23
Dum, Iun
4 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageLucrurile nu s-au calmat în Consiliul local al municipiului Turda. Ultima ședință ordinară, desfășurată joi, 29 noiembrie 2012, a fost una la fel de furtunoasă ca oricare alta de la alegerile locale din luna iunie. Ședințele se derulează după același tipar: alianța USL-PP DD își impune proiectele de hotărâre cu 12 voturi din 21 posibile, fără să țină cont de sugestiile sau opoziția celor din grupul PD-L – UDMR. În plus, cel care este întotdeauna ”sămânța de scandal” este același consilier, membru al Partidului Social Democrat Turda, Nicolae Roș, care din nou a făcut declarații care i-a scandalizat și chiar jignit pe democrat liberali și pe primarul turdean Tudor Ștefănie. Reprezentanții PD-L susțin că Nicolae Roș este lăsat să se comporte în acest mod de conducerea PSD, mai ales pentru că este campanie electorală, ținta sa predilectă fiind Mircea Irimie, candidatul ARD pentru Camera Deputaților și, bineînțeles, primarul Tudor Ștefănie, omul politic din Turda cu cea mai bună imagine în ochii electoratului și care îl susține pe Irimie, cel cotat de unele sondaje cu prima șansă la câștigarea alegerilor din acest colegiu.

Thumbnail imageUn alt motiv de controversă între cei din stânga și cei din dreapta Consiliului local a fost o inițiativă a aceluiași consilier local USL, Nicolae Roș: propunerea acordării titlului de cetățean de onoare fostului staroste de nunți, coordonator pentru o lungă perioadă de timp al Clubului ”Țarina” al Fabricii de Sticlă Turda. Grupul PD-L – UDMR din Consiliul local Turda s-a opus inclusiv introducerii pe ordinea de zi a ședinței a proiectului de hotărâre respectiv, Mircea Irimie, liderul grupului, făcând apel la colegii săi să se discute în comisiile de specialitate oportunitatea acordării acestui titlu respectivului cetățean. Așa cum au procedat din iulie încoace, consilierii USL-PP DD și-au impus încă o dată voința, fără să ia în seamă solicitarea colegilor lor din PD-L și UDMR, introducând pe ordinea de zi proiectul de hotărâre și forțând, oarecum, mâna opozanților să discute mai amănunțit despre activitatea lui Nicolae Giurgiu, deși ei susțineau că nu ar fi dorit acest lucru.

Thumbnail imageDupă ce consilierul Roș și-a susținut punctul de vedere, ca inițiator, arătând câteva dintre realizările fostului conducător al Ansamblului ”Țarina”, democrat liberalii s-au opus prin vocea lui Mircea Irimie, a lui Sorin Bichiș și chiar a primarului Tudor Ștefănie. Dacă Roș susținea că Giurgiu are merite deosebite în promovarea folclorului turdean, de activitatea sa legându-se foarte multe premii naționale (dintre care majoritatea la Cântarea României, mega-pseudo-competiția destinată ”celor ce munces”; pe vremea comunismului devenit desuet în decembrie 1989) și internaționale, etc., Mircea Irimie a spus că, deși îl respectă foarte mult pe Giurgiu Nicolae, pentru activitatea desfășurată la Clubul Sticla, el a fost remunerat pentru acea activitate iar condițiile pentru a fi declarat cetățean de onoare sunt cu totul altele. Primarul Tudor Ștefănie a declarat că i-a solicitat lui Nicolae Giurgiu, depunerea la consiliul local a unor recomandări din partea unor personalități ale vieții artistice sau de altă natură, care să demonstreze că se face demn de decernarea titlului de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Turda. Singurul document, în afara CV-ului personal aflat la dosarul lui Nicolae Giurgiu era o recomandare a președintelui Asociației ”Rei Culturae Fautores”, acordeonistul Dănuț Ștefan, un document cu prea multe dezacorduri și greșeli gramaticale pentru a fi credibil ca venind din zona culturii.

Cel mai vehement, deși se vedea clar că se abține, în a se opune acordării titlului lui Nicolae Giurgiu a fost însă, Sorin Bichiș, cel care a recunoscut că opoziția sa este de natură personală, ca urmare a comportamentului fostului staroste față de el în campania electorală din 1996, când se calificase în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar dar a pierdut în fața lui Virgil Blasiu. Ce nu a spus Buchiș în plen a fost ce s-a întâmplat atunci: la o adunare publică electorală, Nicolae Giurgiu a sugerat participanților, imitându-l în cadrul unui grotesc moment pseudo-artistico-umoristic, că bea și își bate soția, lucruri neadevărate și nedemne de o campanie leală.

Dezbaterile au degenerat, finalizându-se cu noi ”vorbe grele” aruncate de același Roș lui Mircea Irimie și veșnicului său ”dușman”, primarul Tudor Ștefănie. Acesta din urmă a făcut apel la colegii lui Roș, dintre care unii suportau cu greu ridicolul momentului creat de colegul lor, să ia atitudine pentru temperarea celui ales pe lista USL, propus de PSD, fără să obțină, însă, nici o reacție.

Ca de fiecare dată, USL – PP DD au votat și l-au declarat pe Nicolae Giurgiu ”Cetățean de Onoare” al municipiului Turda, deschizând calea unor viitoare căderi în derizoriu, conform unui număr de 9 aleși locali și un primar, în acordarea acestui titlu onorabil, lucru care ar trebui evitat, măcar pe viitor, cu orice preț.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh