27
Sam, Apr
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Câteva sute de persoane au fost prezente – mai mulți decât în anii precedenți – la Castrul Roman Potaissa, cu ocazia Zilelor Municipiului Turda. Ei au fost atrași de ideea vizionării unui spectacol care să reînvie, la propriu, acțiuni din antichitate, în acest loc încărcat de istorie pus în scenă (adică în plin câmp) de grupul VIRTVS ANTIQVA.

Cei prezenți s-au bucurat de un spectacol inedit, ce are ca protagoniști gladiatori, soldați romani sau zeițe antice. Dincolo de costume și interpretarea amatorilor care constituie grupul VIRTVS ANTIQVA, succesul a fost asigurat de interactivitateThumbnail imagea spectacolului și chiar de posibilitatea de a cumpăra suveniruri, care să aibă, oarecum, legătură cu antichitatea.

În partea I a spectacolului a avut loc prezentarea școlii de gladiatori și a personajelor de acum 2000 de ani, antrenamentul gladiatorilor, ritualul zeiței Nemesis, lupte de gladiatori, intrarea furiilor 
și , respectiv, furiile dezlănțuite. În pauză, spectatorii s-au putut fotografia cu gladiatorii și celelalte personaje antice.

Thumbnail imageA urmat un alt moment savurat de public, în premieră, reconstituirea unei trupe de elită romane auxiliare (Cohors i Batavorum Milliara - staționată după războaiele dacice în Transilvania la Romița), prezentarea trupei și a echipamentului, ritualul către zeii locului și zeița trupelor, purificarea armelor și manevre ale trupelor auxiliare.

În partea a treia, au fost programate ateliere interactive cu publicul,  tir cu arcul pentru copii și adulți dar și tir cu praștia antică și simulări de lupte dar și cosmetică și parfumuri romane. Fiecare a putut trece apoi pe la  standul cu vânzare sau să ceară informații despre epoca romană. Încă fotografiile cu personajele din spectacol au fost preferatele publicului.Thumbnail image

Acest gen de manifestări ar putea deveni obișnuință la Castrul Roman Potaissa, dacă autoritățile locale vor reuși să deruleze proiectul de transformare a acestui obiectiv într-unul turistic. Până atunci însă, să spunem că amenajarea unei parcări este imperios necesară și chiar urgentă. Cu siguranță că, dacă existau autobuze puse la dispoziția turdenilor pentru acest eveniment, participarea ar fi fost mult mai mare. Chiar dacă autobuzele nu pot ajunge pe Castrul Roman, ele pot ajunge în apropiere.

Aici puteți vedea o galeri foto cu 40 de poze de la spectacol: http://www.turdainfo.ro/ionel/?p=4171

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh