28
Joi, Mar
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Turda, 5 mai 2022 Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație și Rațiu Forum anunță câștigătorul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2022: jurnalistul Cristian Andrei, Senior Editor la Europa Liberă.

 

Cristian Andrei și-a început seria de materiale dedicate mecanismelor de finanțare a presei din România din bugetele marilor partide în 2019 și a continuat-o în 2020-2022. Printre altele, seria include următoarele articole:

Bani de la partid pentru televiziuni și presă. PSD a cheltuit în șase luni de 33 de ori mai mult decât USR PLUS

Cadoul de 90 de milioane de lei făcut de Cîțu partidelor. Modelul german de finanțare și modelul PNL - PSD

Investitorii ascunși din presă. PSD ține informațiile la secret, deși plătește milioane pe lună

 

Potrivit membrilor comitetului de nominalizare de anul acesta, laureatul a fost propus pentru insistența sa de a obține și corela date defalcate de la principalele partide din România, aducând în discuție mecanismul corupt de cheltuire a resurselor publice și de influențare a agendei publice.

 

„Avem convingerea că jurnalismul de investigație are nevoie de susținere și încurajare, iar câștigătorul de anul acesta demonstrează încă o dată că jurnaliștii joacă un rol esențial în descoperirea cazurilor de corupție și a mecanismelor ascunse care determină modul în care sunt cheltuiți banii publici și formarea agendei publice. Alți șapte jurnaliști extrem de talentați au primit acest Premiu până în prezent, iar cei mai mulți dintre ei sunt implicați în proiectele noastre pe tema jurnalismului, cum ar fi atelierele de jurnalism și programul de mentorat adresat tinerilor jurnaliști”, precizează Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.

 

Cristian Andrei face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, unde a fost inițial freelancer, devenind Senior Editor în ianuarie 2021. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică, este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, însă a relatat despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. Va primi în mod oficial Premiul în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cadrul ediției 2022 a Dialogurilor Rațiu pentru Democrație, eveniment organizat de Rațiu Forum și LSE IDEAS pe 4 și 5 iunie la Cluj-Napoca.

 

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care – odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil – a luptat pentru libertatea presei. Premiul promovează și încurajează jurnalismul de investigație, recunoscând meritele jurnaliștilor români, nominalizați de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și de reprezentanți ai facultăților de Jurnalism din Cluj și București. Câștigătorii edițiilor anterioare sunt: Victor Ilie, Recorder; Diana Oncioiu, Dela0; Alex Nedea, Recorder; Paul Radu, RISE Project; Ovidiu Vanghele, Să Fie Lumină; Emilia Șercan, Pressone; Cătălin Tolontan, Libertatea.

***

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu a fost înființată în 1979 la Londra de către Ion și Elisabeth Rațiu, pentru a susține proiecte de educație și cercetare în domeniul culturii și istoriei României, atât în România, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii. Fundația oferă anual aproximativ 100 de granturi pentru cursuri post-universitare, participări la conferințe, cursuri de scurtă durată sau proiecte de cercetare. De asemenea, acordă finanțare pentru proiecte inovatoare, în principal în România, care promovează arta, civilizația românească și patrimoniul, susțin mediul, societatea civilă și democrația.

Centrul Rațiu pentru Democrație a fost creat în 2004 la Turda, cu sprijinul Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, pentru a păstra și a duce mai departe moștenirea morală a lui Ion Rațiu și devotamentul său față de valorile democrației. De 18 ani, CRD derulează proiecte cu impact la nivel local, național și internațional.

 

Rațiu Forum este o inițiativă comună a Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, a Centrului Rațiu pentru Democrație și a LSE IDEAS, think tank al London School of Economics. Rațiu Forum face parte din Central and South-East Europe Programme al LSE IDEAS, care susține cooperarea în regiune și cercetarea, prin evenimente, publicații și proiecte dedicate istoriei regiunii, geopoliticii și evenimentelor de actualitate.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh