26
Vi, Apr
2 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Este foarte clar că, în actualul context, este datoria noastră să acordăm sprijin, cum putem, victimelor situației din Ucraina. Românii au arătat în ultimele zile un spirit civic exemplar, fiecare încercând să ajute cum poate și să dea din puținul pe care îl are. Considerăm, în acest sens, că ar trebui clarificate următoarele aspecte:

  1. Donăm Util. Ce înseamnă să donăm cu cap? Înseamnă să analizăm mai serios nevoile celor către care donăm. Ne-am documentat și noi din poziția mai multor organizații, inclusiv a unora care au deja demersuri în desfășurare cu privire la ajutarea victimelor și a reieșit, de exemplu, că nu sunt utile în acest moment donațiile în haine. Acest aspect este evident când ne gândim că mulți dintre acești oameni sunt în tranzit pe teritoriul României, și-au luat deja cu ei tot ce puteau duce într-un bagaj și nu au nevoie de resurse care s-ar transforma doar în bagaje suplimentare. Este posibil ca, pe termen mediu, cel puțin persoanele care ajung să rămână o perioadă în România să aibă nevoie de ele. Tocmai din acest motiv, nu ar trebui colectate și mutate încă urgent aceste resurse în zone vamale, ci ar trebui organizate local pentru a se distribui când este cazul celor care au nevoie de ele;

  2. Donăm Informat. Sunt multe apeluri la donații în bani. Vă încurajăm pe fiecare să verificați temeinic situația celor care justifică donații în bani și să vedeți dacă au transparentizat clar sistemul de donare (Ce fac cu banii? Cum țin evidența acestor bani? Au un istoric care să justifice că vor folosi eficient și corect resursele colectate? Sunt persoane reale? etc). Dacă nu reușiți să ajutați în alte moduri și vreți să ajutați prin donații în bani, vă recomandăm să donați către organizații cu un istoric cert de performanță în domeniul umanitar și credibilitate. Un astfel de exemplu ar fi inițiativa Crucii Roșie pe care o puteți găsi aici https://www.icrc.org/en/donate/ukraine-0;

  3. Voluntariat Util. Nu vă deplasați inutil la granițe. Dacă fiecare merge, mai ales cu resurse nu neapărat necesare, se risipesc timp, resurse și energie care ar putea fi mai bine direcționate. Dacă vreți să vă implicați în voluntariat, căutați în schimb grupuri de Facebook unde se postează solicitări de ajutor, analizați temeinic fiecare solicitare în parte și interveniți după cum considerați că este cazul;

  4. Informați și Informați-vă Corect. Suntem și noi, românii, victima unor eforturi organizate ale Rusiei de dezinformare și dezbinare. Nu dați mai multă putere acestor eforturi. Miza lor este dincolo de Ucraina. Miza lor este să ne dezbine și să ne facă să luptăm unii împotriva celorlalți. Ce puteți face în acest sens? Analizați foarte critic informația cu care interacționați: verificați credibilitatea sursei, comparați informația de la surse multiple și reacționați lent. Ce înseamnă să reacționăm lent? Nu distribuiți pe canale de social media sau de comunicare privată informație pe care nu ați verificat-o. Nu toate pozele sunt reale, nu toate videourile sunt reale și chiar și cele reale sunt uneori scoase din context. 

 

Ce mai trebuie luat în considerare? 

Chiar și aceste informații pe care vi le-am dat se pot schimba în orice moment. Obiectivul nostru, de acum încolo, va fi să ne organizăm și să colectăm constant informații pentru a putea actualiza punctele pe care le-am enunțat mai sus. Odată cu evoluția conflictului, are loc și o schimbare la nivelul nevoi victimelor, motiv pentru care vom depune eforturi pentru a fi la curent cu nevoile reale ale acestor persoane. 

 

Ce vom face noi la nivel local să putem să dăm o formă mai organizată inițiativelor de sprijin? 

  1. Platforma SprijinUcrainaArieș. Am dezvoltat o platformă unde toți cei cu suflet mare și spirit civic din zona Arieș se pot înregistra, dacă doresc, pentru a fi contactați exact atunci când este nevoie de ei. Cele mai urgente 3 nevoi identificate momentan sunt următoarele: găsirea de oameni care să ia cetățeni ucraineani în gazdă (nu este clar câți au această nevoie, dar cu siguranță nu strică crearea unei baze de date locală și apelarea la ea atunci când va fi cazul), găsirea de traducători română-ucraineană și/sau română-rusă (la fel, pentru a fi solicitați să ajute cu dialogul cu persoanele care nu vorbesc engleză) și găsirea de persoane dispuse să transporte victime acolo unde au nevoie (tot apelați ulterior, doar când se identifică victime care au această nevoie). Platforma poate fi accesată pe www.sprijinucraina.civicaries.ro și va permite înregistrarea persoanelor interesate să doneze diverse bunuri dar, pentru moment, nu vom solicita bunurile respective până când nu se concretizează cui și cum le dăm. La momentul actual platforma nu va permite donația în bani. Dacă situația evoluează de așa natură încât să se identifice nevoie care pot fi acoperite doar în bani, vom comunica atunci clar și transparent câți bani sunt necesari, ce se va face cu ei, cum vom transparentiza intrările și ieșirile pentru donatori precum și actualizări cu achizițiile necesare. Misiunea acestei platforme nu este de a redirecționa resurse către graniță ci de a produce impact pe termen mediu. Vrem să creăm o bază de date locală cu cei care pot oferi orice fel de resurse și, când este cazul, să le activăm pentru cei care au nevoie de ele;

  2. Grupul SprijinUcrainaArieș. Am creat un grup de Facebook în care se pot alătura toți cei care ar vrea să ajute dar nu știu încă cum sau nu pot. Acest grup NU ESTE UN GRUP DE ȘTIRI. Din acest motiv, vom modera atent activitatea de pe grup, vor fi interzise orice fel de postări politice, comerciale, editoriale sau altele asemenea. De ce? Suntem siguri că aveți momentan surse din care vă informați și, pentru ca un grup de Facebook să rămână util, este absolut necesar să nu fie inundat cu informație redundantă. Vrem ca grupul să rămână activ, să se posteze concret pe el întrebări referitoare la ajutor, apeluri de ajutor (atunci când este cazul) și actualizări ale demersurilor de sprijin pentru transparență. Link-ul grupului de Facebook: https://www.facebook.com/groups/509953157151688/.

  3. Consorțiul SprijinUcrainaArieș. Am avut deja o discuție astăzi cu mai multe organizații non-guvernamentale locale, inclusiv: Activ pentru Tine, Banca de Alimente Cluj, Speranța Diabeticilor, Slow Food Turda, Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică, The Da Vinci System, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Transilvania și Pajura Turda. Toate aceste ONG-uri au resurse și parteneri care pot contribui pentru a avea o intervenție mai clară în această criză. Dorința noastră este să ajutăm cu cap și să creăm un mediu local în care oricine e interesat să ajute poate să ajute în mod real. Invităm și alte organizații locale să se alăture! Avem împreună un grup de WhatsApp pe care comunicăm ce mai aflăm cu privire la ajutorul victimelor. Cei interesați să se alăture o pot face prin intermediul platformei sau contactând orice alt membru al consorțiului. Atenție însă, scopul nostru nu este să monopolizăm sprijinul civic! Fiecare este liber să ajute cum dorește. Dorința și misiunea noastră este să colaborăm, să ne punem orgoliile deoparte și să ne organizăm în așa fel încât munca noastră civică să producă un impact real. Sunt multe alte mișcări civice care fac multe la nivel județean, interjudețean sau chiar național. Noi ne vom concentra doar pe acele demersuri care pot aduce o utilitate acțiunilor locale, derulate la nivelul Comunității Urbane Arieș. 

 

Ce vă mai rugăm pentru moment? Să aveți cu noi (și cu ceilalți) multă răbdare, înțelegere și empatie. Nu suntem organizații specializate pe sprijinul victimelor unei situații militare. Nici nu ne-am fi gândit vreodată că o să trebuiască să fim. Dar, aici suntem. Vom face tot ce ne stă în putere să ajutăm, suntem deschiși criticii constructive și colaborării și sperăm să reușim să dăm utilitate instinctului natural de a face bine. Inclusiv platforma a fost realizată de gratuit în doar 3 ore de tineri voluntari pe IT. Dacă descoperiți erori în platformă, contactați-ne urgent să le remediem.

Pentru mai multe detalii despre procesul de înscriere sau alte informații, ne puteți contacta la: 0770101315 (Leonardo Mărincean) sau 0753727364 (Andreea Bobiș).

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh