La Câmpia Turzii, Uniunea Social Liberală nu există. Ceea ce este, până la urmă o manifestare de normalitate. Ce este anormală este tocmai această asociere a două doctrine total opuse cu un singur scop: accederea la putere.
În perioada imediat următoare lucrurile se vor limpezi în ceea ce privește existența unei entități USL în Câmpia Turzii sau totul se năruie ca un castel de cărți. Posibilitatea din urmă are mai mulți sorți de izbândă pentru că Avram Gal, candidatul pentru postul de primar din partea Partidului Conservator, a dovedit că este dispus să meargă până la capăt, dacă a reușit, prin mijloace doar de el știute – noi putem doar să le bănuim – să-i convingă pe mai marii coaliției să-i permită să candideze separat. Dar mai ales pe șeful său de partid pentru că de la astfel de neânțelegeri între componentele alianței s-au destrămat uniuni mult mai puternice decât contrafăcuta USL. După anunțarea lui Radu Hanga ca și candidat din partea PSD și USL, Avram Gal și Partidul Conservator îi acuză pe colegii din uniune că, de fapt, ” conducerile județene clujene ale PSD și PNL ignoră propunerile Partidului Conservator”. Motiv pentru care, continuă șeful clujean al conservatorilor, Șerban Rădulescu, ”din păcate, suntem nevoiți să constatăm că cel care este cel mai bine apreciat de locuitorii municipiului Câmpia Turzii, reprezentantul PC, domnul Avram Gal, este obligat să candideze împreună cu echipa sa de consilieri, pe o listă proprie”.
Acum, situația reală cu ”cel mai și cel mai…” nu este cunoscută de nimeni pentru că acele sondaje de opinie derulate de partide sunt făcute românește. Adică eu, de exemplu, dacă plătesc un grup de studenți de la, știu eu, Sociologie, aceștia mă vor scoate ca și candidatul cu cele mai multe șanse deși, majoritatea celor intervievați, probabil nici nu mă cunosc, n-au auzit de mine în viața lor. Un sondaj trebuie făcut de o firmă prestigioasă, de preferință din afară. Nu de firme care, știm cu toții ce au făcut inclusiv la ultimele alegeri. Unii dădeau drept câștigător pe Băsescu, alții, pe Geoană, detașat.
Cert este că ruptura din USL există. Ea a fost provocată de încăpățânarea lui Avram Gal, politicianul care încearcă deja de un deceniu să ocupe prima poziție în orașul său. Dar lucrurile nu se vor opri aici. Semnalele primite prin sursele noastre jurnalistice, care au ținut să rămână anonime, ne indică faptul că ruptura provocată de Gal se lărgește pe zi ce trece. Nu numai el va candida din partea PC la Câmpia Turzii, dar alți circa 10 candidați din alte localități rurale din zonă vor merge pe aceeași cale.
Dar mișcarea cea mare ar putea fi făcută de Dorel Corpodean la Turda, cel care a căzut de acord cu ceilalți lideri locali ai partidelor din USL în cursul săptămânii trecute că va sprijini, împreună cu partidul său, candidatura pesedistului Radu Stoica. Ce nu știu însă neinițiații este tocmai faptul că și la Turda, situația se află pe un butoi de pulbere. Conservatorii așteaptă să vadă ce locuri le revin lor pe listele comune pentru a declanșa scindarea. Totul are 90 % șanse să cadă întrucât nici PSD Turda și nici PNL-ul local nu par să fie dispuși să le dea conservatorilor locurile eligibile care li s-ar cuvenii. Negocierile dintre cele trei partide nu par a merge înspre punctul în care toată lumea să fie mulțumită. Nici nu are cum pentru că rechinii vor încerca întotdeauna să muște o bucată cât mai mare din pradă.
Conform protocoalelor încheiate până în prezent, listele de candidați pentru consiliile locale ar trebui să țină cont de paritatea unu la unu între PSD și ACD (PNL+PC). Ceea ce ar însemna că un loc va fi al PSD, următorul al unui din PNL sau PC, următorul al PSD, urmat de un altul de la PNL sau PC. Problema apare când PSD, deși are candidatul la primar, nu va ceda ACD primul loc pe lista de consilieri. În plus, sursele noastre susțin că lacomii peneliști vor să-și rezerve primele trei locuri de pe lista de consilieri și abia următoarele două să le dea conservatorilor. Este greu de crezut că aceștia din urmă vor accepta, pentru că ar însemna să se transforme din parteneri de coaliție în lipitori de afișe pentru membrii celorlalte două partide care, fie vorba între noi, se cam supraapreciază la Turda. Astfel, lista de consilieri ar arăta așa: 1. PSD 2. PNL 3. PSD 4. PNL. 5. PSD. 6. PNL 7. PSD 8. PC 9. PSD 10. PC. Ne oprim aici pentru că, într-o accepție unanimă a celor trei partide, acestea sunt considerate locuri eligibile. Cei din afară au altă părere însă asta nu contează.
Așa încât, nemulțumiți de locurile pe liste, conservatorii s-ar putea să decidă să meargă pe liste separate. Caz în care nu numai că au mai multe șanse să obțină, în premieră la Turda, unu-două locuri de consilier local, dar ar reactiva și candidatura lui Corpodean.
Cine câștigă din previzibila scindare a USL? PD-L.
Oricum, chiar dacă uniunea ar rămâne în picioare până la alegeri, multă lume nu îi dă nicio șansă după scrutin, când interesele atât de opuse vor crea mari rupturi, așa cum s-a întâmplat între, vă amintiți, cei care compuneau Alianța DA, mult mai apropiați ca doctrină și interese.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.