26
Vi, Apr
1 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Suntem aproape de finalul primului trimestru de activitate a noului Consiliu local Turda, prilej bun să analizăm primii pași ai politicienilor ajunși să-i reprezinte pe turdeni. Începem cu acest articol o serie dedicată activității consilierilor locali, pe care o să îi ținem sub o „lupă” menită să îi arate așa cum sunt, cu bune și cu rele, chiar dacă, suntem convinși, uneori o să ne amuzăm.consiliul local turda

 

În afara ședinței de constituire a Consiliului local Turda, desfășurată în 28 octombrie a 2020 acest for ales democratic pe 23 septembrie 2020 s-a mai întrunit de 6 ori pe până la finalul anului marcat de coronavirus. Două dintre acestea au fost ședințele ordinare aferente lunilor noiembrie și decembrie iar celelalte au fost ședințe extraordinare, convocate, toate, de primarul Cristian Matei.

Prima întrunire, singura desfășurată prin prezența fizică a aleșilor locali în Sala Mare a Primăriei Turda, s-a derulat într-un mod solemn, așa cum se și numește ședința de constituire a oricărui consiliu local. Ce a urmat mai apoi... a dus, adesea, spre comedie.

Ședința din 3 noiembrie a fost, practic, o continuare a celei de constituire, întrucât conținea depunerea jurământului de către consilierul Adrian Aron Sălăgean (PNL), absent la ședința de constituire din motive medicale. Csep Leyla (UDMR) a anunțat cu acea ocazie că reprezentanții UDMR, neputându-se constitui într-un grup separat, conform Codului Administrativ, doresc să se alipească grupului PNL din Consiliul local.

Rând pe rând, partidele care au consilieri locali și-au anunțat liderii de grup: PNL-Daniela Pîrlea, PMP-Emil Moldovan (bine, aici, Atilla Kolozsi, a afirmat că „îl încredințează” ca președinte de grup pe fostul candidat de primar!...), Alianța USR PLUS-Andrei Suciu, PSD-Răzvan Ciortea.

 

O primă „șopârlă” și ”darea aramei pe față” din partea opoziției

 

După ce Adrian Sălăgean a depus jurământul pentru a-și prelua mandatul de consilier local, primarul Cristian Matei a propus ca profesoara Daniela Pârlea să fie aleasă viceprimar al Municipiului Turda. A fost momentul când „opoziția”, prin glasul consilierului USR PLUS, Adrian Teban, a încercat o primă „șopârlă”, venind cu o altă propunere, în persoana consilierului UDMR, Nemeș Arpad, pentru funcția de viceprimar. O propunere fără nici o șansă de reușită, știut fiind faptul că PNL-UDMR deține majoritatea în Consiliul local Turda, 12 voturi, față de cele 9 ale opoziției.

Nemeș Arpad a mulțumit pentru nominalizare dar a refuzat. Întrebarea se pune, chiar nu are opoziția din Consiliul local Turda o persoană cu calitățile necesare pentru a fi propus ca viceprimar? Nu te faci de râs dacă propui pe cineva de la adversarii politici? Adică, practic, tu spui că nu ai oameni competenți!

Tot atunci s-a manifestat, prin vot, pentru prima dată, structura politică a Consiliului local Turda. Astfel, Daniela Pîrlea a fost investită în funcția de viceprimar cu 12 voturi „pentru”, 10 din partea PNL și două UDMR, și 9 „împotrivă”, câte trei de la PMP, PSD și USR PLUS.

Sigur că nu ne-am propus să taxăm ezitările inerente primelor intervenții, cauzate de emoțiile firești ale unor consilieri locali.

 

Început cu stângul al președintelui PSD Turda

 

Dar chiar din a doua ședință, în afara celei cea de constituire, desfășurată pe o platformă video online, și care a avut loc pe 12 noiembrie, unii dintre consilieri au început să își arate... limitele. Vorbim de lucruri care, probabil, scapă spectatorului neavizat, de aceea o să le punctăm noi, aici, pentru ca turdenii să își cunoască aleșii la adevărata lor competență, dar și activitatea lor, în reprezentarea turdenilor.

Ei bine, prima ședință, prima ieșire în „decor”. La „volan”, noul președinte al PSD Turda, Răzvan Ciortea, ajuns la social democrați pe filiera Partidului România Unită, unde făcea echipă cu un alt emigrant PSD, fostul senator de Turda, Alexandru Cordoș. Bineînțeles că ambii, au apărut în PSD în golul lăsat de plecarea primarului Cristian Matei și a echipei sale, la PNL, dar referitor la intrarea lor în PSD și la alegerea sa ca președinte, există câteva semne de întrebare, despre care puteți citi aici: Președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea, a fost ales ilegal?! Fostul senator Cordoș (ce caracter!) îl protejează.

Revenind la prima intervenție a lui Ciortea într-o ședință a Consiliului local Turda, acesta nici măcar nu a fost în stare să urmărească la ce punct al ordinii de zi se află, intervenind cu o întrebare referitoare la un cu totul alt proiect de hotărâre. Cităm din Procesul verbal al ședinței Consiliului local din 12 noiembrie 2020:

„Se propune spre dezbatere si aprobare punctul 1.1, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind predarea către Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei prin Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.” S.A., a unui amplasament in completarea celui predat anterior şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii: “Sală de sport competițională de nivel internațional, Baza sportivă Turda situat in municipiul Turda, strada Stadionului nr.14, județul Cluj”

Dl. consilier Razvan Ciortea : As dori sa ne explicati si noua daca este un termen de incepere a acestui proiect si termenul de finalizare a lucrarilor ? Pe ce perioada se concesioneaza acest teren ? Ca nu e specificat.

Dl. Ginel Calugar – sef DSDL :« Contractul a fost incheiat de catre Compania Nationala CNI SA cu societatea care a castigat licitatia, in urma licitatiei publice deschise ; contractul de proiectare si executie, a fost elaborat contractul tehnic in varianta finala a CNI ; partea de completare a terenului este din cauza noilor norme ISU de evacuare in caz de incendiu, ceea ce a implicat sa dam un teren in imediata apropiere celui predat anterior.
Contractul este incheiat de CNI, durata de executie este de 24 de luni, atat proiectare cat si executie.

Dl. Razvan Ciortea : « Va referiti la Sala de sport, nu ?

Dl.Ginel Calugar : Da, sala de sport de nivel international.

Dl. Razvan Ciortea : « Eu va intrebam de Podul de peste Aries.

Dl. presedinte de sedinta : » Dar acum suntem la alt proiect, la punctul 1.1”

 

Trecând peste ilaritatea provocată de dialogul de mai sus, să precizăm că punctul la care se referea Răzvan Ciortea se referea la darea în administrare a unei suprafețe din zona podului de peste Arieș, pentru obținerea autorizației de construcție pentru reparațiile pe care CNAIR SA dorește să le facă la Podul de lângă A&A. Însă întrebările puse spun ceva despre cunoștințele inginerului Răzvan Ciortea. Cum să întrebi care este termenul de începere și finalizare a lucrărilor, dacă demersul pentru care se solicita darea în folosință a terenului era motivat de obținerea Autorizației de Construire? Cum să știe cineva aceste termene înainte de obținerea respectivei autorizații? O altă întrebare pus de Ciortea viza perioada pentru care se concesionează acel teren. Adică inginerul Răzvan Ciortea nu face nicio diferență între dare în administrare și concesionare, ceea ce este foarte grav. Desigur că darea în administrare a terenului se face pe perioada necesară pentru finalizarea lucrărilor.

Acesta este doar un prim exemplu de situație de râsu'-plânsu' cu un consilier local turdean din actualul mandat.

Vă asigurăm că deja au mai fost, noi analizând aici doar primele două ședințe din noul mandat, și vor mai fi și pe viitor. Însă le vom trata în următoarele articole din această serie, care sperăm să nu se transforme în pamflet.

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh