23
Sam, Ian
62 New Articles

Eveniment
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda a avut loc în 27 iulie 2017, tradiționalul eveniment intitulat Ziua Soiei. Oaspeții au fost primiți cum se cuvine la sediul S.C.D.A. Turda, unde

secretarul științific al SCDA, dr. ing. Felicia Mureșanu, a transmis participanților un mesaj de bun venit, dar a ținut să propună un minut de reculegere în omagiul celui care a fost Ioan Haș, omul de care se leagă evoluția din ultimele decenii ale stațiunii de cercetare agricolă turdene.

S-a format apoi o coloană de zeci de mașini, pentru deplasarea în câmp, unde a fost amenajat, ca în fiecare an, o platformă demonstrativă de ameliorare a soiei, sub îndrumarea doctorului inginer Eugen Mureșanu, șeful Laboratorului de ameliorare soia.

Platforma demonstrativă propriu-zisă, realizată de cercetătorii de la SCDA Turda conține mai multe secțiuni, începând cu platforma pentru epoci de semănat, continuând cu platforma pentru studiul comparativ a câtorva zeci de soiuri create la instituții și companii de prestigiu din Europa și nu numai, iar apoi cu platforma ce cuprinde soiurile create la stațiunea din Turda.

La manifestarea științifică au participat peste 50 de personalităţi de prim rang în domeniu care au ţinut să fie prezente la acest eveniment organizat la Turda pe probleme de soia, o plantă minune care  are un rol tot mai important în industria alimentară în creşterea animalelor.  Secretarul științific al SCDA, Felicia Mureșanu, a anunțat în premierăcă,începând din acest an, SCDA Turda este membră cu drepturi depline a Asociației Donau Soja, o asociaţie care s-a înfiinţat în Germania şi cuprinde ţările din Europa, la care şi a aderat și Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, la rugămintea acestora.

După vizita în câmp, participanții la eveniment s-au deplasat la Restaurantului Primăriei Turda, unde a fost organizată o fructuoasă sesiune de comunicări științifice, bineînțeles, pe teme legate de cultivarea soiei. S-au prezentat foarte multe informaţii privind, în afară de soiurile de soia, tehnologia care are un rol foarte important în cultivarea și dezvoltarea acestor soiuri, care sunt importante din punct de vedere genetic și din punct de vedere al producţiei, dar fără tehnologie, ne spun specialiștii, nu se poate obţine producţia scontată. S-au schimbat foarte multe informaţii privind bolile şi dăunătorii culturilor de soia, cercetările la care s-a ajuns  în prezent şi ce ar trebui făcut de acum încolo. Tot în cadrul întâlnirii de lucru de la Turda s-au conturat studiile care vor deveni obiective şi pentru amelioratori, la această cultură, şi tehnologic.

La final, după toate discuţiile purtate între specialiștii prezenți la întâlnirea de lucru găzduită de  Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda s-au desprins  nişte concluzii clare urmând a se întocmi o colaborare necesară între toţi aceşti participanţi pentru dezvoltarea acestei culturi dar şi pentru a se promova cât mai mult şi la fermierii români care aveau, oarecum, o teamă de această cultură până în prezent.

 

Aveți aici o galerie foto de la eveniment http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/11841-ziua-soiei-2017-la-statiunea-de-cercetare-dezvoltare-agricola-turda.

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh