19
Dum, Mai
7 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Joi, 7 iulie 2022, în cel mai mare municipiu din România, care nu este reședință de județ s-a consumat un eveniment istoric pentru localitate.

Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasador al Confederației Elvețiene în România a venit la Turda pentru a participa la decernarea titlului de „Comunitate Sustenabilă – European Energy Award” municipiului Turda.

Diplomatul din Țara Cantoanelor fost însoțit de Marinela Ivan, responsabil cu proiecte de cooperare în cadrul Ambasadei.

Primarul turdean, Cristian Matei, a făcut mai întâi o scurtă prezentare a realităților care au condus la organizarea acestui eveniment, în spatele căruia se află multă muncă a administrației locale și care creează premisele, susține edilul-șef turdean, pentru o dezvoltare fără precedent a municipiului Turda.

La eveniment a participat din partea Consiliului Român al Clădirilor Verzi, Andrei Bontiș, cel care a înmânat primarului turdean, împreună cu Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasador al Confederației Elvețiene, două premii primarul Cristian Matei.

Un certificat de excelență acordat primarului turdean în cadrul programului de cooperare elvețiano-română și titlul de „Comunitate Sustenabilă – European Energy Award”.

„Astăzi scrieți istorie si credeți-mă, este istoria viitoarei generații a acestui oraș. Este un proces care începe azi și va aduce roade în fiecare zi de aici înainte. Vă doresc tuturor un viitor  frumos în orașul Turda”, a spus, printre altele Excelența Sa, Arthur Mattli.

Consiliului Român al Clădirilor Verzi s-a ocupat de certificarea municipalității, beneficiind și de o finanțare din partea Secretariatului de Stat Elvețian pentru Economie – SECO în perioada 2016-2019 pentru Instituționalizarea European Energy Award în România.

Turda este a cincea comunitate din România care primește acest titlu, care are la bază modelul elvețian Energiestadt https://www.local-energy.swiss/programme/energiestadt#/, lansat în Elveția în 1996 și apoi adoptat de mai multe țări europene în 2002 sub denumirea European Energy Award, iar din 2016 a început transpunerea în România sub denumirea Comunitate Sustenabilă https://www.eeacomunitatesustenabila.org/ de către RoGBC - Consiliul Român al Clădirilor Verzi.

Celelalte patru localități care au primit acest titlu sunt Vama Buzăului, Iași, Alba Iulia și  Cluj-Napoca.

Cu ocazia acestui eveniment a fost dezvelit indicatorul de Comunitate Sustenabilă – European Energy Award la Salina Turda, astfel de indicatoare urmând a fi montate și la intrările în oraș.

„Prezența Excelenței Sale Arthur Mattli, Ambasador al Confederației Elvețiene, în orașul nostru a fost o adevărată onoare, iar discuțiile purtate au fost pe marginea proiectelor prin care schimbăm modelele de mobilitate urbană la nivelul municipiului nostru, dar și posibilitatea unor noi proiecte verzi care ar putea fi cuprinse în Programul de Cooperare Elvețiano-Român”, susține primarul turdean, Cristian Matei.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh