19
Vi, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al județului Cluj, general de brigadă Ion Moldovan, a susținut miercuri, 30 ianuarie a.c., la sediul unității, o conferință de pompieri clujpresă pe tema ”Evaluarea activității  derulate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență în anul 2018”.

Redăm, în continuare, aspectele prezentate în cadrul conferinței de presă:

În primul rând vreau să mulțumesc pentru sprijinul acordat unității noastre în anul care a trecut și aș dori să vă prezentăm succint câteva date si cifre ce reprezintă activitatea care am desfășurat-o în anul care a trecut.

Vă pot spune de pe acum că statistic vorbind suntem în scădere comparativ cu anul anterior, dar cazuistica a rămas foarte variată și cred că am acoperit întreaga ca și atribuții ce însemnă răspuns la solicitările primite din partea cetățenilor.

Din fericire, nu am înregistrat evenimente care să implice un umăr ridicat de victime. Au existat intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat, descarcerare, care nu au depășit numărul de șase persoane care să necesite transportatul la spital. Un eveniment mai deosebit a fost înregistrat la un imobil de pe strada Oașului din municipiul Cluj-Napoca, unde au fost evacuate din cauza acumulării gazelor rezultate în urma unui incendiu peste 20 de persoane. Salvarea s-a realizat prin intermediul platformei de intervenție și lucru la înălțime, care vă pot spune că a fost utilizată la capacitatea maximă pe care o are.

În anul 2018 s-a continuat programul de schimbare și îmbunătățire a tehnicii de intervenție prin achiziționarea de autospeciale, ambulanțe și accesorii astfel că unitatea noastră a primit 3 ambulanțe SMURD, 2 autoscări, 2 autocamioane cu sistem hidraulic de încărcare, 1 container suport logistic multirisc, 1 container suport logistic pentru iluminare de 450 KVA,  2 containere  pentru tabără mobilă sinistrați, 1 bucătărie mobilă,  1 autospecială transport în regim frigorific şi 1 autospecială transport efective la intervenție. Însă cu toate acestea, încă mai întâmpinăm dificultăți în ceea ce privește tehnica de intervenție și pentru acordare prim ajutor calificat.

Sperăm ca până la mijlocul acestui an să mai primim prin continuarea acestui program național și alte ambulanțe SMURD, atât echipajele de terapie intensivă mobilă cât și pentru cele de acordare a primului ajutor calificat. Sperăm ca prin primirea acestui ultim lot să se aducă un plus in activitatea noastră.

Ca și o statistică vă pot spune că am acumulat în anul care a trecut 1195 de zile, în care am fost obligați din cauza defecțiunilor tehnice să scoatem una sau mai multe ambulanțe SMURD din intervenție. Am avut perioade în care au fost scoase din intervenție până la 6 ambulanțe din totalul de 12 care le avem (incluzând în acest număr total și ambulanța SMURD de terapiei intensivă nou-născuți și transport neonatal. Cu același tip de probleme s-au confruntat în același timp și ambulanțele Serviciului de Ambulanțe Județean din pricina îmbătrânirii parcului auto.

În ceea ce privește celelalte tipuri de tehnică și autospeciale primite, au fost implicate în exercițiul internațional desfășurat în București SEISM2018 și mai recent pentru sprijinul comunităților din județul Timiș, ca urmare a fenomenelor extreme din ultima perioadă.

Unitatea noastră a primit 96,7 din bugetul alocat pe titlul I, însă pe ceea ce însemnă partea de investiții s-a alocat un procent de doar  2%, ceea ce ne obligă perpetuăm cu același probleme care le-am avut și în anii precedenți.

O altă problemă cu care ne confruntăm este subdimensionarea numărului inspectorilor de prevenire. Pentru întreaga activitate de control, activități preventive și avizare/autorizare există pe județul nostru doar 14 specialiști, ceea ce reprezintă mult prea puțin având în vedere  nevoile județului. Un exemplu care pot să vi-l ofer este necesitatea de a controla din punct de vedere al prevenirii incendiilor toate obiectele mari din toate domeniile de activitate: spitale, învățământ, comerț, organizarea evenimentelor cu afluență mare de persoane, etc. Aceste obiective trebuie controlate temeinic în fiecare an, iar personalul este în număr foarte mic pentru a putea verifica temeinic aceste obiective.

Acest lucru este resimțit și în cazul activităților desfășurate la nivel național privind controalele în obiectivele de tip club, învățământ, turism, religios, șa., când nu putem acoperi toate obiectivele din județ și trebuie să alegem obiectivele unde considerăm că se înregistrează un pericol mai ridicat.

Mai întâmpinăm dificultăți la avizarea/autorizarea școlilor unde sunt mișcate luciurile destul de greu, prin prisma faptului că investițiile în unitățile de învățământ trebuie realizate de autoritățile locale și nu se fac direct de conducerea acestor unități.

Subdimensionarea este rezultatul ultimei restructurări desfășurate la nivel național, când s-au pierdut 21 de posturi de inspector din cadrul unității.

Ne confruntăm în continuare cu deficit de personal, îndeosebi la nivelul punctelor de lucru nou deschise. Deși la subunitățile din municipiile Cluj-Napoca și Dej avem un procent de încadrare de peste 90%, înregistrăm deficit la celelalte subunități. Pe lângă acest fapt unitatea noastră este subdimensionată pentru ceea ce însemnă numărul și complexitatea misiunilor de la nivelul județului. Suntem în jur de 730, dar nevoia noastră ar fi de cca 900. Există în acest moment demersuri demarate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru a mări numărul de personal de la nivelul unității noastre și a celor din Iași, Timiș, Sibiu, ș.a.

Misiunea pentru asigurarea primului ajutor calificat, evacuare în situații de urgență, prevenire și stingere a incendiilor din cadrul Festivalului de Muzică Untold rămâne misiunea cea mai solicitantă de la nivelul unității noastre. Pentru unitatea noastră reprezintă o obligație legală de asigura măsurile specifice pe timpul acestui festival, iar pentru personalul medical din cadrul UPU-SMURD reprezintă o înțelegere contractuală.

Urmează să se înființeze n nou punct de lucru în comuna Chinteni și o stație SMURD în municipiul Gherla și suntem în discuții pentru identificarea unor locații la nivelul municipiului Cluj-Napoca în vederea operaționalizării a noi puncte de lucru.

Sperăm ca în cadrul proiectelor demarate la nivel național să fie cuprins și un elicopter ușor pentru intervenție urbană care să fie operaționalizat în cadrul municipiului Cluj-Napoca.

Nu în ultimul rând, doresc să amintesc aportul care îl au fondurile acumulate în urma campaniei de redirecționare a 2% din impozitul pe salariu pentru sprijinul activității SMURD, îndeosebi pentru reparațiile care sunt necesare pentru ambulanțele SMURD. De asemenea, amintim faptul că anul acesta este stabilit un termen restrâns în care se pot depune aceste formulare, adică până pe 15 martie.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh