09
Mie, Oct
15 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

După foarte mulți ani petrecuți în politică, fostul președinte al Clubului de fotbal FC Arieșul Turda se gândește, împreună cu primarul Tudor Ștefănie la creionarea unui viitor pentru echipa de fotbal "fanion" a orașului.

Fără bani și cu datorii, spre retrogradare

Cum aproape toată lumea este de acord că FC Arieșul va retrograda în acest an, acest retur poate fi considerat "caz închis". Aflată într-o situație dezastruoasă, echipa de liga a doua se confruntă cu datorii de zeci de miliarde către finanțele publice, cu jucători care au depus memorii la Federația Română de Fotbal. Deși beneficiază de serviciile unuia dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut în ultimii 30 de ani, echipa trece prin momente grele după ce, în întreg turul de campionat, a reușit doar două victorii și cinci egaluri, din care s-au strâns, cu chiu, cu vai, 11 puncte. FC Arieșul ocupă înaintea startului returului ultimul loc al clasamentului pe care nu l-a părăsit nici o etapă, de la debutul actualei ediții de campionat.
În aceste circumstanțe, decizia Consiliului local de a aloca doar 10 miliarde de lei vechi pentru FC Arieșul apare ca una deloc surprinzătoare. Primarul Ștefănie a spus în nenumărate rânduri că administrația turdeană ajută o asociație sau un club, indiferent de sport, dar trebuie să apară și rezultatele. Fără a ne erija în specialiști, putem spune că s-a ajuns aici după ani de zile de politici incoerente în domeniul fotbalului. Bani aruncați pe contracte mari, semnate cu fotbaliști care erau ținuți la Turda pe sume mari, cu chirii plătite și mese de valori foarte mari, în loc să se pună accentul cum s-a tot promis, pe jucători tineri, din pepiniera proprie, localnici. Acestea din urmă sunt cuvinte care au devenit un lait motiv, pe atât de redundant și obsesiv pe cât sunt de false.

Doru Anca: "Principalul vinovat sunt eu!"

În ședința Consiliului local Turda de marți, 31 ianuarie, s-a vorbit mai degrabă negativ la adresa fotbalului turdean. Singurul care a luat apărarea acestui fenomen și implicit a FC Arieșul a fost consilierul făr-de-partid Lucian Cordiș. Discursul său a fost unul din inimă, fără să cadă în patetism, vorbe scoase de un om de fotbal, care cunoaște realitățile din lumea jocului cu balonul rotund. "
Dezbaterile au fost aprinse însă, în final, doar peremistul Doru Anca s-a abținut de la vot. Așa cum a făcut la toate proiectele care erau destinate alocări de fonduri pentru activitatea sportivă. Spicuim aici, câteva dintre intervențiile de la proiectul de hotărâre prin care au fost alocați 1 milion de lei noi:
Cristian Matei: "Dacă mă uit la fotbal și la contractul de la fotbal... Sper că ați observat: eu nu sunt împotrivă, din contră. Sunt pentru sport, dar să fie și performanță. Din proiect nu am înțeles ce facem cu 10 miliarde la fotbal. Unde se cheltuiesc? Vii peste 15 zile cu un decont de cheltuieli... Păi noi nu știm unde se vor cheltui banii ăștia, cum nu am știut nici în alți ani. (...) Ar trebui să știm ce fac cu banii aceia. Nu știu, le ajung 10 miliarde, sau chiar trag, doar, mâța de coadă? Ar trebui să îi obligăm să facă un buget de cheltuieli."
Doru Anca: "Activitatea , chiar cu acești 10 miliarde este în picaj liber. La această dată, pe verificate, sunt cinci contracte de peste doua sute de mii de lei, neplătite, deci, vine un miliard și ceva. Din 10 miliarde, unul merge acolo. Deci banii pe care îi vom aloca – eu nu, că mă abțin – sunt o picătură într-un ocean. Șase antrenori de copii neplătiți de șase luni de zile, nu mai vorbesc de personalul care se ocupă de baza sportivă... (...) Nici luna februarie nu este acoperită cu suma pe care trebuie să o alocăm. Mi se rupe sufletul! Eu știu cine este vinovat: principalul vinovat sunt eu pentru că atunci (n.a. când era reprezentantul Consiliului local la FC Arieșul) trebuia să-i dau afară și pe Stan și pe Tudorache și pe toată banda și eram acum în altă situație. I-am lăsat în pace și am venit în fața dvs. și m-am tot milogit și am ajuns în situația de azi. CU suma asta nu facem decât să prelungim agonia."
Alexandru Faur i-a dat replica lui Doru Anca: "Aceste 10 miliarde pe întreg anul nu sunt suficienți. Din păcate eu nu am avut fericirea să lucrez pe 27 de miliarde cât ați avut dvs. când ați fost reprezentantul Consiliului local. Noi o să încercăm să ne descurcăm, s-au și luat unele măsuri de redresare. O să punem mai mult accentul pe juniori turdeni. Nu știm cum vom reuși să rămânem în "B", probabil o să cădem în "C"."
De departe cel mai pătimaș a fost consilierul Lucian Cordiș, cel care, în urmă cu ani a ocupat funcția de președinte al FC Arieșul, când echipa era în divizia "C" iar bugetul era de un miliard pe sezon: "To de or not to be". Îmi permit să citez din Shakespeare, pentru că în această situație se află FC Arieșul. Nu am înțeles de unde s-a indus în conștiința municipiului Turda că fotbalul, FC Arieșul, echipa fanion a orașului, este "oaia neagră". Este trist că mulți de aici nici nu citesc contractul de asociere. Păi uitați ce scrie aici: "Activitatea financiară a FC Arieșul Turda va fi controlată de Comisia de Buget-Finanțe și de către Audit." Păi câți membri sunteți în comisia 5? (făcând aluzie la faptul că acești consilieri nu au prezentat niciodată un raport asupra activității rezultate din asocierea cu Asociația Sportivă Fotbal Club Arieșul Turda(...) Dați-mi voie să vă spun, despre sume, că nu pot să compar vreodată o echipă de divizia A la handbal cu una de divizia B la fotbal. Este mult mai greu să intri cu echipa de fotbal și să o menții acolo, în liga a doua. Un singur meci acasă costă 100 de milioane de lei: arbitri, salvare, pompieri, etc."

Variante de viitor

Pentru salvarea, mai bine zis pentru transformarea FC Arieșul, executivul turdean, împreună cu oamenii de fotbal ai urbei studiază mai multe posibilități pentru a alege pentru viitorul echipei. Cum este evident pentru toată lumea că FC Arieșul va merge în liga a treia la finalul acestui sezon, strategia ar trebui să înceapă chiar cu viitoarea competiție. Până atunci se studiază asocieri cu alte echipe din județul Cluj, lovite și ele de criză, înființarea unei echipe a Comunității Urbane Arieș și alte variante, una mai proastă decât alta.
Varianta pe care merge consilierul Lucian Cordiș este cea a înființării unei noi asociații sportive, care să preia palmaresul FC Arieșul, și care să pornească pe un nou drum fără arieratele lăsate de cei care au gestionat defectuos, în ultimii ani, activitatea fotbalistică. Interesant este că, toată lumea este de acord cu faptul că FC Arieșul se scufundă ca planeta lui Copos, însă nimeni nu pomenește de găsirea vinovaților și tragerea lor la răspundere.
Zilele următoare se va lua o decizie fermă în ceea ce privește situați din acest sezon a FC Arieșul care, se pare, nu numai că va retrograda cu siguranță, ci va fi și depunctată de către federația Română de Fotbal.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh