28
Joi, Mar
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat astăzi conferința internațională la nivel înalt „Împreună combatem risipa alimentară‘’, dedicată măsurilor pentru reducerea chef stea michelinrisipei alimentare, incluse în obiectivul de dezvoltare durabilă 12 din Strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Sărbătoarea Gustului.

„Ne bucurăm că am reușit să organizăm o conferință de asemenea amploare pe tema risipei alimentare, una dintre cele mai importante componente ale dezvoltarii durabile. Impactul acestei probleme  este mai mare decât pare la prima vedere.  Românii aruncă zilnic 6000 de tone de alimente. Vorbim despre resurse risipite, de impact negativ asupra mediului, dar și despre o problemă etică având în vedere că sunt încă foarte mulți oameni care nu reușesc să își asigure hrana zilnică”, a declarat László Borbély.

Scopul conferinței este de a oferi o platformă pentru dezbatere între decidenți la înalt nivel din cadrul instituțiilor europene, miniștri din Guvernul României, parlamentari și alți reprezentanți de seamă din mediul academic, institute de cercetare, societatea civilă, bănci de alimente, mari companii din retail și industria HoReCa, legat de acțiuni concrete și bune practice.

În cadrul conferinței a ținut un discurs și Nabil Gangi, director adjunct al Departamentului Regional pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură  (FA0), prin care a subliniat amploarea fenomenului la nivel mondial: Fenomenul risipei alimentare generează  gaze cu efect de seră comparabile cu India.

Din partea autorităților, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului,ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian OROS și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, Barna TÁNCZOS.

Conferința a reunit aproximativ 150 de participanți și afost împărțită în trei paneluri. În prima sesiune discuțiile s-au concentrat asupra cadrului legal privind combaterea risipei alimentare și a reunit reprezentanți ai autorităților publice. În partea a doua marile magazine de retail, băncile de alimente și societatea civilă au expus modul în care acționează  pentru combaterea risipei și care sunt principalele provocări din acest domeniu.

Evenimentul s-a încheiat prin lansarea cărții „Arta de mânca bine” avându-l ca autor pe cunoscutul Chef cu o stea Michelin Alain Alexenian. Publicarea cărții a fost sprijinită de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și va ajunge la școlile din toată țara.

„Dezvoltarea durabilă presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru înseamnă că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe educație. Am sprijint publicarea acestei cărți în peste 6000 de exemplare care vor ajunge la toate școlile din România. Vom distribui de asemenea în nouasprezece mii de exemplare o broșură educativă către elevii de școală primară București. Este un exemplu de acțiune concretă pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 în România. Alimentația reprezintă o componentă extrem de importantă a unui stil de viață sănătos. Dacă ne dorim ca generațiile viitoare să aibă o viață durabilă, trebuie să le oferim o educație pe măsură”, a completat László Borbély.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh