17
Mie, Iul
0 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

consiliul local turdaPrefectul suspendă activitatea pe comisii a Consiliului Local Turda printr-o simplă atacare a HCL respectiv în instanţa de contencios administrativ. Astfel, consiliul turdean nu mai poate organiza şedinţe în plen pentru că proiectele de hotărâre trebuiesc vizate de comisiile de specialitate. Comisii care nu există. Aşadar, din punct de vedere administrativ, Consiliul Local Turda se afla în impas. Aşa cum a promis în conferinţa de presă de săptămâna trecută, primarul Tudor Ştefănie a  convocat o şedinţă a Consiliului local Turda, pentru a găsi o soluţie pentru funcţionarea consiliului local. Un consiliu local „pus pe butuci” de către prefectul Călin Platon, cel care a suspendat Hotărârea Consiliului Local privind componenţa comisiilor de specialitate.

Procesul în instanţa de contencios administrativ va merge mai departe, până la emiterea unei soluţii de către judecători, mai spunea primarul turdean, un primar care s-a arătat încrezător în victoria consiliului local turdean, după ce s-a consultat cu juriştii. Până atunci însă, Consiliul Local Turda, întrunit vineri într-o şedinţă extraordinară, a adoptat un proiect de hotărâre privind constituirea şi nominalizarea pe domenii de activitate a Comisiilor de specialitate nr. 1, 2 şi 3, ale Consiliului Local al municipiului Turda. Întrebarea care se naşte, firesc, este de ce nu şi comisiile 4 şi 5. Pentru că ele nu sunt destul de importante, fiind legate de domenii ca social, sport, tineret? Răspunsul îl vom afla curănd, dar până atunci iată noile comisii, aprobate de consilieri vineri (inclusiv consilierii PNL au votat „pentru”, singurii care s-au abţinut fiind cei doi consilieri PRM):


Comisia nr. 1 –  „Buget finanţe, prognoze econimice, investiţii”
1. Pintea Narcisa – preşedinte
2. Matei Cristian – secretar
3. Pavel Tothăzan
4. Faur Alexandru
5. Mihaly Berci

Comisia nr. 2 - „Administraţie publică locală, servicii publice, regii, pieţe, comerţ, agricultură, asocieri, relaţii cu publicul, juridic”
1. Silagyi Gabriel – preşedinte
2. Oprea Ovidiu – secretar
3. Molnar Emil
4. Pop Virgil
5. Silaghi Ştefan

Comisia nr. 3 – „Urbanism şi amenajarea teritoriului, administrarea domeniului public şi privat, protecţia mediului, investiţii”
1. Miclăuş Vasile – preşedinte
2. Molnar Emil – secretar
3. Irimie Mircea
4. Berchişan Ioan
5. Florea Daniela


Hotărârea are mai multe lacune dintre care voi aminti doar una. Comisiile de specialitate se hotărăsc de către plenul Consiliului Local dar preşedintele şi secretarul lor se aleg de către membrii comisiilor aşa cum prevede Legea nr.215 din 23 aprilie 2001, Legea administraţiei publice locale la art. 56 alin. (3)  “Comisiile de specialitate îşi aleg câte un preşedinte şi un secretar“ şi Ordonanţa de Guvern nr. 35 din 30 ianuarie 2002, pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, la art. 18 „Fiecare comisie de specialitate îşi alege, prin votul deschis al majorităţii consilierilor ce o compun, câte un preşedinte şi câte un secretar” Ori Consiliul Local Turda a decis prin aceeaşi hotărâre şi în plenul său, cine ocupă funcţiile de preşedinte şi respectiv secretar al comisiilor 1, 2 şi 3.
Finalul hotărârii de consiliu este unul neinspirat şi care va pune „gaz pe foc” în războiul dintre prefectul clujean şi consiliul local, acest lucru urmând să se vadă după ce juriştii prefecturii vor da ochi cu textul aprobat de consilierii turdeni: „Hotărârea îşi va produce efectele până la rămânerea definitivă şi irevocabil a deciziei prin care a fost soluţionată acţiunea în contencios formulată de Instituţia Prefectului Judeţului Cluj. În măsura admiterii acţiunii, de la momentul pronunţării soluţiei, prezenta hotărâre va rămâne în vigoare, consolidându-se noua componenţă. În caz contrar, de respingere a acţiunii, se va reveni la forma iniţială.” Adică, „indiferent de ce consideră instanţa de judecată, noi, Consiliul Local Turda, ştim mai bine ce este legal şi ce nu, şi oricum facem ce vrem”. Nu mi se pare o atitudine firească faţă de lege, iar acest lucru nu va rămâne fără urmări. Practic, actualul consiliu îi ridică prefectului mingea la fileu, în încercarea de a lupta cu el.
Pentru că, de aceastădată, sunt sigur că prefectul nu va mai soma pe consilierii turdeni să revoce această hotărâre, deşi poate să o facă. Este alegerea sa. Tot aşa poate să o atace direct în contencios administrativ şi să o suspende. Iar politica din administraţie poate continua la nesfârşit, curvă cum o ştim.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh