27
Sam, Apr
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2019, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:dna  

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

 

         DRĂGUȘ IOAN-GHEORGHE, la data faptelor contabil în cadrul Primăriei Comunei Oncești, județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

      -    schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

-    fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

-    uz de fals în formă continuată,

-    delapidare în formă continuată,

-    fals intelectual în formă continuată,

-    uz de fals în formă continuată.

 

      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

      În perioada, 16 octombrie 2017 - 14 iunie 2018, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ”Modernizare rețea stradală în Comuna Oncești, județul Maramureș”, inculpatul Drăguș Ioan-Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, ar fi schimbat destinația sumei de 2.128.245 lei, primită de Primărie în condițiile de mai sus.

      Concret, acesta ar fi efectuat plăți nelegale în baza unui număr de  41 de Ordine de plată, falsificate prin contrafacerea semnăturii ordonatorului de credite (primar), în favoarea unor agenți economici și persoane fizice, în alte scopuri decât cele stabilite prin contractul de finanțare.

În perioada 12 ianuarie 2016 – 05 iulie 2018, inculpatul Drăguș Ioan-Gheorghe, în aceeași calitate, ar fi ridicat și și-a însușit în interesul său sau pentru altul, din contul Primăriei Comunei Oncești deschis la Trezoreria Sighetu Marmației, pe baza unui număr de 55 de înscrisuri oficiale  falsificate, intitulate ”Cec pentru ridicare numerar multiplu”, suma totală de 572.577 lei.

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria Comunei Oncești s-au constituit părți civile cu sumele de 2.174.970 lei respectiv 572.577 lei.

 

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile, ce aparțin inculpatului Drăguș Ioan-Gheorghe.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

  1. 2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului AVRAM SORIN DANIEL, lucrător vamal în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stamora Moravița, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de luare de mită.

 

      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

      În zilele de 04 și 12 septembrie 2019, inculpatul Avram Sorin Daniel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la o persoană, om de afaceri, suma totală de 100 de euro pentru a-i permite intrarea în România cu mai multe obiecte funerare.

      Pentru a-l determina să remită sumele de bani, vameșul i-ar fi pus în vedere omului de afaceri că are posibilitatea aplicării unei sancțiuni contravenționale.

Ulterior, în ziua de 16 septembrie 2019, pentru același motiv, lucrătorul vamal ar mai fi pretins de la același om de afaceri suma de 150 de euro.

După mai multe negocieri, suma finală care i-ar fi fost remisă inculpatului Avram Sorin Daniel ar fi fost de 70 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

      PĂLĂȘAN GHEORGHE ADRIAN, la data faptelor secretar în cadrul primăriei comunei Bunești, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte),

- complicitate la fals în declarații, (2 fapte din care una în formă continuată),

Persoană fizică, fermier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte),

- fals în declarații, (2 fapte din care una în formă continuată),

   În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

      În perioada 2009-2018, fermierul, beneficiind de ajutorul  inculpatului Pălășan Gheorghe Adrian, ar fi depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru terenuri pe care fie nu le-a utilizat deloc (campaniile agricole 2009-2012, 2016-2018), fie le-a utilizat doar în parte (campaniile agricole 2013-2015).

         Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 574.761lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 607.837 lei.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător și popririi asigurătorie asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie aparținând celor doi inculpați, până la concurența sumei de 607.837,62  lei.

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

 

         CULAC PETRU, consilier superior la Compartimentul Cadastru, Urbanism și Agricultură din cadrul Primăriei Bocicoiu Mare, județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

      - participație improprie în forma complicității la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

      - instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

 

      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

         În perioada 2012 - 2014, inculpatul Culac Petru ar fi înlesnit și ajutat cu rea-credinţă o rudă de-a sa să folosească și să prezinte la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) documente ori declaraţii false și inexacte, în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren de 9,36 ha pășune, pe care nu-l deținea în realitate.

În același context, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane să-i pună la dispoziție o parte din aceste documente (adeverințe) prin care se adeverea faptul că ruda sa deținea spre folosire suprafața de teren respectivă.

În realitate, suprafața de 9,36 ha pășune se găsea în proprietatea unei asociații composesorale.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 48.424 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului Culac Petru.

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh