18
Joi, Apr
19 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

București, octombrie 2019. Declarația de la Haga se adresează reprezentaților sistemelor de sănătate din întreaga Europă, cu scopul de a facilita dezbaterile pe tema adaptării practicii medicale și a politicilordiabet publice referitoare la managementul diabetului de tip 2, în conformitate cu actualizările aduse de ghidurile internaționale. Misiunea asumată de semnatarii declarației este de a se asigura că persoanele cu diabet sunt puse în prim plan atunci când sunt formulate planuri de acțiune la nivelul fiecărei țări.

Conf. Dr. Cornelia Bala și conf. Dr. Anca Mihaela Pantea Stoian au participat, în calitate de experți, reprezentând România, la redactarea Declarației. La evenimentul de lansare a fost prezent și Radu Gănescu, președinte al asociației COPAC și vice-președinte al European Patient Forum.

Cei unsprezece specialiști europeni semnatari ai declarației au elaborat o analiză a obstacolelor care împiedică, la nivel european, aplicarea noilor ghiduri clinice pentru managementul diabetului de tip 2 și au propus cinci direcții principale de acțiune pentru eliminarea acestora:

  • Implicarea tuturor factorilor de decizie în elaborarea unor recomandări practice, ușor de implementat, la nivelul fiecărei țări.
  • Creșterea investițiilor în platformele tehnologice
  • Sprijinirea comunității medicale în a acorda îngrijirile optime necesare pacienților cu diabet de tip 2
  • Dezvoltarea unor instrumente de monitorizare eficientă a rezultatelor implementării ghidurilor
  • Promovarea abordării multidisciplinare în managementul diabetului

Toate țările participante au teme și temeri comune

“A fost interesant și încurajator să vezi că 16 țări europene discută la unison, au teme și temeri comune in ceea ce privește diabetul și că, în final, nevoile sunt aceleași. Prima și cea mai importantă temă a fost cea a existenței unui Registru Național. Nu poți face politici coerente în diabet dacă nu știi totul despre pacienți! În momentul în care avem o imagine clară referitoare la numărul de pacienți cu diabet zaharat tip 1, tip 2 și prediabet, educația acestora este un obiectiv esențial. Un pacient needucat este necompliant. Un medic neinformat va avea inerție clinică mare. Toate astea se reflectă in viața pacientului, care va avea complicații multiple. Prioritățile în diabet nu au culoare politică!” a declarat Conferențiar dr. Anca Mihaela Pantea Stoian.

Radu Gănescu, reprezentantul asociației pacienților cronici din România – COPAC, a menționat nevoile comune ale tuturor țărilor de a-și redefini politicile publice în funcție de avansul înregistrat de cercetarea medical, dar și dificultățile pacienților de a găsi informații de calitate și de a găsi soluții  pentru adaptarea la problemele curente legate de condiția bolii. “Concluzia mea personală a fost că nimeni nu e perfect la nivel european. Dar există posibilitatea de îmbunătățire prin educație, informare și voință politică”, a declarat Radu Gănescu.

Alături de susținerea urgenței investițiilor în platforme tehnologice care să faciliteze integrarea tuturor celorlalte direcții de informare și acțiune în diabetul de tip 2, conferențiar dr. Cornelia Bala a subliniat rolul decisiv al Declarației, acela de a fi “un instrument de lucru pe baza căruia să înceapă acțiuni concrete, adaptate realităților din fiecare țară.”

Conform estimărilor specialiștilor, numărul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 va crește în principal din cauza dietei nesănătoase, a lipsei de activitate fizică și a obezității. Persoanele care suferă de diabet prezintă un risc crescut de dezvoltare a unei serii de complicații - afecțiuni cardiace, cerebrale, arteriale, renale, oftalmologice și neurologice, cu implicații majore economice, sociale și personale.

Diabetul afectează 58 de milioane de europeni, ceea ce reprezintă aproape 9% din populația Europei, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF), care estimează că, până în 2045, numărul acestora va crește cu 16%, ajungând la 67 de milioane. În 2017, diabetul a provocat mai mult de 477.000 de decese în Europa (9% din mortalitate la nivel european) în rândurile persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

Summit-ul european privind politica în domeniul diabetului urmează unei campanii multianuale derulate de Primary Care Diabetes Europe – organizație reprezentativă pentru asistența primară implicată în controlul diabetului, cu sprijinul organizatoric și financiar al AstraZeneca, la care s-a alăturat anul acesta și compania Medtronic.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh