24
Lun, Iun
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Parcul Zoologic Turda se apropie de finalizarea unui caiet de sarcini care să-i permită scoaterea la licitaţie a proiectării unei grădini zoologice cu totul noi.

Pentru aceasta conducerea Parcului Zoologic a apelat la o firmă de specialişti care lucrează în aceste zile la realizarea unui plan în mare a unei noi şi moderne grădini zoologice pe acelaşi amplasament.

Un edificiu care să corespundă celor mai elevate standarde din domeniul parcurilor zoo, cu arii largi destinate copiilor.
Cel care creionează acest plan generalist spune că există spaţiu suficient pentru a face o separare sigură a animalelor mari dar care totuşi să permită o vizibilitate perfectă şi o distanţă optimă între animale şi vizitatori.

Anthony Gal, proiectantul specializat în Grădini Zoologice este australian de origine dar munceşte şi trăieşte la Budapesta. Pe lângă specializarea generală în parcuri zoo, el are una strict localizată pe grădinile zoologice europene, care au un specific aparte faţă de cele gen „safari” pe care le întâlnim pe alte continente, unde se dispune de spaţii mult mai largi pentru astfel de edificii. El ne-a explicat cum vede viitoarea grădină zoologică de la Turda, despre care spune că are „potenţial”: “Trebuie să facem o seamă de schimbări. Aici va deveni o zonă unde vor fi ţinuţi caii, cu locuri de joacă pentru copii, ş
i un columbodrom, pentru cursele de porumbei. Lacul cu lebedele astea superbe este foarte frumos, undeva langa vom amenaja o terasă, o cafenea de unde părinţii să-şi poată vedea copii. Peste lac văd o arcadă pe unde să se poată circula pentru a admira păsările de apă şi sperăm să reuşim crearea unui peisaj aici, lângă apă care să facă totul chiar mai frumos.”

Sunt prevăzute o serie de amenajări care vor face din Parcul Zoologic Turda unicul de acest fel din România iar şeful instituţiei, doctorul Mate Csaba spune că toate amenajările se vor face după ce vor fi consultaţi şi specialiştii de la Asociaţia Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor.
Este prevăzută demolarea vechiului bloc administrativ, care adăposteşte acum acvariile cu peşti şi muzeul zoologic şi va fi construită o nouă clădire cu sală de conferinţe şi birouri.
Lacul va fi amenajat urmând să fie dotat cu bărci iar peste el va fi construită o pasarelă din lemn de pe care este asigurată o privelişte foarte frumoasă.
Se doreşte şi construirea unui cabinet veterinar care să primească inclusiv animale din afara Parcului Zoo, realizarea unui columbodrom pentru porumbei, pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, şi amenajarea unui manej de 2.600 de metri pătraţi unde copii vor putea învăţa să călărească iar în apropiere părinţii îi pot privi de pe terasă, în timp ce savurează o cafea sau o răcoritoare..
Anthony Gal: “Sperăm să avem ceva ca poduri de lemn, astfel încît să se poată urca lin, printre copacii, şi totodată să se asigure o privelişte plăcută, atrăgătoare. De acolo se vor putea vedea animalele ca şi cum ar trăi în locurile lor din natură. Ne gîndim la cerbi şi vom face o nouă îngrăditură pentru urşi care aşa cum puteţi vedea nu beneficiază de condiţii prea bune în acest moment. De asemenea vom face o nouă casă felinelor mari, undeva în zona dinspre vârful dealului, unde să aibă o zonă mai largă cu copaci umbrosi etc.”
Conducerea parcului zoologic din Turda a obţinut o finanţare de peste 2.766.000 de euro, pentru reabilitarea şi modernizarea obiectivului timp de 24 de luni. Din suma necesară proiectului, Thumbnail image75% esteThumbnail image asigurată de Ministerul Mediului, iar restul de 25 % va fi suportat de Consiliul Judeţean Cluj şi de Consiliul Local Turda. 
Grădina Zoologică Turda deţine în administrare o suprafaţă de teren de circa 5 hectare, din care suprafaţa utilizată efectiv pentru desfăşurarea activităţii este de aproximativ 2,5 hectare. Unul dintre obiectivele acestei investiţii este fructificarea întregii suprafeţe, prin reorganizarea activităţii existente în condiţiile legii, şi diversificarea activităţii, prin amenajarea de spaţii noi cu caracter recreativ.
Caietul de sarcini va fi gata, susţine directorul Mate Csaba, în aproximativ 5 săptămâni urmând să fie organizate licitaţiile.
Lucrările se vor desfăşura pe durata a doi ani dar obiectivele vor fi realizate pe sectoare astfel încât Parcul Zoologic va putea fi deschis pentru vizitare în toată această perioadă.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh