda nu există o stare de normalitate? Sau are legătură cu datoria cu ultimele dezvăluiri făcute în fața presei de Cristian Matei, referitoare la datoriile instituției pe care ați fost ales să o conduceți în altă parte, nu spre faliment?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh