17
Mie, Iul
0 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Noiembrie, luna de luptă împotriva cancerului pulmonar 

București, 25 noiembrie 2021 – Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și MSD România organizează astăzi, 25 noiembrie, iluminarea în alb a clădirii Institutului Oncologic din Cluj Napoca în cadrul unei acțiuni de conștientizare cu privire la cancerul pulmonar. Inițiativa, parte a campaniei europene “Mergeți la control” lansată de Lung Cancer Europe, marchează Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar, atrăgând atenția asupra importanței depistării timpurii a acestui tip de cancer. 

Cancerul bronhopulmonar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în lume și în România, unde cu 12122 cazuri noi (reprezentând 12,3% din toate cancerele la ambele sexe) ocupă locul al doilea ca frecvență, conform Globocan 20201. Mai grav, cancerul bronhopulmonar continuă să fie prima cauză de mortalitate oncologică (10779 decese, 19,8% din toate cancerele)1. Implementarea unui control mai eficace al bolii poate contribui la creșterea ratei de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar și în România2.  Un control al bolii presupune: creșterea gradului de conștientizare asupra prevenției cancerului, inclusiv combaterea fumatului, interventii de screening și diagnosticare precoce, un traseu diagnostic clar si rapid al pacientului, îngrijiri de calitate și, nu in ultimul rând, accesul la imunoterapii și alte tratamente inovatoare. 

În regiunea de nord-vest a țării, inclusiv în județul Cluj, se înregistrează în ultimii ani una din cele mai ridicate rate de incidență a cancerului pulmonar, lucru care face necesară o colaborare mai strânsă între asociațiile de pacienți, instituțiile medicale și autoritățile locale atât în ceea ce privește informarea și educarea cu privire la simptomele cancerului pulmonar, cât și în sfera depistării precoce, a diagnosticului și a tratamentului.” afirmă Cezar Irimia, Președintele FABC.

„La Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuță", în perioada 2016-2020, au fost înregistrați și tratați 1893 pacienți noi cu cancer pulmonar. Față de 2020, primul an al pandemiei, în care numărul cazurilor a fost cu 105 mai mic decât în anul precedent din cauza neprezentării la medic a pacienților, în primele 10 luni din 2021 au fost înregistrați 333 pacienți noi, estimându-se circa 400 pacienți noi cu cancer pulmonar până la sfârșitul anului. Acest lucru semnifică o revenire la ritmul ascendent de diagnostic și tratament dinaintea pandemiei.” menționează dr. Cătălin Vlad, Director General, IOCN.

Depistarea precoce a cancerului pulmonar poate crește semnificativ șansele de supraviețuire și poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților

“Din păcate, mulți oameni sunt rezervați să-și consulte medicul de familie atunci când „doar tușesc”, însă o tuse persistentă ar putea fi totuși un semn al unei boli pulmonare grave, precum cancerul pulmonar. Este important să nu ignorăm acest simptom și să discutăm cu medicul, întrucât oricine poate face facer pulmonar”, afirmă Cezar Irimia. Alte simptome asociate acestei afecțiuni sunt: respirația  îngreunată, tusea cu sânge (hemoptizie), durerea persistentă în piept sau umăr, infecțiile pulmonare repetate, senzație de oboseală sau slăbiciune, pierderea în rapidă în greutate3.

În cadrul comisiei comisiei multidisciplinare de tumori toracice din cadrul IOCN, cele mai frecvente tipuri histologice discutate pentru decizie terapeutică au fost adenocarcinomul (48%), urmat de carcinoamele scuamoase (35%) și carcinoamele cu celule mici (13%). În ceea ce privește repartiția stadială a cazurilor discutate predomină stadiul IV (metastatic) - 70%, urmat de stadiul III (avansat locoregional) – 24% și stadiile localizate (II – 4%, I – 2%).

România se află pe un nedorit loc doi în UE atât pentru incidență cât și pentru mortalitate la bărbații sub 70 de ani4. Riscul de boală crește în general cu vârsta, fiind mai mare mai ales după vârsta de 55 de ani, însa boala nu ocolește adulții mai tineri. Îmbolnăvirile survenite la bărbați sunt de aproape 3 ori mai numeroase decât la femei1. Deși fumatul este principalul factor de risc incriminat în apariția cancerului pulmonar, aproximativ 1 din 4 pacienți cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată5. Alți factori de risc asociați bolii sunt expunerea la radon, la unele noxe chimice cu potential cancerigen precum azbestul sau arsenicul, agenţii poluanţi din mediu inconjurator, fumatul pasiv, unele boli pulmonare pre-existente sau un istoric familial de tumori pulmonare.

Stigmatizarea în cancerul pulmonar are impact asupra vieții calității pacienților

Asocierea cancerului pulmonar cu fumatul duce la stigmatizare și autostigmatizare, cu efect asupra calității vieții pacientului. Pentru a susține pacienții cu cancer pulmonar, FABC, IOCN și MSD România au dedicat acestei tematici un episod din podcastul de psiho-oncologie “Gânduri și emoții în traseul oncologic”.

“De unde vine stigmatul in cancerului pulmonar? Oamenii tind să creadă că boala este o consecință directă a fumatului excesiv, ceea ce nu este neaparat adevărat în toate cazurile. Aproape 25% dintre cancerele pulmonare nu au legătură cu fumatul. Nu putem schimba trecutul, dar avem în mâini ziua de astăzi. Există cercetării și metaanalize care arată faptul că intervențiile psiho-oncologice reduc semnificativ distresul, favorizează starea de bine, diminuează depresia și anxietatea și îmbunătățesc calitatea vieții. Mai mult decât atât un studiu de referință a demonstrat că asistența psiho-oncologică suportivă ar putea influența supraviețuirea la pacienții cu cancer pulmonar”, afirmă dr. Florina Pop, psiholog clinician principal la IOCN.

Conceput de dr. Florina Pop, podcastul abordează în 8 episoade cele mai comune provocări și teme de îngrijorare resimțite de către pacienți și de familiile acestora în fiecare etapă prin care trec de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament și supraviețuire. Podcastul este disponibil gratuit pe platforma onco-plan.ro.

 

Despre IOCN

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa. Institutul este unitate sanitară de interes public naţional cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii Publice, şi functionează în baza Hotărârii Guvernului României nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice.

Institutul asigură servicii medicale preventive, curative, şi paleative în domeniul oncologic, desfăşurând totodată o amplă activitate de învăţământ şi cercetare. De asemenea, Institutul desfășoară activitatea de educaţie medicală continuă (EMC) pentru medici şi asistenţi medicali.

Despre FABC

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC prezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 asociaţii care activează pe plan local la nivelul judeţelor. Detalii - Lista Asociații Membre. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

Despre MSD

De peste un secol, MSD descoperă pentru viață, dezvoltând medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-și misiunea de a salva și îmbunătăți vieți. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare.  Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele - incluzând aici cancerul și bolile infecțioase, precum HIV și Ebola, și tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă. Pentru mai multe informații, accesați www.msd.com.

 

 

Referințe:

  1. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
  2. Heuvers, M.E., Hegmans, J.P., Stricker, B.H. et al. Improving lung cancer survival; time to move on. BMC Pulm Med 12, 77 (2012). https://doi.org/10.1186/1471-2466-12-77
  3. American Cancer Society, Lung Cancer Signs & Simptoms https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html
  4. https://ecis.jrc.ec.europa.eu/
  5. David Planchard, Benjamin Besse, European Respiratory Journal 2015 45: 1214-1217; DOI: 10.1183/09031936.00046915
Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh