29
Vi, Mar
17 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vineri, 5 octombrie a.c., un echipaj al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca a participat cu elicopterul din dotare la un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema “Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Direcţiei Silvice Suceava şi a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Pojorâta, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la fond forestier, pe raza Ocolului Silvic Pojorâta, intervenția în cazul unui accident rutier în zonă montană, precum și o asanare pirotehnică”.

Particparea Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca la acest eveniment s-a făcut la solicitarea I.S.U.J Suceava, coordonatorul exercițiului.

Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui incendiu la fondul forestier, în zona imediat apropiată de drumul judeţean DJ 175B Transrarău. Astfel, în jurul orei 9:00, prin intermediul numărului unic de urgență 112, mai mulți turişti anunţă faptul că se vede fum în pădure pe partea dreaptă a carosabilului, sens de mers Pojorâta - Rarău.     

La sosirea forţelor de intervenţie (pompierii militari, împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic Pojorâta), s-a constatat că din cauza componenţei vegetale a fondului forestier şi a caracteristicilor reliefului, s-au format curenţi ascendenţi care au favorizat dezvoltarea incendiului către nord şi a cuprins o suprafaţă cu un front cu adâncimea de 5 metri, pe o lungime de 1 km, iar o altă suprafaţă de 1 ha de pădure era deja arsă.

Având în vedere topografia terenului unde s-a produs incendiul, complexitatea acţiunilor de stingere, evoluţia în timp precum şi tendinţa de  propagare a acestuia, s-au luat mai multe măsuri, printre care și solicitarea în sprijin a unui elicopter cu sistem Bambi Bucket de la Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, din cadrul Inspectoratului General de Aviaţiei al Ministerului Afacerilor Interne, care poate dispersa la un zbor un volum de 3.000 litri de apă.

Scopul acestui exercițiu a fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de incendii la fondul forestier și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și structurile competente, participante la exercițiu, respectiv structurile M.A.I din judeţul Suceava, Direcţia Silvică Suceava, Comitetul Local și Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pojorâta, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, Serviciul Public Salvamont Suceava, precum și agenţi economici din zonă.

 

Relaţii Publice

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca

 

Video:

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh