17
Mie, Apr
12 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nume și prenume: Mocan Darius Flaviu

Premiul I, Secțiunea gimnaziu

Școala Gimnazială "Teodor Murășanu", Turda

Clasa: a V-a

Prof. ȋndrumător: Camelia Vesa

 

Tom Sawyer în Turda

 

 

            Personajul meu preferat este Tom Sawyer. Ce ar face el în Turda? Fiind un spirit aventurier, ar porni în căutare de comori și i-ar plăcea să se distreze în orașul nostru.

            Tom este un băiat curajos și curios. Rămas singur în peșteră cu Becky, colega lui de clasă, nu s-a lăsat descurajat și a căutat fără să renunțe ieșirea din peșteră. Ținând cont de aceste trăsături, Tom ar fi deosebit de interesat de Salina Turda. Ar fi o joacă pentru el acest spațiu în comparație cu teama și misiunea grea pe care a avut-o în peșteră pentru a se salva pe el și pe colega lui. Ar pătrunde în toate galeriile, s-ar bucura de toate jocurile și varietatea formelor de relaxare și destindere. Mintea sa iscoditoare și ochii săi atenți ar căuta posibile comori ascunse.

             I-ar plăcea Sala ecoului și l-ar striga pe prietenul său Huck și pe iubita lui Becky, plăcându-i să audă răspunsul ecoului. Ar fi impresionat să vadă atâția bănuți puși la locul de rugăciune al foștilor mineri. Nu ar întârzia să încerce să se deplaseze cu vagonul care transporta sarea. S-ar plimba cu barca pe lac, retrăind momentele din peșteră, sperând să găsească o ieșire secretă. Nu ar rata o baie bună în apele sărate din lacurile de la Durgău, un loc de relxare dar și de tratament.

            Un alt loc de atracție pentru Tom ar fi Muzeul de Istorie. S-ar mira să vadă atâtea comori expuse, atâția oameni trecând pe acolo fără să dispară nimic. S-ar gândi că lui Injun Joe nu i-ar fi scăpat asemenea comori.

            Cetatea Romană ar fi un loc unde și-ar face sediul noua lui bandă de bandiți. Ar fi sigur că acela este un loc plin de comori și ar căuta indicii pentru a face noi descoperiri.

            Mă gândesc cât de interesante i s-ar părea Cheile Turzii. Ar căuta să descopere fiecare peșteră. Tiroliana ar fi pentru el cel mai fascinant loc în acel peisaj de vis. Îl văd pierzându-se prin mulțime, admirând atâtea obiecte care pot fi achiziționate de la tarabele cu suveniruri. Ar sta să-și tragă sufletul pe malul apei care străbate Cheile, cu o undiță în mână, sărind de bucurie de câte ori ar atârna un peștișor în acul de la capătul undiței.

            Sunt sigur că nu i-ar scăpa nici Mormântul lui Mihai Viteazul. Dornic să devină un mare bandit cu educație, cum îi spunea lui Huck, s-ar duce la miezul nopții cu o pisică moartă și i-ar fi chemat pe toți cei care își doresc să facă parte din banda lui să facă jurământul de fidelitate.

            Așa mi-l imaginez eu pe Tom Sawyer petrecându-și timpul în orașul nostru. L-aș invita la un concurs cu bicicletele în Parcul Central, un alt loc care merită a fi văzut, fiind așezat pe malul râului Arieș. 

            Cine știe? Poate chiar și-ar dori să rămȃnă definitiv la Turda!   

 

Sursa foto : The Verge

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh