26
Vi, Apr
2 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

deputat-virgil-pop-incluziunea-sociala-a-rromilor-turda-bruxelles

După cum am afirmat şi în alte luări de poziţie cu privire la incluziunea socială a romilor, această problemă continuă să fie o provocare majoră, atât pentru oficialii de la Bruxelles cât şi pentru autorităţile române, care s-au arătat deseori depăşite de amploarea acţiunilor pe care trebuie să le gestioneze pentru integrarea socială şi economică a persoanelor de etnie romă.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, Comisia Europeană ne-a reamintit că la nivelul Uniunii se depun eforturi sistematice pentru îndeplinirea acestui obiectiv şi ne-a recomandat să folosim din plin fondurile europene destinate integrării sociale şi economice a romilor. Misiune greu de îndeplinit, însă; potrivit unui raport al aceleiaşi comisii, România a atras până în prezent doar 10% din fondurile oferite de Uniunea Europeană pentru sectoarele de economie, transporturi, capacitate administrativă sau dezvoltarea resurselor umane. Mai mult, spun oficialii europeni, statele membre întâmpină cele mai mari dificultăţi în atragerea de fonduri europene tocmai în sectorul de incluziune socială, domeniu strict legat de fenomenele de sărăcie, discriminare a romilor şi lipsa programelor educaţionale.

Rata mică de absorbţie a fondurilor europene determină înmulţirea numărului de probleme din sânul comunităţii de romi. Vedem zilnic ştiri sau reportaje care ne descriu o imagine descurajatoare a vieţii romilor din ţară. Spre exemplu, zilele trecute, membrii administraţiei locale din Turda s-au declarat nemulţumiţi de felul în care o televiziune belgiană a prezentat un material referitor la situaţia romilor din oraş. Nu pot preciza dacă aceste sentimente de frustrare sunt justificate sau nu, doar cei implicaţi în discuţii pot face acest lucru, dar recurenţa unor astfel de „scandaluri" într-un oraş european ar trebui să ne alarmeze. Este o dovadă clară a faptului că există încă diferenţe majore între planuri şi realitatea de pe teren şi că eforturile depuse de autorităţi pentru a rezolva problema integrării romilor în societate sunt disproporţionate faţă de fenomenul în sine.

În consecinţă, am considerat că este necesar să pun în discuţie incluziunea socială a romilor, din punctul de vedere al acţiunilor guvernamentale croite pe această direcţie, chiar şi prin intermediul unei interpelări adresate Guvernului Boc. Sigur, avem instituţii create pentru a implementa programele de integrare socială a romilor, dar au ele efect? Avem strategii menite să elimine discriminarea romilor, dar funcţionează eficient? Dacă ne dorim cu adevărat o societate de tip european, trebuie să găsim urgent răspunsuri la aceste întrebări şi să ne intensificăm eforturile, pentru a progresa. Altfel, riscăm să devenim copilul-problemă al Europei, şi în acest domeniu.

Virgil Pop
Deputat PNL Cluj

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh