25
Joi, Apr
5 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

„Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii", spunea marele om de cultură Nicolae Iorga. Turdenii pun un semn de carte la împlinirea a 130 de ani de armată aici, în ţinuturile noastre. Înşiruirea evenimentelor ne vorbeşte despre un trecut de netăgăduit, pe care îl revedem descris cu ochii minţii. Patriotismul, dincolo de bine şi de rău, alături de alte trăiri, nu se comentează. Şi, pesemne, acest sentiment i-a animat pe semenii noştri, care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă. Istoria spune că în 15 aprilie, acum mai bine de un secol, în anul 1880, a fost înfiinţat, printr-un Înalt Decret Regal, Regimentul 11 Călăraşi, cu reşedinţa la Botoşani. Thumbnail imageDupă trei ani, acesta este transformat în Regimentul 4 Roşiori, urmând a primi la data de 10 mai stindardul de luptă. În anul 1945, Regimentul 4 Roşiori se mută în garnizoana Bucureşti, în subordinea brigăzii 2 Roşiori, devenind, totodată, regiment de gardă, sub conducerea Alteţei Sale Regale, Regele Ferdinand. În anul următor, pentru întărirea relaţiilor dintre familia regală şi armată, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, este înscrisă în controalele regimentului, acesta primind denumirea de „Regimentul 4 Roşiori Regina Maria". Această structură militară a participat la cele mai semnificative momente ale istoriei noastre naţionale, începând cu campania din 1913, în cadrul celui de-al doilea război balcanic, în subordinea Diviziei 1 cavalerie. Apoi a urmat primul război mondial. După declanşarea mobilizării, regimentul se concentrează în satul Măgura, făcând parte, împreună cu regimentul 9 Roşiori, din Brigada 2 Roşiori, aflată în subordinea Diviziei 1 cavalerie.Thumbnail image
La 10 noiembrie 1916, participă, împreună cu Regimentul 9 Roşiori, la lupta ce va intra în istoria militară a României, sub denumirea de „şarja de cavalerie de la Româneşti". Cad eroic în luptă 54 de militari din Regimentul 4 Roşiori Regina Maria.
După ce, în prima jumătate a anului 1917, şi-a refăcut capacitatea combativă, regimentul se deplasează spre sudul Moldovei, pentru a lua parte la crâncenele lupte din vara anului 1917. În cadrul bătăliei de la Oituz, regimentul luptă în zonele Bucureşti, Dealul Muncelului şi Oituz.
Al doilea război mondial: în campania din Est, regimentul a participat la luptele pentru eliberarea Bucovinei de Nord (22 iunie-7 iulie 1941), luptele din Crimeea (toamna anului 1941-septembrie 1942) şi Bătălia de la Stalingrad (noiembrie-decembrie 1942). A urmat reîntoarcerea în ţară, pentru refacere şi organizare (decembrie 1942-aprilie 1943).
În anul 1946, regimentul este mutat în garnizoana Ploieşti, unde, în anul 1949, este transformat în Regimentul 4 cavalerie. Ulterior, în anul 1951, devine Regimentul 245 Cavalerie. Acesta este redislocat în garnizoana Ineu (în anul 1953), pentru ca un an mai târziu să fie transformat în Regimentul 122 Mecanizat, în cadrul garnizoanei Sebeş Alba.
În 1956, regimentul este mutat în garnizoana actuală Turda, unde trece prin alte schimbări succesive: în 1961 devine Regimentul 5 Tancuri şi apoi Batalionul 51 Tancuri.Thumbnail image
Azi îl cunoaştem sub denumirea de Batalionul 814 Tancuri, pe lângă care se adaugă denumirea onorifică de „Mihai Vodă". Acest batalion a fost, practic, înfiinţat, în 1995, în garnizoana Dej, în subordinea Brigăzii 81 mecanizată. A primit pe parcursul timpului nenumărate distincţii şi embleme de onoare, printre care „Ordinul Steaua României" clasa a III-a şi „Ordinul Mihai Viteazul" sau, mai recent, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre.
Este evident, însă, că fiecare soldat care şi-a pus viaţa rămăşag a făcut acest gest nu pentru o decoraţie, ci pentru a salva alte vieţi. Şi valori spirituale, crezuri. Şi chiar dacă au murit fără să gândească toate aceste lucruri şi au închis ochii plini de regrete, noi, cei de azi, le închinăm un omagiu.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh