17
Mie, Iul
0 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Turda. Cei care dispun când cei mai săraci dintre turdeni au curent electric şi căldură, au uitat pesemne că luna viitoare mai urmează o campanie electorală. Sau poate chiar de aceea locatarii modulelor de pe strada Teclu au fost aruncaţi, din nou, în beznă şi frig? Unii susţin că voturile celor de acolo au fost obţinute după ce li s-a dat curent electric de la o firmă din apropiere. Bieţii oameni, săraci şi fără şcoală, au făcut cum li s-a cerut. Iar acum, şantajul electoral începe, probabil, din nou.Voturi contra căldură şi lumină. Bieţii oameni, ar trebui ca vreunul dintre cei mai educaţi să le spună că, în cabină, sunt singuri şi că sunt liberi să voteze cu cine doresc ei.
Locatarii modulelor sociale de pe strada Nicolae Teclu au rămas fără energie electrică, în urma restanţelor la plata pentru furnizarea acestui serviciu.
Oamenii s-au trezit în întuneric şi fără sursă de căldură, pentru că respectivele module nu sunt conectate la reţeaua de gaze naturale şi nu sunt prevăzute cu surse alternative de energie.

Read More

Oamenii sunt indignaţi pentru că majoritatea dintre ei nu sunt rău platnici.
Locatarii modulelor susţin că doar vreo opt dintre chiriaşi sunt în urmă cu plata energiei electrice, dar de suferit, suferă sute de oameni.
„Eu am o pensie de două milioane jumătate, mărturiseşte o locatară a containerelor. „Fac cum pot să-mi plătesc datoriile. Nu am restanţe la nimic. Mie, să-mi dea drumul la curent electric pentru că sunt bătrână şi bolnavă şi am nevoie de căldură. Nu am dormit toată noaptea. Dincolo, în cartierul Oprişani, aveam tot confortul. M-au băgat aici, în betoane, ca să-şi bată joc de noi” mai spune bătrâna. 
„I-am votat şi de atunci nu au mai fost pe-aici să vadă cum trăim”, spune un alt bătrân, invalid. „Pe Berţi şi pe primar i-am pus în scaune şi au uitat de noi. A venit Salvarea să-mi facă un cal-
mant şi a trebuit să ies din container, aici, pe bancă, să-mi facă injecţia de calmare, că aveam nişte dureri insuportabile.” 
În containerele de pe strada Teclu locuiesc foştii ocupanţi ai blocului H de pe strada Rapsodiei. Ceea ce face să vorbim despre sute de turdeni, în majoritatea lor ţigani, care, asemeni tuturor ca-tegoriilor de cetăţeni români, sunt şi mai buni, şi mai răi, şi mai harnici, şi mai leneşi, mai buni platnici sau oameni cărora nici nu le trece prin cap să plătească pentru ceva comunităţii locale pe „spatele” căreia trăiesc.
Thumbnail imageAutorităţile locale susţin că SC Electrica i-a deconectat pe toţi pentru că distribuitorul de electricitate are încheiat contract cu Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului Imobiliar şi nu cu fiecare locatar din module. Nicolae Suciu, directorul SPAPI spune că, din punctul său de vedere, rău-platnicii au fost deconectaţi încă din luna iunie, iar deconectarea de acum este decizia SC Electrica pentru că restanţele au ajuns la peste 150 de milioane de lei.  Suciu mai spune că problema rromilor de acolo nu este una pe care să o poată rezolva administraţia locală, de una singură, ci se impune un ajutor substanţial din partea autorităţilor naţionale. Directorul SPAPI acuză şi pe reprezentanţii rromilor că nu şi-au dat interesul să-i ajute pe cei din modulele de locuit. El susţine că a vorbit inclusiv cu reprezentanţi ai etniei în Parlamentul României, pentru ca legislaţia să fie modificată în sensul acordării de subvenţii pentru categoriile defavorizate, nu numai pentru încălzire cu gaz sau lemn ci şi cu energie electrică.
Bieţii oamenii  se plâng de condiţiile în care locuiesc şi spun că au fost păcăliţi de reprezentanţii rromilor cărora le-a păsat de ei doar până au fost aleşi în consiliul local, cel pe care îl nominalizează frecvent fiind Mihaly Berci. Oamenii de acolo ştiu doar că nu au căldură şi nici unde găti pentru familiile lor care sunt numeroase. 
Nimeni nu spune că soluţia cu mutarea persoanelor din blocul H în containere a fost una temporară, iar termenul de rezolvare a situaţiei acestora s-a prelungit. Containerele au costat foarte mult, dar sunt totuşi, locuinţe temporare destinate, de obicei unei perioade scurte de folosinţă, cum este cea de existenţă a unui şantier. Iar „Afa-cerea Blocul H” nu s-a finalizat cum au dorit cei care au gestionat problema. Dar aceasta este o altă poveste pe care o să o abordăm cu altă ocazie. Toate aceste afaceri au în spatele lor importante sume de bani, iar elementul politic nu este deloc de neglijat. Dimpotrivă.
Iar cei care au făcut un efort ca, din toată sărăcia lor, să-şi plătească datoriile, nu le convine, pe bună dreptate să rămână în frig, în prag de iarnă. Şi nici fără programele lor TV preferate.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh