17
Mie, Apr
12 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Consilierii locali din Câmpia Turzii au schimbat viceprimarul municipiului. Modificarea la vârful conducerii executivului local au fost făcute în cadrul şedinţei ordinare de joi, 19 aprilie 2012, a Consiliului local Câmpia Turzii.

Prezent la şedinţă, viceprimarul Ioan Moldovan a anunţat verbal plenul consiliului că îşi dă demisia din funcţie, după care a părăsit  sala. Astfel că proiectul de hotărâre pregătit pentru schimbarea din funcţie a lui Ioan Moldovan, ca urmare a pierderii de către acesta a calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales a fost modifica prin adăugarea gestului acestuia de a-şi da demisia din funcţia de viceprimar. Astfel, art. 1 al proiectului de hotărâre a fost modificat astfel: ”Consiliul local al municipiului Câmpia Turzii ia act de încetarea de drept a mandatului de consilier a d-lui Moldovan Ioan, ales la alegerile locale din 01.06.2008, din partea Partidului Democrat Liberal, ca urmare a pierderii de către acesta a calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales şi a prezentării demisiei şi declară vacant locul de consilier local.” La art. 2 se arată că” cu data prezentei încetează şi calitatea de viceprimar al municipiului Câmpia Turzii a domnului Moldovan Ioan, ales prin HCL nr. 45 din 19.06.2008, această funcţie devenind vacantă.

Chiar dacă astfel de cazuri de schimbare din funcţie a unui viceprimare sunt destul de rare în întreaga ţară, cazuri în care unor consilieri le este retras sprijinul politic sunt destul de comune, chiar dacă nu întotdeauna sunt duse la bun sfârşit deşi sunt prevăzute de aşa-numita lege împotriva migraţiei politice. Cazuri concrete în care unor consilieri locali le-a fost retras sprijinul politic de către partidul pe listele căruia au fost aleşi întâlnim chiar la Turda, pe parcursul actualului mandat. Aici rând pe rând, unor consilieri de la PSD (Lucian Cordiş) şi PNL (Ioan Berchişan şi Mircea Pârv) le-a fost retras sprijinul politic de către acele formaţiuni însă colegii lor din Consiliul local Turda nu au ”luat la cunoştinţă” de modificările solicitate de acele partide şi, pe cale de consecinţă, nu au validat noii consilieri propuşi de acestea (cei aflaţi pe locurile următoare pe listele electorale).

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Ioan Moldovan. Primarul Ioan Vasinca şi secretarul municipiului, Mircea Gligan, au solicitat Consiliului local să aprobe proiectul de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local şi implicit a calităţii de viceprimar a lui Ioan Moldovan. S-au abţinut de la vot cei patru consilieri locali ai PSD, consilierul Forţei Democrate, Samoilă Gal, şi PNL-istul Dorin Lojigan.

Adresa Partidului Democrat-Liberal din Câmpia Turzii a fost destul de lapidară: ”Organizaţia municipală a PD-L, prin preşedinte Cristian Haiduc, vă aduce la cunoştinţă că, în baza hotărârii Consiliului de Coordonare locală din dat de 8 aprilie 2012, s-a decis excluderea din PD-L Câmpia Turzii a dlui Moldovan Ioan.” Ca urmare, a fost solicitată iniţierea unui proiect de hotărâre în conformitate cu art.9 alin. 2 lit. H indice 1, alin. 2 indice unu şi alin. 3 din legea 393 din 2004, privind Statutul aleşilor locali. Adresa este semnată de preşedintele PD-L Câmpia Turzii, Cristian Haiduc, şi secretarul general al filialei, Viorel Crişan.

Aceasta a fost epopeea ”mazilirii” viceprimarului Ioan Moldovan,c el care părea că face o echipă foarte bună cu primarul Ioan Vasinca. Și acum se adevereşte faptul că ”aparenţele înşeală”.

 

De ce este acuzat Ioan Moldovan?

La o întâlnire cu presa desfăşurată în 17 aprilie, preşedintele PD-L Cristian Haiduc a spus, referitor la excluderea fostului viceprimar Ioan Moldovan din rândurile partidului: ”Domnul Moldovan dorea să candideze independent şi nu putea să fie şi membru de partid şi independent. A fost exclus din partid ca să poată candida independent. Fiind exclus din partid el a părăsit echipa.  Este opţiunea fiecăruia. Nouă ne pare rău de domnul Moldovan şi ne pare rău pentru că putea să facă pasul acesta mai repede dacă tot şi-a dorit să fie independent. Noi avem suficienţi oameni foarte bine pregătiţi în diferite domenii ” a arătat preşedintele Cristian Haiduc.

Și prim-vicepreşedintele PD-L Cluj, Tudor Ștefănie a explicat decizia din PD-L Câmpia Turzii: ”Dânsul a întreprins nişte acţiuni de campanie înafara partidului. Este clar că le-a făcut de mult şi ele s-au aflat. Sigur că lucrurile acestea nu rămân necunoscute. În momentul în care tu eşti viceprimarul formaţiunii politice tu nu ai drepturi, ai obligaţii foarte clare faţă de acea formaţiune până când îţi termini mandatul.  În acelaşi timp dacă ai o altă opţiune trebuie să spui din timp ”Mulţumesc, mă retrag, şi las pe altcineva!”Aşa este corect, nu să-ţi încerci şansele ca independent făcând liste, din câte ştiu eu, şi adunând semnături, a adunat vreo două sute, parcă… Lucruri din acestea sigur că deranjează activitatea politică, noi am discutat până la nivel de judeţ şi am luat decizia cea mai bună: dânsul să-şi continue activitatea ca independent iar noi să găsim o nouă soluţie. Nu e nicio supărare” a conchis prim-vicepreşedintele  PD-L Cluj, Tudor Ștefănie.

Chiar dacă Ioan Moldovan a negat acuzaţiile care i s-au adus, colegii săi de partid au decis să-l excludă anunţând acest lucru încă dinaintea Sărbătorilor Pascale printr-un comunicat la fel de lapidar, remis presei: ”Consiliul de coordonare local al Partidului Democrat Liberal Câmpia Turzii, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 08.04.2012, ora 20.00, a decis excluderea din PDL Câmpia Turzii a domnului Ioan Moldovan. Decizia s-a luat cu 56 voturi pentru şi unul împotrivă.”

Aşa s-a ajuns la vacantarea postului de consilier ocupat de Ioan Moldovan, post care a fost ocupat de următorul pedelist aflat pe lista electorală votată în 2008.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh