17
Mie, Iul
0 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image Reabilitarea termică a blocurilor ar putea dura mai puţin decât în prezent, prin introducerea posibilităţii ca pentru acelaşi tip de blocuri să se folosească un proiect şi un audit standard, a declarat şeful Direcţiei de Reabilitare Termică din Ministerul Dezvoltării, Gina Petrescu.
Şeful Direcţiei de Reabilitare Termică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Gina Petrescu, a declarat că există un proiect de modificare a legislaţiei în acest sens, care ar putea fi aprobat de Parlament chiar în această toamnă.
„Noi avem un proiect de modificare a legislaţiei, care a trecut de Senat, este la Camera Deputaţilor, şi sperăm ca în toamnă să fie aprobat. Măsurile se extind, în sensul că se poate acţiona asupra conductelor interne dacă acestea sunt deteriorate, se pot închide balcoanele, se poate lucra la logiile balcoanelor şi la alte elemente ale clădirii, la cele nestructurale, nu doar la cele structurale. Asta am observat din practica reabilitărilor de până acum. Şi, bineînţeles, mai avem un lucru, vrem să modificăm legislaţia să facem audit şi proiect pe tipuri de blocuri”, a declarat Petrescu, citată de agenţia MEDIAFAX.

Potrivit acesteia, dacă pro-iectul legislativ va fi aprobat, va cădea în sarcina administraţiei locale, respectiv a primăriilor, să inventarieze toate tipurile de blocuri din oraşe şi să rea-lizeze câte un proiect şi un audit pentru tipurile de bloc, nu câte unul pentru fiecare bloc.
„Acest lucru înseamnă că, în momentul în care blocul se înscrie, are auditul şi proiectul tehnic deja realizate şi se poate trece direct la execuţie şi nu se mai stă trei ani, care însemnau licitaţii şi execuţii, etapele programului. Auditul şi proiec-tarea însemnau doi ani”, a spus reprezentantul MDLPL.
Conform sursei citate, în programul de reabilitare termică pot intra toate blocurile construite între 1950 şi 1990, dar în măsura în care se va constata că este nevoie inclusiv de reabilitarea blocurilor construite după 1990, această perioadă va putea fi extinsă.
Petrescu a precizat că s-au primit foarte multe cereri, din toată ţara, pentru programul de reabilitare termică a blocurilor, în care Ministerul acoperă o treime din finanţare, autoritatea locală o treime, iar locatarii restul de o treime.
Conform noului proiect legislativ, Ministerul ar urma să mai degreveze primăriile de trei procente din finanţare.
„Lăsăm în seama primăriei să facă audit şi proiect pe tip de bloc, vor fi mai puţine proiecte tehnice, iar Ministerul îşi creşte contribuţia pentru fiecare bloc, de la 34 la sută la 37 la sută, în favoarea primăriei, care va rămâne cu 30 la sută pe partea de execuţie. Bani vor fi”, a mai spus Petrescu.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh