30
Ma, Apr
2 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

caa-conducta-sparta-1

La Turda, și nu numai, mai există rețele de apă învechite, din materiale depășite din punct de vedere tehnologic, și care se defectează tot mai des.

Unul dintre exemplele cele mai elocvente este rețeaua cu diametrul de 400 de mm, care s-a defectat pe la mijlocul lunii decembrie. Cu toții am văzut, în fața blocului de la Materna, aproape de sensul giratoriu forfota utilajelor și meseriașilor de la Compania de Apă. Cu toate acestea, nu mai puțin de 19 ore a durat reparația acelei conducte care, spun specialiștii de la Compania de Apă Arieș, se poate defecta în orice moment, nu se știe unde, întrucât este vorba de o conductă de 40-50 de ani, din oțel care a ruginit, iar coroziunea este atât de accentuată pe alocuri încât apar spărturi de diferite dimensiuni.

caa-conducta-sparta-2Avaria la rețeaua de alimentare cu apă DN 400 este doar un exemplu din ceea ce se poate întâmpla și la alte rețele de același gen, poate da alte dimensiuni, însă de cam aceeași vechime. Inginerul Andrei Lupaș ne-a declarat că această conduct de oțel este prima care a fost instalată cu scopul de a alimenta cu apă potabilă Cartierul Oprișani. În anii 60 ea era până în Micro I pentru ca apoi să se prelungească, odată cu dezvoltarea urbană a Cartierului Oprișani, spre microraioanele II și III. ”De atunci ea nu a mai fost schimbată iar oțelul s-a corodat în tot acest timp, așa că este necesară înlocuirea sa cât mai curând”, ne mai spune Lupaș.

Managerul de proiect al Companiei de Apă, Bogdan Bobic, ne asigură că înlocuirile se vor face în anii următori. ”Acea conductă de diametrul 400, ca și altele similar, vor fi înlocuite în cadrul derulării părții a doua a proiectului de reabilitare rețele apă-canal cu finanțare europeană. Ele, ca și altele, dar și rețele de canalizare, au fost cuprinse în proiectul pentru Pasul II, urmând să fie înlocuite cu conducte modern astfel încât defecțiuni de acest gen care să afecteze clienții noștri să nu mai apară”, ne-a declarat Bobic.

Compania de Apă Arieș se află în fruntea societăților de acest gen (apă-canal) care se află pe lista prioritară pentru obținerea finanțărilor europene pentru continuarea proiectului ce s-a derulat în ultimii ani în zona ADI Apa Văii Arieșului. Dacă prima parte a proiectului a fost concepută, construită și derulată în jurul stației de epurare de la Câmpia Turzii ca element central al finanțării, în cadrul Pasului II se urmărește înlocuirea tuturor conductelor vechi din arealul de activitate al CAA, astfel ca la finalul proiectului, întreaga zonă ADI AVA să dispună de o rețea de apă și canal nouă, care să dureze zeci de ani de aici înainte.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh