19
Vi, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Aproape 100 de reprezentanți ai societății civile, instituțiilor publice și mediului educațional arieșean s-au întrunit în data de 15 Decembrie în cadrul Galei Faptelor Bune Arieș. În cadrul acestui eveniment, instituții de învățământ și ONG-urile active în anul 2022 în cadrul comunelor și municipiilor din zona Arieș au putut înscrie proiecte realizate de ei pentru premiere. Au fost înscrise în total 26 de proiecte în care s-a lucrat cu peste 28000 beneficiari!

La categoria inițiative școlare, secțiunea gimnaziu, au fost obținute următoarele premii:

Locul 1: Școala Gimnazială ”Teodor Murășanu” Turda: Educație de Poveste - Educație de poveste a dat șansă comunității școlare să inoveze în educație prin integrarea uneltelor digitale moderne în activitatea de predare. Cadrele didactice au beneficiat de formare de specialitate foarte utilă pentru a schimba metoda de predare, astfel încât să se capteze mai activ interesul elevilor. Astfel, s-a creat un mediu educațional în care profesorii sunt abilitați să lucreze cu elevii  în nouă eră digitală.

Locul 2: Școala Gimnazială Viișoara: Campionii incluziunii - Inițiativa contribuie la creșterea capacității școlii de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi prin implicarea strategică și sustenabilă a părinților romi și ne-romi în viața școlii. Acest proiect continuă demersul început în anul trecut școlar prin desfășurarea școlii de vară „Scoală cu scLIPICI” , proiect desfășurat în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi.

Locul 3: Școala Gimnazială ”Mihai Vodă”: Dezvoltarea de Deprinderi Digitale în Școala Gimnazială ”Mihai Vodă” - Scopul este transformarea experienței de învățare de la școală prin aducerea la standardele moderne ale lumii în care traim prin : Instruirea a 20 de cadre didactice în folosirea tablei interactive, a tabletei grafice și formarea de deprinderi digitale de predare.

La categoria inițiative școlare, secțiunea liceu, au fost obținute următoarele premii:

Locul 1: Club impact ,,Aha”, Liceul Teoretic ,,Pavel Dan” - Take me in your village: Proiect deziderat născut în urma aplicării de chestionare și nevoii de consolidare a valorilor etice, civice şi morale ale elevilor este o inițiativă de valorificare a patrimoniului cultural literar în rândul comunității, în domeniul obiceiurilor, tradițiilor și al operelor literare care evidențiază obiceiurile și tradițiile populare, care să mențină vie legătura între generații, în spiritul ideii de cetățean european, finalizată cu un film de scurt metraj.

Locul 2: Asociația Părinților din Colegiul Național ”Mihai Viteazul” - Scopul proiectului este acela de a oferi posibilitatea de cunoaștere și înțelegere a mecanismelor de funcționare și decizie la nivelul școlii, Consiliului Local, Consiliului Județean și Parlamentului României, de a forma tinerii ca cetățeni activi și implicați, pregătiți să acționeze ca actori în procesul decizional de la nivel local și central. De asemenea, prin acest proiect elevii învață să inițieze și să implementeze proiecte proprii la nivelul comunității.

Locul 3: Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național ”Mihai Viteazul”: Zilele liceului În perioada 25 mai-2 iunie, cu ocazia Zilelor Liceului, consiliul şcolar al elevilor a organizat mai multe activități. Astfel, toți elevii de clasa a 8-a din comunitate au venit șii li s-au prezentat ofertele educaționale din Turda. Pentru aceasta activitate, au existat standuri reprezentative pentru fiecare liceu din Turda, pe care elevii claselor a 8-a le-au putut admira. De asemenea, au existat și diverse activități, precum "No backpack day" sau vizitarea olandezilor.

La categoria ONG-uri, au existat 3 secțiuni:

Dezvoltare socială – proiecte care au ajutat beneficiari din zona arieș în diverse domenii prin cursuri, sprijin, mentorat sau alte activități similare:

Locul 1: Asociația Profesională a Polițiștilor Locali Turda: Educație Rutieră în Școlile Turdene - Poliția este văzută de cele mai multe ori ca agentul de intervenție finală, doar atunci când situația a degenerat peste controlul părților implicate.Dorim să schimbăm această mentalitate folosind traficul rutier, să arătăm că polițistul e partener în prevenirea problemelor, persoană de încredere de ajutor tinerilor și poate sprijinii educația-școala. Am format 10 polițiști pentru a putea preda educație rutieră în școli folosind tehnici de educație non-formală și audiență de minim 2000 persoane.

Locul 2: Asociația Activ pentru Tine: Aleargă în COOLori - Activitatea s-a bazat pe

premiza “copiii ajută copii”. În acest proces 150 de omuleți au alergat pe o pistă colorată de 1.5 km cu scopul principal de a duce 15 copii din medii defavorizate în prima lor tabără.

Locul 3: Asociația Club Științific: Cursuri de prim-ajutor - Prin organizarea proiectului ”Cursuri de Prim-ajutor” 10 voluntari au avut parte de traininguri media și traininguri sanitare, mentorat și de aparatura necesară pentru a realiza video instructaje convingătoare pentru acordarea primului ajutor. Aceste video instructaje au influențat cel puțin 5000 de oameni să știe ce au de făcut într-o situație de criză și să fie cetățeni activi, să ofere sprijinul necesar.

Caritate – secțiune specială cu un singur premiu, proiecte care au oferit sprijin în termeni de resurse pentru persoane din zona Arieș.

Locul 1: Asociația Asociația Banca Regională Pentru Alimente Cluj: Banca Regională Pentru Alimente - "Alimente colectate de la înființare : 1861 t, echivalentul a 3.722.658 de porții de mâncare Alimente colectate în 2022 : 893 to echivalentul a 1.786.740.

Infrastructură Comunitară – secțiune specială cu un singur premiu, proiecte care au dezvoltat spații și resurse pentru școli și ONG-uri.

Locul 1: Asociația Slow Food Turda: Centrul Comunitar Gastronomic Turda - Centrul Comunitar Gastronomic Turda. Un proiect, un vis devenit realitate, un concept gândit mulți ani și realizat într-un an de renovări. Este un spatiu de educatie culinara, un “Food Hub” regional. Conceptul sprijină în special articularea unei abordări participative multi-actor. Scopul nostru este de a organiza activități educaționale pentru promovarea patrimoniului culinar local ca parte a gustului ca patrimoniu. Este o bucatarie multifunctionala dedicată experiențelor gastronomice.

Toate organizațiile premiate au primit gratuit căte o unitate PC care să îi ajute în derularea activității lor, premiu oferit de către Stratec Biomedical. Mai mult, suplimentar, organizațiile care au primit locul 1 la secțiunea ONG au primit un premiu în valoare de 1000 RON și organizațiile care au primit locul 1 la categoria inițiative școlare au primit câte un videoproiector performant în valoare de 1600 RON. Aceste premii au fost posibile doar datorită sponsorizărilor oferite de Queen Cofetărie și Sport Play Systems.

De asemenea, a fost oferit un premiu special, prin vot de către reprezentanții societății civile, către instituțiile publice non-administrative care au oferit sprijin deosebit societății civile.

Locul 1: Teatrul Național ”Aureliu Manea”

Locul 2: Compania de Apă Arieș

Felicităm toate organizațiile pentru un an plin de viață, suflet și dăruire! Ne dorim să reușim să fim alături de voi și în 2023 și să creștem împreună comunitatea Arieș.

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică răspunde, prin activitățile sale, unui context cultural definit de lipsa de oportunități de dezvoltare a tinerilor din comunitate. Proiectele sale susțin dezvoltarea culturală și educațională a tinerilor, contribuind la formarea unor deprinderi personale și profesionale încă din perioada liceului, care să le crească șansa de angajabilitate odată cu intrarea pe piața muncii.

Pentru a rămâne la curent cu inițiativele desfășurate de Asociația pentru Mobilitate

Socială și Educație Democratică, urmărește pagina de Facebook AMoS: Alianța pentru Mobilitate Socială (www.facebook.com/amos.faptebune), pagina de Instagram amos.romania (www.instagram.com/amos.romania/) sau vizitează-ne pe www.amosed.ro.

? Proiectul “Centrul de Fapte Bune” este finanțat prin programul Corpul European de

Solidaritate al Uniunii Europene.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh