19
Vi, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

În opinia mea, de jurnalist local cu oarece experiență pe malul Arieșului, primarul Tudor Ștefănie încearcă să-și refacă imaginea zdruncinată de mai multe acțiuni neplăcute electoratului, luând presiunea de pe umerii săi pentru a o pune pe alții, mai tineri.

Înainte de a vă prezenta argumentele mele, să facem un scurt istoric al jocului primarului Ștefănie de-a „candidez, nu candidez”, cu scopul de a „bulibăși” electoratul, cel puțin acea parte a acestuia cărTablou-Stefanie1uia nu-i prea pasă de politică și care nu se informează. Iar aceștia sunt destul de mulți.

Această tactică nu este nouă, iar Ștefănie o aplică pentru a doua oară. Astfel, în aprilie 2011, primarul Tudor Ștefănie anunță că nu va mai candida la un post în primărie, dorindu-și să devină parlamentar. Iată momentul, consemnat de Ziarul 21, sub semnătura Dariei Preda, intitulat Primarul Tudor Ştefănie a anunţat că nu va mai candida la Primărie!: „Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a anunţat că nu va mai candida pentru postul de primar al municipiului! Anunţul a fost făcut miercuri seară, în cadrul unei emisiuni la postul clujean de televiziune NCN. Încă din toamna anului trecut, Tudor Ştefănie a declarat că intenţionează să candideze pentru un post în Camera Deputaţilor, la viitoarele alegeri legislative. Se pare că hotărârea primarului turdean este definitivă, dat fiind faptul că şi acum acesta declară că intenţiile sale politice sunt de a renunţa la Primărie şi de a candida pentru un post de deputat. Tudor Ştefănie este preşedintele PD-L Turda şi prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L. În perioada 1996-2004 el a fost viceprimar al municipiului, iar în 2004 a câştigat funcţia de primar. În 2008 a fost ales de turdeni încă din primul tur de scrutin. Intenţia lui Tudor Ştefănie de a lipsi de la alegerile locale de anul viitor ar putea declanşa o luptă politică locală”, consemna săptămânalul turdean, așa cum puteți verifica la această adresă: http://www.ziarul21.ro/new/index.php/actualitate/administraie/6516-primarul-tudor-tefnie-a-anunat-c-nu-va-mai-candida-la-primrie. Bineînțeles că declarațiile de atunci ale lui Ștefănie au fost preluate și de alte organe de presă însă am preferat să vă citez din Ziarul 21 pentru comoditate și pentru că este singurul săptămânal care apare sub formă scrisă în Turda.

Desigur că adversarii politici l-au acuzat pe Ștefănie că își caută adăpost în spatele unei imunități parlamentare, acuzații cărora primarul turdean le-a răspuns abia în 11 mai 2012, afirmând că nu are de ce să-și dorească imunitate, întrucât tot ce a făcut ca om și ca primar s-a încadrat în prevederile legale.

Exact un an mai târziu, mai avem puțin până la alegerile locale din iunie 2012, același săptămânal ne șochează: Tudor Ştefănie vrea doar Primăria. Iată articolul din 27 Aprilie 2012: „La conferinţa de presă organizată joi, 26 aprilie, în cadrul căreia organizaţia turdeană a Partidului Democrat Liberal anunţat depunerea candidaturilor pentru funcţiile de primar şi consilieri locali la Turda, actualul primar Tudor Ştefănie a precizat că vrea să fie doar primar. Întrebat dacă, la alegerile parlamentare, are în atenţie o posibilă candidatură pentru o funcţie de senator sau deputat, Tudor Ştefănie a spus că paşii trebuie făcuţi din aproape în aproape, actualul primar dorind să facă şi o distincţie: „Dacă mă-ntrebaţi pe mine personal, vă pot răspunde într-un fel, dacă întrebaţi formaţiunea politică vă pot răspunde în alt fel”. Cu toate acestea, Tudor Ştefănie a fost cât se poate de clar: „Opţiunea mea este pentru primar. Cu aceasta am încheiat orice discuţie vizavi de eventualele parlamentare în toamnă şi aşa mai departe”. Mai mult, primarul Turzii a adăugat: „Atâta timp cât voi obţine voturile care să-mi dea dreptul de a continua această muncă de primar, opţiunea mea rămâne pentru primar pe patru ani”.

Vedeți vreo diferență între cele două declarații? Spuneam că anunțul său a șocat pe multă lume, după ce susținuse sus și tare că vrea parlamentar, nu și pe noi, însă. Scriam pe blogul meu, în 4 mai 2011, că Ștefănie dacă vrea să devină parlamentar, va trebui să fie ales, din nou, primar (http://www.turdainfo.ro/ionel/?p=1707), în care arătam că Ștefănie este obligat să candideze, chiar dacă este o persoană foarte importantă în PD-L, iar democrat liberalii ar putea să-l lase să candideze unde dorește. Ei bine, nu l-au lăsat. Ba mai mult, pe cei care au obținut posturi de primar nu i-a mai lăsat să candideze la parlamentare. Am avut așadar dreptate, așa cum sunt convins că am și acum.

Ce să se fi schimbat între timp? Păi s-au schimbat, dar lucrurile s-au complicat. În primul rând, după ce PD-L s-a ascuns după „fusta” PNL, pentru a nu dispărea în urma guvernării Boc, noul PNL are de dat același număr de candidați dar acum din fostul PD-L și din PNL-ul original. De fapt, situația nu este una roză în interiorul PNL. Certurile sunt tot mai dese și mai mari, ruptura este atât de aproape, atât de posibilă și atât de evidentă încât la Turda cele două partide, fostul PD-L și originalul PNL, și-au păstrat, ambele, sediile avute. În plus, deși se încearcă ascunderea adevărului, cele două echipe de politicieni din PNL sunt scindate, fiecare urmărind să-și impună oamenii în cele mai bune posturi, în cele mai importante candidaturi, la fel ca la județ și pe țară. Este suficient să urmărim bălăcăreala dintre Alin Tișe și Mihai Seplecan ca să avem imaginea PNL.

Iată, în cele ce urmează, și un argument mai actual referitor la candidatura lui Tudor Ștefănie la postul de primar al municipiului Turda. Una dintre problemele politicianului Tudor Ștefănie este că, mai nou, colegii săi de partid de la Cluj vorbesc fără să-l consulte sau să îl prevină măcar. Astfel, după ce au discutat despre o viitoare rampă de deșeuri a județului la Turda, Mihai Seplecan a ieșit în presă dând în vileag ceea ce Ștefănie nega cu înverșunare. La fel a procedat și europarlamentarul Daniel Buda. Acesta a declarat clar și răspicat, deși indirect, că Ștefănie și-a exprimat în scris, la secretariatul PNL Cluj, conform procedurii interne din partid, intenţia de a candida din partea PNL pentru un nou mandat la alegerile locale de anul viitor. Iată citatul exact din declarația lui Buda: „Domnul primar Emil Boc şi-a exprimat în scris, la secretariatul PNL Cluj, conform procedurii interne din partid, intenţia de a candida din partea PNL pentru un nou mandat la alegerile locale de anul viitor la Primăria Cluj-Napoca. La fel au procedat toţi primarii liberali din judeţ şi din ţară. Acest lucru demonstrează că alte informaţii vehiculate despre candidatura domniei sale sunt pure speculaţii. Eu nu am nicio rezervă, Emil Boc va candida din partea PNL la alegerile locale din 2016", a spus Buda, citat de „Ziua de Cluj”. La fel consemnează și „Făclia de Cluj”, citatul fiind exact același, deși autorul articolului „E oficial: Tudor Ştefănie nu mai vrea la primărie” pare a înțelege exact pe dos când vine vorba de primarul Tudor Ștefănie, folosind expresia „se pare”, deci nu este sigur: Actualul primar al municipiului Turda, Tudor Ştefănie nu s-a înscris în cursa internă a PNL pentru a obţine un nou mandat de edil. Potrivit deciziilor luate de forurile centrale ale PNL, primarii în funcţie aveau un drept de preemţiune pentru a candida la un nou mandat. Tudor Ştefanie se pare că nu a uzat de această posibilitate, optînd să renunţe la şefia administraţiei turdene pe care o deţine din 2004. În schimb, locul acestuia este rîvnit de doi liberali, unul din vechiul PNL şi altul din fostul PDL”, consemnează C.P. care apoi dezinformează, ceea ce ne face să nu credem spusele sale: Potrivit documentelor depuse la PNL pînă la 1 august, data la care s-a finalizat campania de înscriere a candidaturilor pentru alegerile locale din 2016, pentru fotoliul de primar la Turda se luptă universitarul Călin Felezeu (PNL) şi omul de afaceri Bogdan Bulgaria”! (sic) Ștefănie ne-ar putea oricând contrazice afirmând răspicat că nu și-a depus în scris intenția de a candida.

Tudor Ștefănie a anunțat în 17 martie 2015 că nu va mai candida în 2016 pentru postul de primar. Împlinesc 20 de ani de muncă în administrație, este momentul să lăsăm loc altor candidați. „Am spus întotdeauna că în momentul în care voi identifica unul sau mai mulți candidați cel puțin la fel de pricepuți ca mine mă voi retrage”, a spus Ștefănie care a precizat apoi că nu va candida nici dacă va ieși la sondajele de opinie drept favorit la vot nici dacă i-o va cere partidul, decizia sa fiind definitivă și irevocabilă. Câteva săptămâni mai târziu, PNL anunța că înăuntrul partidului s-a deschis o competiție între Bogdan Bulgaria, directorul unei societăți turdene, și Cristian George Felezeu, consilier local PNL, pentru stabilirea candidatului la postul de primar în 2016.

Ca o concluzie, opinia noastră este că Ștefănie va candida din nou, exact după tiparul din 2012, când lăsase să se înțeleagă că Mircea Irimie, pe atunci viceprimar, va fi candidatul PD-L la postul de primar. Asta l-a făcut pe actualul deputat să muncească mai mult pentru partid și pentru Ștefănie, și să scoată mai mulți bani din propriul buzunar. Exemplul lui Mircea Irimie este unul elocvent pentru cine vrea să învețe să înțeleagă politica de la nivel local, politica lui Tudor Ștefănie, pentru a se feri de eventuale greșeli sau investiții eronate de timp și bani. De aceea redau mai jos câteva rânduri din postarea lui Mircea Irimie pe blogul personal, sub titlul „Să limpezim lucrurile…”: „(…) În foarte scurt timp programul ca viceprimar a devenit mai lung decât cel de la firmă. După orele de serviciu mă trimiteaţi la vernisaje,expoziţii, sindrofii sau şedinţe, în foarte multe sfârşituri de săptămână mă „mandataţi” să vă reprezint la evenimente culturale, sportive, religioase sau deplasări în localităţile înfrăţite. Nu mă plâng, pentru că am muncit cu mult drag, dar doresc să scot în evidenţă faptul că nu aţi dorit alături de dvs. un partener, ci doar un viceprimar de corvoadă, care să vă elibereze cât mai mult din preţiosul timp personal, care, prin mandatul de primar, trebuia dedicat cu precădere comunităţii locale, oamenilor, bucuriilor şi problemelor locului” (...) „Şi din nou locale, în 2012, când PDL obţine primar şi 7 consilieri. Au fost şi două referendumuri, în urma demiterilor preşedintelui. În toate aceste campanii am luptat mereu în linia întâi, am mers în teren în fiecare zi mulţi kilometri, am participat la sute de emisiuni radio sau TV, am participat la conferinţe de presă, am finanţat mai mult ca oricare altcineva, am avut delegate cele mai grele misiuni, m-am ocupat de relaţia cu preoţii, cu mediul de afaceri, cu pensionarii, cu liderii rromilor şi multe, multe alte negocieri, discuţii sau întâlniri. În anul 2008, la câteva luni de la locale, domnul Tudor Ştefănie se înscrie în cursa pentru parlamentare. Ce am făcut eu, Mircea Irimie, în campania domnului Ştefănie? Am participat aproape zilnic la emisiuni de radio şi TV, am participat la numeroase întâlniri cu cetăţenii, m-am deplasat pe parcursul campaniei electorale în tot colegiul, respectiv în localităţile Gilău, Huedin, Aghireş, Mânăstireni, Râşca, Secuieu, Negreni, Ciucea, Mărgău, Mihai Viteazul, Corneşti, Moldoveneşti, Podeni, Iara, Valea Iernii, Băişoara, Muntele Băişorii, Tureni, Miceşti, Aiton, Rediu, Cojocna, Iurii de Câmpie, Boju, Cara, Ploscoş, Crairât, Lobodaş, Valea Florilor, Sănduleşti, Copăceni, Luna, Luncani, Gligoreşti şi, în tot acest timp, Turda. Am participat la întâlnirile cu preoţii din protopopiatul Turda, pentru a contabiliza toate problemele existente în colegiul de senat, am participat la diverse întâlniri cu pensionarii şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor pensionarilor, am participat la întâlniri cu rromii şi cu liderii comunitătii rrome, am organizat diverse întâlniri cu mediul de afaceri, am participat la toate evenimentele culturale, sportive, artistice sau religioase din tot colegiul şi, nu în ultimul rând, am plătit cea mai mare contribuţie financiară de campanie şi nenumărate mese pentru stafful de campanie. Am contribuit major la masa invitaţilor de la lansarea candidaţilor, care a avut loc la Teatrul Municipal şi, alături de mine, în sală, au fost peste o sută de susţinători ai mei.

Prin comparaţie, cum a contribuit domnul Tudor Ştefănie în campania lui Mircea Irimie? Nici un metru de teren parcurs alături de candidatul PDL, Mircea Irimie, în Turda, în toată campania electorală pentru Camera Deputatilor 2012, nici un pas alături de candidatul Mircea Irimie în deplasările în comunele sau satele colegiului, nici un ban pentru susţinerea campaniei, o singură participare în emisiune TV, în ultima zi de campanie, de la ora 21 la ora 22, moment cu minimă audienţă, nici o emisiune la radio. Mai mult, în momentul în care am solicitat susţinerea pentru organizarea lansării candidaturii mele, v-aţi dat silinţa să mă lămuriţi că nu ar da bine, pentru ca, mai târziu să aflu că ziua solicitata de mine cu cel puţin 10 zile înainte de eveniment, aţi alocat-o lansării candidaţilor USL ! Mesajul dvs. spre consilierii PDL a fost de a nu mă susţine în campanie, astfel că unii consilieri nu au participat nici financiar şi nici activ în campanie. Mesajul dvs. spre mediul rural a fost de a nu mă susţine! Astfel, la Ploscoş, unde atât în campania din 2008, cât şi în campania din 2012 m-am luptat şi am sprijinit candidatul PDL pentru primărie (acesta fiind singurul care a câstigat o primărie PDL nouă în judeţ, în contextul naţional şi regional în care PDL pierdea primării), domnul primar nou ales, la recomandarea dvs., nu m-a invitat la inaugurarea sediului primăriei, după renovare. În schimb, aţi participat dvs. împreună cu toată conducerea USL din judeţ şi, bineînţeles, împreună cu contracandidatul meu, domnul doctor Vasile Grumaz... Pentru Irimie nu a fost loc, pentru că dvs. aţi recomandat primarului locului să nu politizeze evenimentul !

După anunţul candidaturii mele pentru parlamentare, la o întâlnire a dvs. cu liderii PNL, aţi afirmat, râzând copios, că Mircea Irimie nu va face 11% nici dacă îl trageţi cu lesa prin centru. Cei prezenţi la acel moment mi-au povestit, indignaţi, cele spuse de dvs., considerându-l un gest urât şi neloial.

De ce parte este trădarea, domnule Ştefănie?” Restul textului poate fi citit oricând aici: http://mirceavicentiuirimie.blogspot.ro/ .

Vom vedea ce se va mai întâmpla, ce evenimente politice vor mai avea loc până la declanșarea alegerilor din 2016. De un lucru însă, suntem siguri, Tudor Ștefănie chiar vrea să ajungă în Parlamentul României, a mai încercat și în 2008. Am mai spus-o și o repet, el chiar merită asta, în urma muncii și carierei politice pe care a avut-o în cadrul partidului. Însă i-o vor permite mai marii PNL? E drept că există oricând posibilitatea de a candida lângă vechiul său șef, Traian Băsescu. Însă suntem siguri că Ștefănie nu dorește să ajungă în Parlament pentru imunitate, așa cum spun mulți dintre adversarii săi politici, asta pentru că în acest moment la DNA edilul turdean nu mai are decât un dosar aflat în curs de cercetare. De alte 6-7 a scăpat deja.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh