20
Sam, Apr
19 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii este o bază militară în plină dezvoltare, de o importanță strategică deosebită nu doar pentru țara noastră ci pentru întreaga Alianță Nord Atlantică (NATO) din care România face parte.

O dovadă că lucrurile stau așa, dacă mai era nevoie, este vizita președintelui Klaus Iohannis, în plină criză militară în flancul estic al țării noastre.

„Am vizitat baza aeriană din Câmpia Turzii unde am discutat foarte aplicat despre capacitățile tehnice și pregătirea aeronavelor din dotarea armatei noastre. Avem rezultate concrete ale modernizării Forțelor Aeriene și Terestre, începute odată cu acordul politic pe care l-am inițiat, de alocare a 2% din PIB pentru Apărare. Contextul actual de securitate din vecinătatea noastră dovedește că aceste măsuri erau necesare. Suntem hotărâți să continuăm dezvoltarea și modernizarea structurilor noastre militare, conform angajamentelor asumate în cadrul NATO. Vom menține eforturile strategice pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere”, afirmă președintele României în cele câteva rânduri postate pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale a României.

Pentru cititorii noștri și, de altfel, pentru toți românii, m-am încăpățânat să transcriu aici întregul discurs ținut de președintele țării, contestat în ultima perioadă de tot mai mulți dintre cetățeni, pentru că am considerat o astfel de apariție oficială, în cadrul uneia dintre cele mai moderne baze NATO din România, ca deosebit de importantă în contextul agravării și tensionării situației de la frontiera dintre Ucraina și Rusia. Pentru a sublinia importanța evitării unui conflict armat în „coasta” României și a realiza  antiteză cu seriozitatea situației, vă amintesc o glumă, foarte populară și, în anumite vremuri, destul de adevărată. „- Cu cine se învecinează Rusia, elev Bulă?” „-Cu cine vrea ea, to'arășa profesoară!” Să sperăm că lucrurile s-au mai schimbat între timp și că NATO și aliații plus partenerii săi vor reuși să prezerve pacea în această parte a lumii și nu numai.

Președintele Klaus Ioahannis, după ce i-au fost prezentate tot felul de aeronave militare, aliniate la marginea pistei ca ofertele producătorilor agricoli în zi de târg, pe galantare, a ținut un discurs care, după părerea noastră, are o importanță mult mai mare ca decorul și lipsa de vizibilitate în care s-a desfășurat, fugitiv, această vizită la ceea ce va fi, curând, cea mai modernă bază militară NATO de pe teritoriul României. Un discurs plin de acel limbaj de „lemn” specific nu numai administrațiilor politice sau diplomaților, ci și militarilor. De aceea, recomandăm analizarea mesajului transmis de președintele României care a ajuns, cu siguranță, imediat pe biroul lui Putin, pentru că este destul de  consistent dacă îndepărtăm „foițele cepei”. Am încercat să dăm o mână de ajutor, prin transcrierea cu majuscule a unor pasaje:

„Tocmai am încheiat vizita la această unitate militară situată în inima Transilvaniei, UNA DEOSEBIT DE IMPORTANTĂ PENTRU ARMATA ROMÂNIEI. Au fost prezentate câteva dintre aeronavele cu care au fost dotate forțele noastre aeriene și am avut discuții foarte bune, foarte aplicate, despre capacitățile tehnice și pregătirea acestor aeronave și ale forțelor care sunt prezente aici. Mă bucur să constat că avem rezultate concrete a procesului de modernizare a forțelor  aeriene dar și acelor terestre, două componente de bază ale armatei noastre. România a luat primele măsuri pentru modernizarea forțelor armate încă de la începutul anului 2015 odată cu inițierea acordului politic pe care l-am inițiat, prin care am decis atunci ALOCAREA A 2% DIN PRODUSUL INTERN BRUT (PIB) PENTRU APĂRARE, PENTRU O PERIOADĂ DE CEL PUȚIN 10 ANI.

De atunci, în concordanță cu deciziile asumate de România în cadrul NATO, a făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante și a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciții tot mai complexe, inclusiv în format aliat. Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare. Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euro-atlantice, inclusiv a securității României s-au amplificat. SUNT EVIDENTE TENDINȚELE DE REVENIRE LA POLITICA DE FORȚĂ ȘI DE CONTESTARE A ACTUALEI ORDINI INTERNAȚIONALE LIBERALE PRECUM ȘI A ARHITECTURII EUROPENE DE SECURITATE CONSTRUITE DUPĂ RĂZBOIUL RECE.

În aceste condiții, trebuie  să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid,  DE EXEMPLU ÎN SPAȚIUL CIBERNETIC. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate. Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euro-atlantic, confruntat în prezent cu amenințări semnificative în partea de est a Europei. Acest context de securitate confirmă necesitatea prezenței mai consistente a NATO, a Statelor Unite  și a altor aliați în zona Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat. Reiterez de aceea, în acest cadru, aprecierea mea deosebită pentru deciziile anunțate foarte recent, ale președinților Biden și Macron, PRIVIND DESFĂȘURAREA DE FORȚE MILITARE ÎN ROMÂNIA, contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul flancului estic, la Marea Neagră, și ÎN ACELAȘI TIMP EXPRESIA SOLIDARITĂȚII ȘI ANGAJAMENTULUI ACESTOR PARTENERI STRATEGICI AI ROMÂNIEI PENTRU SECURITATEA NOASTRĂ. Am fost, în toată această perioadă, și suntem, în contact strâns, la nivel diplomatic, operațional și tehnic, pentru stabilirea detaliilor și datelor exacte ale desfășurării unităților militare americane și franceze în România și, fără îndoială, vor urma, curând, anunțuri concrete în acest sens.

În ceea ce ne privește, ROMÂNIA ESTE HOTĂRÂTĂ SĂ ÎȘI DEZVOLTE ȘI MODERNIZEZE ÎN CONTINUARE CAPABILITĂȚILE MILITARE, CONFORM ANGAJAMENTELOR ASUMATE ÎN INTERIORUL ALIANȚEI NORD-ATLANTICE. În același timp, vom acorda  și pe mai departe, o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național cât și în context internațional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantare integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre. Totodată, creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul instituțiilor publice și al societății în ansamblu, reprezintă o direcție principală de acțiune subsumată implementării strategiei naționale de apărare a țării.

Dragi militari, Armata României este o instituție fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenței, integrității și suveranității naționale a României. VALORILE MORALE PE CARE SE BAZEAZĂ FORȚA COMBATIVĂ A ACESTEIA, ONOARE, PATRIE ȘI DATORIE, CONSTITUIE FUNDAMENTUL MISIUNII FIECĂRUI MILITAR. Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță.

Noile tipuri de avioane, intrate în dotarea armatei, în special a aeronavelor F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri, însă,  aici. AVEM ÎN VEDERE SĂ ACHIZIȚIONĂM ȘI AVIOANE DE ULTIMĂ GENERAȚIE, F-35.

Dragi militari, cetățenii români vă apreciază pentru realizările dvs. profesionale și au un respect deosebit pentru patriotismul și dorința de autodepășire care vă caracterizează. Vă îndemn să vă pregătiți și în continuare, cu aceeași tenacitate și dăruire pentru nobila misiune de apărare a României!. Vă doresc mult succes și sănătate!”, a sunat mesajul oficial pe care președintele țării l-a rostit în fața personalului Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh