16
Dum, Iun
11 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

COMUNICAT de PRESĂ: La finele lunii noiembrie Asociaţia Turda Fest a pThumbnail imagerimit confirmarea Guinness World Record că funia de ceapă împlătită cu ocazia festivalului agrar Turda Fest (27-28 septembrie 2008) constituie noul record mondial în domeniu.

Festivalul, aflat sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României, onorează tradiţiile Comunităţi Urbane Arieş promovând opţiuni pentru un viitor sustenabil.

Funia de ceapă, împletită după tradiţiile de pe Valea Arieşului, a măsurat 5.817,1 metri, la realizarea ei participând 33 de persoane din Turda şi din satele Mihai Viteazu, Plăieşti, Văleni, Pietroasa şi Corneşti. Alături de bătrânii satului au învăţat să împletească ceapă roşie şi membrii mai tineri ai famiilor sau voluntari turdeni. Pentru realizarea acestei funii s-a lucrat timp de două săptămâni şi s-au folosit 12 tone de ceapă roşie şi albă. Aranjarea împletiturii a durat aproximativ 6 ore, iar măsurarea 3 ore şi 30 de minute. La aranjarea cepei au participat 160 de voluntari, care au aşezat-o în curtea Liceului Teoretic Jósika Miklós şi bisericii reformate din Turda Veche, capătul funiei ajungând în centrul oraşului, locul de desfăşurare al festivalului Turda Fest.

Ceapa a fost cumpărată de la micii producători din zonă cu ajutorul preşedintelui Tenaris Silcotub, Paolo Bassetti şi a Raţiu Family Foundation. După măsurarea funiei, cea mai mare parte din cantitatea de ceapă a fost donatăîn scopuri caritabile.

În 2008 s-a stabilit cel de-al treilea record pentru categoria „Cea mai lungă împletitură de ceapă”, efort coordonat şi de această dată de Pozsonyi Márta. La baza încercărilor de a stabili recorduri mondiale, a stat dorinţa de a promova soiul „Ceapă Roşie de Arieş” şi de a încuraja tinerii să deprindă meşteşugul împletirii cepei în cununi.

Astfel povestea cununilor de ceapă de pe valea Arieşului va fi dusă mai departe.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh