18
Joi, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Turda. Luna lui Florar, 2018. Un moment istoric, pentru că este pentru prima dată când pe meleagurile fostului oraș din jurul ocnei de sare poposește un înalt prelat al Bisericii Catolice. Cardinalul Francesco Monterisi, Mare Prior al Academiei Internaționale Maurițiene (în italiană „Accademia Internazionale Mauriziana”) la nivel mondial, a vizitat Turda, inclusiv Salina, la invitația lui Camillo Torta, patronul firmei de salubritate Prival, care activează la Turda din 2009.

Cardinalul a fost primit de primarul Cristian Matei, dar a vizitat și „perla” turismului turdean, Salina, pe care a parcurs-o în pas vioi, în pofida vârstei sale (pe 28 mai împlinește 84 de ani). Înaltul prelat al Bisericii Catolice a vizitat și Mănăstirea de la Dumbrava, în apropierea municipiului Turda, unde italienii din Cluj, în frunte cu Camillo Torta, fac deseori donații. Împreună cu cardinalul Monterisi, la toate acțiunile din zonă, a participat și rectorul Academiei Internaționale Maurițiene, marchizul Fabrizio Mechi, baron de Salle.

Cluj. Se spune că în luna mai, Raiul coboară pe pământ. La Cluj a sosit monseniorul Franceso Monterisi, cardinal și reprezentant al Sfântului Scaun, un personaj carismatic și extrem de agil. Motivul venirii cardinalului italian a fost dorința acestuia de a-l onora pe Camillo Torta, „Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia” (o distincție acordată de președintele Republicii italiene cetățenilor italieni din străinătate sau străinilor, care au contribuit în mod special la reconstrucția Italiei), care l-a invitat pe înaltul prelat n mijlocul comunității italiene din Cluj. Lui Torta i s-a conferit titlul de Pro Rector al Academiei Internaționale Maurițiene, pe 10 aprilie 2018, la Roma. Deosebit de activ la Cluj, de când a venit în România, în urmă cu două decenii (aici a pus bazele, printre altele, Asociației Întreprinderilor Italiene), Torta s-a remarcat prin organizarea mai multor transporturi umanitare având ca destinatare unități spitalicești din județ și nu numai, sau orfelinatul și căminul de bătrâni care activează sub oblăduirea starețului ortodox al Mănăstirii Dumbrava, un bun exemplu de deschidere ecumenică din partea unui catolic fervent. Printre instituțiile care au beneficiat de acțiunile umanitare coordonate de Camillo Torta se numără și Spitalul municipal Turda, care a primit din partea Asociației Întreprinderilor Italiene nu doar mobilier și consumabile dar și un computer tomograf, cu toate utilitățile necesare. Ei bine, evenimentul principal pentru care cardinalul Monterisi a venit la Cluj a fost prezidarea celebrării euharistice, din poziția de Mare Prior al Academiei Internaționale Maurițiene, la Biserica Piariștilor. Evenimentul a avut loc duminică, 6 mai 2018, de la ora 12, în fața reprezentanților comunității italiene din Cluj-Napoca, și a invitaților iar apoi s-a desfășurat Ceremonia de Înmânare a Diplomelor noilor membri ai academiei, de către Rectorul Fabrizio Mechi și Pro-Rectorul Camillo Torta, prilej cu care cardinalul Francesco Monterisi a anunțat înființarea unei clujene a academiei.

Printre cei distinși de reprezentanții Academiei Internaționale Maurițiene a fost și episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, numit Mare Prior pentru Transilvania.

Președintelui Academiei Române, rectorul UBB Ioan Aurel Pop, i-a fost conferită medalia de aur a Academiei Internaționale Maurițiene. Avocata Adela Logean   și preotul Romano-Catolic Stelian Veres se numără și ei printre cei distinși cu această ocazie.

La eveniment au participat și oficialități locale, printre care primarul municipiului Turda, Cristian Matei, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István Valentin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mai multe informații despre Academia Internațională Maurițiană și, implicit, San Maurizio, puteți găsi aici: Academia Internațională Maurițiană http://www.accademiamauriziana.org/accademia/ în caz de dificultăți de înțelegere Google Translate vă poate da o mână de ajutor.

 Vom reveni cu mai multe fotografii de la eveniment.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh